Reklama

Reklama

Živitel

(festivalový názov)
  • Kanada The Breadwinner (viac)
Trailer 1
Animovaný / Vojnový / Dráma / Rodinný
Kanada / Írsko / Luxembursko / USA, 2017, 94 min

Obsahy(1)

Po snímcích Brendan a tajemství Kellsu a Píseň moře přichází očekávaná novinka založená na nejprodávanějším románu Debory Ellis. Děj se odehrává v roce 2001, hlavní hrdinkou je Parvana, 11letá dívka, která vyrůstala v Tálibánu v Afghánistánu. Když je její otec neoprávněně zatčen, Parvana si ostříhá vlasy a začne se oblékat jako chlapec, aby podpořila svou rodinu. Začne pracovat a vedle svého přítele Shauzia objevuje Parvana nový svět svobody a nebezpečí. Parvana s neúprosnou odvahou čerpá sílu z fantastických příběhů, které si vytváří, když se vydává na cestu, aby našla svého otce a opět se spojila se svou rodinou. The Breadwinner je inspirativní vyprávění o síle příběhů, které udržují naději během těžkých časů. (factoryBrick)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (34)

JetDryerFan 

všetky recenzie používateľa

Trochu by mě zajímalo, proč je tenhle sice animovaný, ale jinak smutný, temný a trochu depresivní příběh definovaný jako rodinný film. Podle mě je to čistokrevné tragické drama, které ano - obsahuje krásné prvky jako přátelství, rodinná láska atp, ale jinak je to celé hozené do místa a času, které vám s kombinací děje rozhodně den nevylepší, spíš naopak. 70% ()

Lachtaan 

všetky recenzie používateľa

Nejnepotřebnější ale nejsilnější metly lidstva (válka sama o sobě & Islám) utvořily nesmírně silný příběh z končin, které v porovnání s naší domovinou vypadají jak z jiného světa. A přesto s obdobným osudem jako zdejší hrdinové musejí nejen v nespravedlivě řízeném Afghánistánu každodenně bojovat i jeho dnešní obyvatelé. Emotivní rána do zad, která mi jen utvrzuje odpor vůči praktikám muslimského světa. ()

Reklama

Streeper 

všetky recenzie používateľa

Zajímavý animovaný film, který je velmi aktuální z dnešního světa. Myslela jsem, že se budu nudit, nenudila jsem se, ale něco mi tam stejně chybělo. Také bych řekla, že tam bylo pár zbytečných scén na víc, které film vůbec nepotřeboval. Nicméně s hlavní postavou jsem soucítila a film mě zaujal, ale nebavil. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Nechaj pršať slová a nezvyšuj hlas, pretože je to dážď vďaka ktorému kvet rastie... nie hrom. Príbeh Parvany v meste Kábul je príbehom ktorý chytí za srdce. Nie je to film pre deti. Je to film pre dospelých videní cez oči dieťaťa. Afgánska kultúra a politická rozdelenie sú najväčšími nepriateľmi pre obyčajné rodiny a pre ženy, ktoré tu nemajú žiadne postavenie. Twomey ale vedie svojich hrdinov cez náhody a dobrodenie aj úskaliami a nebezpečnými miestami kde hrozí smrť. Všetko je to správne vyvážené. A do toho sa rozprávajú príbehy. Nepamätám si, že by mi niečo tak chytilo srdce a zároveň ma tak dojalo ako toto. Minimálne predchádzajúce Mooreové a Twomeyovej diela, neboli písané a robené s takou nutnou úprimnosťou ktorou chceli niečo vypovedať. Hudba nádherná. Na konci výrazná katarzia. Máloktorí tvorca dokáže hovoriť o hrôzach sveta a vojny a zároveň v tom nájsť krásu a nádej. ()

Dado 

všetky recenzie používateľa

Technickým prevedením prostý, no obsahom veľmi silný animovaný film, ktorý by si nepochybne zaslúžil omnoho väčšiu pozornosť verejnosti. Prinajmenšom by si tento emotívny príbeh vykresľujúci ťažké postavenie žien v afgánskej spoločnosti mali pozrieť niektoré dnešné "feministky", ktorých najväčším problém je, že ženy obdržali menej nominácií na filmové ocenenia ako ich mužskí kolegovia. (80%) ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (4)

  • Předlohou k filmu byla kniha „The Breadwinner“ z roku 2000 kanadské spisovatelky Deborah Ellis. (Fjera)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září 2017 na filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)

Reklama

Reklama