Reklama

Reklama

Ozark

(seriál)
Trailer 1
USA, (2017–2022), 44 h 30 min (Minutáž: 52–80 min)

Hrajú:

Jason Bateman, Laura Linney, Julia Garner, Esai Morales, Jason Butler Harner, Clayton Rohner, Sean Freeland, Ralph Alexander, Skylar Gaertner, Josh Randall (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(4) / Epizódy(44)

Finanční poradce donutí rodinu odejít z Chicaga do oblasti Ozarks v Missouri, kde musí během pěti let vyprat 500 milionů dolarů, aby uchlácholil drogového bosse. (Netflix)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (26)

Ozark (2017) 

Kempujem, kempuješ, kempujeme. Korumpuješ, korumpujem, korumpujeme. Nebolo to dokonalé, ale aj tak mi Byrdovci budú chýbať, bolo to pekných 5 rokov, ďakujem. Ozark je bez debaty kvalitný trilerovo-kriminálno-mafiánsko-rodinno-dramatický seriál. Voči väčšine jeho zložiek nikto normálny nemôže nič namietať. Herecké výkony sú perfektné (u mňa vedie geniálny Bateman, no skvelá bola aj Julia Garner ako permanentne naštvaná blonďavá zmrdka). Postavy sú po psychologickej stránke skvele napísané. Aj keď sa vám niektoré nebudú páčiť, faktom je, že sú uveriteľné. A ostatne ani v realite vám predsa nie každý človek sadne. Výprava je európskemu divákovi blízka. Žiadne exotické prímorské pobrežie, ale obrovská zalesnená plocha s rozľahlým jazerom mnohým určite pripomenie nejednu podobne ladenú slovenskú letnú dovolenkovú destináciu. Atmosféra je takisto parádna: tuhá, napínavá, miestami až nepríjemne hustá. „Modrý“ vizuál ma oslovil. Akonáhle sa dej rozbehne, je to jazda. No a práve v tom je problém. Ozark sa rozbieha pomaly a len málokedy mu rozbehnuté tempo trvá dlhšie, než pár minút. Je to seriál pomalý, čo samozrejme samo osebe nie je mínus. Za mínus by som každopádne označil prestrelené minutáže; ak má niektorý diel „len“ 55 minút, dá sa o ňom vravieť ako o krátkom. Premrštená minutáž zapríčinila absenciu tempa a stratu vnútornej dynamiky. Na môj vkus to bolo príliš pomalé. Prvá séria výborná. Relatívne normálna rodina vs. mafia vs. FBI vs. vidláci. Za mňa jeden z naj seriálov roka. Druhá to trochu pokazila. Chápem, že o niečom to byť muselo, ale udalosti sa v nej miestami až zbytočne komplikovali. K tomu priveľa postáv, z nich niektoré boli pre dej zbytočné. Prípadne sa do druhej sezóny neopodstatnene vrátili len preto, lebo boli v prvej. Rovnako tak do stratena viedli v druhej sérii niektoré slepé dejové odbočky, viaceré problémy, do ktorých sa postavy dostali, boli vycucané z prsta a nepomohla tomu ani záplava dialógov, ktoré boli napísané síce dobre, ale nudne (áno, dá sa to). A hoci sa tretia predsa len dosť poučila z chýb druhej (a okrem nečakaného cliffhangeru ponúkla i ukážkovo tragickú postavu Wendyho chorého brata), tak na úroveň prvej nadviazať skrátka už nedokázala. Štvrtá séria to opäť preháňala s minutážou a pomalým tempom, ale situáciu zlepšil fakt, že tvorcovia vedeli, že robia poslednú sezónu a tak mali dostatok času postupne ukončovať všetky príbehové línie, postavy a vzťahy. A treba dodať, že hoci je tempo fakt všelijaké, len nie závratné, práve vďaka tejto osudovosti si to Ozark v poslednej sérii v mojich očiach vyžehlil a ako celku mu proste nedokážem dať menej, ako 4*. Vysoká škola réžie, hereckých výkonov a kamery. Napriek tomu, že to nebolo dokonalé, na Byrdovcov budem spomínať ešte veľmi dlho. Možno navždy. ()

Season 1 (2017) (S01) 

Tento seriál vie prekvapiť aj premúdrených divákov ako ja, ktorí radi hovoria o tom, ako sa dnes píšu už iba predvídateľné scenáre plné klišé. A z Martyho by si mohli brať inšpiráciu všetci slovenskí politici, lebo to, čo všetko dokáže tento týpek vytunelovať resp. z čoho všetkého vie preprať špinavé peniaze, tak to by mu ozaj mohli naši politici len ticho závidieť. Jeden z najlepších seriálov roka. Výborné herecké výkony (Bateman a Linney nepatria k mojim najobľúbenejším hercom, Laury Linney sa dokonca bojím a je mi nesympatická, ale tu predvádzajú superveci), plno dramatických scén, nečakaných úmrtí, drastického trhania nechtov, mimoriadne prepracovaných postáv a občas niekomu odletí polka hlavy, keď to najmenej čakáte. Poteší tiež šikovné úvodné logo – obrázky sa zakaždým menia a naznačujú/prezrádzajú najvýznamnejšie scény tej-ktorej časti. Za mínusy by som označil prehnanú dĺžku (skoro každý diel má hodinu a finálny má minutáž dokonca normálneho celovečerného kinofilmu), vinou čoho tempo občas stagnuje. A ôsmy (prequel) diel mi prišiel zbytočný. Ale chcem vyzdvihnúť výpravu – Ozark skutočne existuje a dosť mi pripomínal Zelenú vodu pri Novom Meste nad Váhom. Poznáte to – letné prázdniny, kúpanie v lone prírody, nanuky... Atmosféra je dosť „európska“. ()

Cukrouš (2017) (S01E01) 

"A nech sú tí sťahováci lacní." Hm, páčilo. Dosť ťažká tonáž. Laura Linney patrí k herečkám, z ktorých mám zimomriavky (myslené v zlom) a Jason Bateman... no, Jason Bateman je fajn, ale ak by sa rozhodol odletieť na misiu na Mars a už nikdy by sa nevrátil, nijako extra mimoriadne by mi nechýbal. Viacero scén dobre napínavých (rozhovor s podriadenými) a šokujúcich (pád). A pozdával sa mi i finálny príjazd do Ozarku - čo je mimochodom reálne existujúca, brutálne veľká a šialene zalesnená oblasť USA, ako stvorená na nepekné veci. Ktoré, zdá sa, sa budú v ďalších dieloch bez debaty diať. Krv obetí pohltia nekonečné lesy. Bateman to zvládol nielen ako herec, ale i ako producent (!) a režisér (!!). ()

Modrá kočka (2017) (S01E02) 

Takto. Beriem, že je to MOŽNO tak TROŠKA nuda. Lenže je to fakt dobre zrežírované, atmosféra je strašne hutná (i vďaka mrazivej a pritom intenzívnej a zábavnej hudbe, ak to teda vôbec môžeme nazvať hudbou), výprava zaspatého kraja (kde je viac stromov, než ľudí) je parádna a po všetkých tých Escobaroch a karteloch Cali z Narcos sa mi páči, že tentokrát je v príbehu z prostredia drog kladený dôraz na bežnú rodinu rodičia a dve deti (akurát škoda, že chýba pes). A Jason Bateman to skvele predáva nielen ako režisér, ale i ako predstaviteľ hlavnej "obyčajnej" úlohy. ()

Pozvolný spánek (2017) (S01E03) 

Režiné opraty síce po nenápadne talentovanom Batemanovi preberá nenáročný Daniel Sackheim (polozabudnuté psychobéčko Sklenený dom s Leelee Sobieski/2001), našťastie na výslednej epizóde to vôbec nie je poznať a vyzerá (v dobrom) úplne rovnako, ako prvé dva (Batemanove) diely: hutná atmosféra, hutná výprava, hutná hudba a silné, kvalitne prepracované postavy. Lauru Linney nemusím, mám z nej zimomriavky a bojím sa jej ako ženy, ale toto si užíva a je v tom fakt dobrá. Ale to sú všetci herci, z nich každý dostal k dispozícii parádnu postavu, ktorá skôr alebo neskôr určite nejako drsne zasiahne do deja. Troška mám obavy z toho, že nás čaká ešte sedem dielov. To je pomerne dosť, ak uvážime, že dej je relatívne riedky. Lenže ono je to tak dobre zrežírované, že vám to ani príliš nevadí a ste zvedavý, aký koniec pre Byrdeovcov tvorcovia majú nachystaný. ()

Dnes večer improvizujeme (2017) (S01E04) 

Beriem, je to TROŠKA nuda (nemyslím si, že bolo nutné dať každej časti takmer hodinovú stopáž, skrátiť tak na 40 - 45 minút by v pohode stačilo a pôsobilo by to svižnejšie). No napriek tomu proste musím ísť s pravdou von a tá je taká, že ma to baví. Páčia sa mi postavy, baví ma príbeh a sú prítomné zvraty, ktoré posúvajú beztak napínavý dej dopredu. ()

Nadvláda (2017) (S01E05) 

70 %. Dostávame sa postavám pod kožu. Trochu mi to začína pripomínať kultovú komiksovú ságu Skalpy, ktorá sa tiež začala "iba" ako priamočiara "žánrovka" a nakoniec sa stala niečím viac, nieíčm oveľa zamotanejším a komplikovanejším, než ako vyzerala na samom úvode. ()

Kniha Ruth (2017) (S01E06) 

U šiestej epizódy budem predsa len troška prísnejší a dám len 60%. Atmosféra stále silná, postavy sa vyvíjajú, vzťahy medzi nimi sa komplikujú, z tohto nič pekné vzísť nemôže. No je to strašne dlhé (ešte pridať pár minút a už by to bol normálny celovečerák), čomu však neodpovedá scenár, ktorý miestami jemne zaspáva (napriek silnému úvodu a záveru a pár vydareným scénam uprostred). ()

Ptačí budka (2017) (S01E07) 

"Neurobil som to z túžby, ale z nutnosti." Stále vydarená a temná časť s výbornými postavami, len by možno bolo lepšie, ak by Netflix alebo urobil o dva - tri diely menej alebo teda OK nechať desať, ale každý z cca hodiny skrátiť na 45 minút. ()

Kaleidoskop (2017) (S01E08) 

Chápem, že tvorcom existencia tejto epizódy dávala logiku. Logiku určite dávala i televízii, ktorá mohla sériu natiahnuť o jednu časť navyše. Ide totiž o prequel. Na jednej strane zbytočný, na strane druhej vďaka nemu lepšie pochopíme niektorým predchádzajúcim (teda vlastne nasledujúcim, chápeme sa) rozhodnutiam postáv a zvratom. Hlavne u agenta (ktorého linka s matkou mi ale prišla nedokončená, snáď preboha aj 9. diel nebude prequel!). ()

Černou kávu prosím (2017) (S01E09) 

Tak ideme do finále, k réžii sa vracia Jason Bateman (viď. prvé husté diely) a je to vidno. Možnože to na konci chcelo viac cliffhangerov, aby sme sa tešili na finálnu epizódu. Ale aj tak dobré. ()

Hrana (2017) (S01E10) 

Spoilery. Čakal som od toho viac, predsa len je to posledný diel. Ale i tak riadne dobré, ostré a prekvapivé. Viacero postáv, o ktorých som si myslel, že neprežijú, prežilo. Zrejme kvôli druhej sérii? Treba ale tvorcom uznať, že hoci je koniec prvej série relatívne otvorený, za istých okolností ide skôr o koniec na spôsob Knick 2 - čiže ide o záver, ktorý uzatvorí plus mínus všetko a hoci pár otázok zostane bez odpovedí, teoreticky by si to divák s troškou fantázie vedel sám domyslieť. Tak ale kto by sa netešil na druhú sezónu pri tak vysokej kvalite prvej? Pár zajacov sa síce rozutekalo scenáristom po lúke (na to, ako dlho a poctivo sa Jonah pripravoval na "strelecké skúšky" nakoniec nič moc), ale nevadí, pretože je to dôstojne uzavretá séria jedného z najvydarenejších seriálov roka. A Jason Bateman (nielen ako herec, ale i ako režisér) si vďaka tomuto projektu bude môcť v budúcnosti klásť podmienky. A tie nechty... bŕŕŕ. ()

Season 2 (2018) (S02) 

Letná sezóna je preč a Ozark sa ponára do nepríjemného ticha. Stíchlo všetko – jazero, okolité domy i lesy, do ktorých je všetko nemilosrdne vnorené. Po stránke atmosféry je 2. séria kvalitná. Rozhodne nemožno nič namietať ani proti réžii, hereckým výkonom, výprave, hudbe, či kameramanovi. To všetko je zvládnuté na veľmi vysokej, profesionálnej úrovni. Bohužiaľ, scenáristi na 2. sezónu zrejme nemali toľko času, koľko potrebovali a podľa toho vyzerá. Druhá séria je strašne rozťahaná a nezáživná, mnohé postavy sa vracajú len preto, lebo boli v prvej (ale s tým, že v druhej s nimi nie je v podstate nijako pracované a sú len figúrkami na šachovnici), každý diel je nepochopiteľne dlhý (každý sa motá okolo šialenej hodinovej stopáže) a ešte navyše to má 10 epizód, čo je o 2 - 3 viac, než bolo nutné. Vinou toho sa dostavujú rozpaky a nuda. Je to o to väčšia škoda, že 1. séria bola fakt super, to po prvé. A po druhé, nech je 2. séria akákoľvek, faktom je, že akonáhle sa začne „niečo“ diať (= ide do tuhého, umierajú postavy...), atmosféra sa prudko zvýši, zabúdate dýchať. Nanešťastie, deje sa to len veľmi nečasto. Slušný rozjazd, dobrý dojazd, no medzitým plno nudných dielov. ()

Reparace (2018) (S02E01) 

Opatrný rozjazd. Deti majú len cameo, naproti tomu do popredia vystupujú niektoré postavy, ktoré boli v 1. sérii upozadené. Oblasť sa vyľudnila, je mimo sezóny, nad krajinou preberá nadvládu ponurá jeseň. Čo atmosfére, prirodzene, len pomáha. Negatívne hodnotím dlhú hodinovú minutáž, vinou ktorej to napriek vyrovnanej réžii a dobrým scénam proste trochu nudí. Uvidíme, čo sa im z toho vykľuje, ale už z prvej časti sa dá súdiť, že o vyhrotené okamihy núdza nebude. ()

Drahocenná krev Ježíšova (2018) (S02E02) 

"Nemôžem uveriť tomu, že som ťa kedysi nosil v náručí." Neviem. Tie postavy sú skvelé a super. Vidno, že ich majú pevne uchopené tak tvorcovia, ako samotní herci. Akonáhle dôjde k napínavej, drsnej, krvavej alebo iným spôsobom vyhrotenej scéne, dostáva Ozark skvelé grády. Bohužiaľ, väčšinu minutáže tvoria dialógy, ktoré nie sú zlé, ale ani strhujúce. Už sa v 2. sérii skrátka neopakuje nadšenie z prvej a začína to by byť tak trochu... nuda. Svoje robí aj prehnaná minutáž. ()

Kletba rodu Langmorů (2018) (S02E03) 

Konečne sa veci začínajú hýbať dopredu a mnohé scén je silných (poľovačka). Zároveň je to ale stále na mnohých miestach naťahovaná nuda, ktorá sa opakuje (fakt som veril, že toho mizerného agenta FBI v druhej sérii nikdy neuvidím). ()

Osamělost (2018) (S02E04) 

Koniec s FBI naznačuje, že udalosti v druhej sérii konečne naberú trochu výraznejší spád, ale je možné, že je to len planý poplach a už v nasledujúcej epizóde sa to znova spomalí. Nechápem tým šialene dlhým stopážam; predsa ak viem, že na to moje scenáre nemajú, tak to vybavím na 40 minút a nie na hodinu a čosi. Druhá séria Ozarku nemá jeden problém. Má viacero problémov a je to pekne vidno aj na tejto časti. Okrem prehnaných minutáží je to priveľa postáv (ktoré nie a nie zomrieť), priveľa hluchých dialógov, priveľa nudných a nezáživných scén a v neposlednom rade mdlých vedľajších dejových línií. ()

Velký den (2018) (S02E05) 

No konečne nejaká super časť aj v 2. sérii; už som sa pomaly začal obávať, že sa žiadnej nedočkám. Agent FBI bol ako prvú sezónu, tak polovicu druhej na ranu do nosa, ale treba povedať, že v dnešnej epizóde sa predviedol a rozohral pekne nebezpečnú hru. práve to, že sa udalosti dali do pohybu, má za následok, že napriek hodinovej stopáži je to skvelý diel, ktorý až na pár výnimiek poriadne šlape. Akurát ma dojal Ruthin otec, ktorý bol v prvej sérii prezentovaný ako zhmotnené zlo a v druhej, kedy má milión príležitostí predviesť sa v plnej paráde, je z neho debil. ()

Vnější temnota (2018) (S02E06) 

Okej, prižmurujem oko a dávam až 80%. prečo? Ako hovorí mafia z Kansas City - kvôli Buddymu. Ale bolo by krivdou tvrdiť, že LEN kvôli nemu. V skutočnosti šiesta epizóda obsahuje dosť silných momentov aj bez neho. Zaujímavé na Ozarku (celkovo) je to, ako sa hrá s našim vnímaním jednotlivých postáv. V jednej chvíli sú to sympaťáci, ktorým držíme palce a v druhej nás tvorcovia prinútia spomenúť si, že sú to vlastne v skutočnosti zmrdi. Troška naťahovaná minutáž (sorry, ale ozaj hodina a 7 minút???), ale inak dobré tempo a dobrý scenár. "Prečo sú zločinci vždy takí pohoršení?" ()

Jediná cesta ven (2018) (S02E07) 

Obávam sa, že po tejto časti som sa rozhodol do tretej série (ak bude) neísť. Jednak je zjavné, že tvorcovia stratili súdnosť ohľadom práce s divákovou trpezlivosťou (druhá séria má minimálne o 3 diely viac, než mala mať a to radšej neriešim šialené, pomaly až celovečerné minutáže každej jednej epizódy) a jednak sa z Byrdeovcov po tomto stali osoby, ktorým sa podľa mňa nedá fandiť. Úplne zbytočná a vyložene vedľajšia dejová odbočka, ktorá je tu len preto, aby 2. sezóna nemala 9, ale 10 dielov. Aký-taký zmysel to dostane až v posledných minútach, ale ako vravím - zmysel, po ktorom som s (anti)hrdinami tohto seriálu stratil akékoľvek duševné spojenie. Škoda, prvá séria bola fakt dobrá. ()

Súvisiace novinky

Emmy 2022 opět v režii HBO

Emmy 2022 opět v režii HBO

13.09.2022

Zatímco v loňském roce ceny Emmy ovládl zcela Netflix, letošní 74. ročník kabelovka HBO mocně vrátila úder. Díky jasným vítězstvím seriálů Boj o moc a Bílý lotos toho zkrátka na streamovacího giganta… (viac)

Nominace na ceny Emmy 2022 oznámeny

Nominace na ceny Emmy 2022 oznámeny

12.07.2022

Poprvé v historii oznámila Televizní akademie letošní nominace na ceny Emmy, aniž by uvedla, která streamovací služba nebo televizní stanice má největší množství želízek v ohni. Samo o sobě to není… (viac)

Jason Bateman chystá loupež

Jason Bateman chystá loupež

02.08.2020

Režisér a herec Jason Bateman (Noční hra, Outsider) v těchto dnech jedná s Netflixem o režii a chystaného snímku Here Comes the Flood. Detaily příběhu zatím nejsou známy, měl by se ale točit kolem… (viac)

Reklama

Reklama