Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celovečerný dokument s hranými scénami Králi videa podrobne mapuje scénu dovozu, kopírovania a dabovania západných filmov v socialistickom československu a okrajovo aj v Poľsku a Maďarsku. V dobách, keď bolo nemožné zohnať filmy západnej produkcie do oficiálnej distribúcie, jestvovali skupiny ľudí, ktoré dovážali, amatérsky dabovali a distribuovali medzi ľudí nahrávky týchto filmov na VHS páskach. Dokument však sleduje aj linku „spravodlivosti“, policajtov, ktorí mali za úlohu týchto pirátov a dabérov chytať. V dokumente vystupuje množstvo známych mien vtedajšej videoscény, z ktorých sa neskôr stali publicisti, režiséri, speváci, prekladatelia, majitelia videopožičovní. Okrem rozhovorov dokument ponúka aj množstvo hraných „retro“ scén, aby si ľudia, ktorí tú dobu nezažili, vedeli predstaviť ako to všetko fungovalo. V neposlednom rade by sme chceli týmto dokumentom vzdať poctu všetkým tým „Anjelom kultúry“, aj vďaka ktorým sme mohli vyrásť a začali milovať film. (Continental film)

(viac)

Videá (7)

Trailer 2

Recenzie (216)

BoPo 

všetky recenzie používateľa

Éru VHS som si užil až v časoch všade prítomných videopožičovní. Jednohlasný dabing ma zasiahol okrajovo. No Predátora som prvých 10 x videl práve s rýchlodabingom od Hejmu. Králové videa poskytnú všetky dôležité informácie a predstavia viac či menej dôležité osoby tohto fenoménu. Dve veci mi tam vadili. Tie pokusy o hrané scénky boli trápne a úplne zbytočné. A viac by mi sedelo, keby každý dostal viac ucelený priestor. Skákalo sa od jedného k druhému. Hejma povedal dve tri vety, skočilo sa na Neffa. Ten dve tri vety a zasa skok. Nostalgická hodnota veľká, informatívna hodnota nezanedbateľná, ale celkový dojem bohužiaľ nič moc. ()

anais 

všetky recenzie používateľa

Záslužný počin mapující skoro zapomenutou kapitolu československých filmových dějin. Je zajímavé, že i pro mnohé překladatele je to v něčem tak obskurní, že byly existencí fanoušků starých předabovaných VHS překvapeni. I přes hodně vtipných momentů a smysluplnost celého projektu tak celek sráží amatérská kvalita většiny rozhovorů, i trochu nepružná dramaturgie, která v podstatě jen střídá mluvící hlavy s prostřihy ze starých předabovaných filmů. Takže - je to super, má to smysl, ale když si představím, že by to někdo natočil soudobou trochu ambicióznější formou, mohlo by to hned jít na Netflix a by by to hit. Takhle je to jen sympatická fanouškovská záležitost. ()

Reklama

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Určite dokument, ktorý nie je na škodu. Pamätníkov poteší a nepamätníkov, možno zarazí do sedačky (ne)kvalita dabingu. Sám som mal zopár filmov s rychlodabingom, pamätám si na dvojku Predatora a Votrelcov. Vtedy to bolo to najlepšie na trhu a boli sme radi, že tomu rozumieme aspoň s polovice a môžeme si užiť kvalitné americké filmy. Čo sa týka samotného dokumentu, je tu hromada informácii o tom, ako sa to dabovalo, predávalo, zháňalo, prekladalo, nahrávalo a podobne. Zopár informácii ma skutočne pobavilo, hlavne tie preklady čo boli mimo (Terminator - Dokončovatel), no nemôžem povedať, že by ma to nejako vo veľkom zaujalo. Každopádne som rád zaspomínal, na dávne časy minulé. 70% - 3* ()

sheen 

všetky recenzie používateľa

Tato doba mě lízla jen mířně, pamatuji si jen jeden film Ponorku od W. Petersena, otec měl vypůjčené video a u nás v obýváku parta nadšenců :) Mě chytla až ta vlna kvalitních dabingů kdy jsem mohl vidět T2, Ramba, Přepadení v paficiku a další pecky. Je to určitě dobře zpracovaný dokument, hlavně teda pro filmové nadšence a těžká nostalgie, mladší ročníky to nemůžou pobrat. Sám jsem přispěl na Startovači, bohužel tam můj nick není uveden v titulcích, neuvedl jsem informace pro doručení odměny :( ()

mm13 

všetky recenzie používateľa

Úprimné obhliadnutie za kovbojskými časmi socialistickej, na všetky strany nelegálnej VHS distribúcie. Netuším, s akými pocitmi sa na to bude dívať niekto, kto toto nezažil, ja som si ich celkom rád pripomenul, niečo sa málo sa aj dozvedel a v prvom rade sa skvele pobavil. Dobré je, že taký dokument vznikol, aj ten formát mu sluší. Sympatický počin. ()

Galéria (101)

Zaujímavosti (10)

  • Tvorcovia tri roky pátrali po rýchlodabéroch a desať z nich súhlasilo s účinkovaním vo filme. Traja odmietli, väčšinou pre obavy z represálií, pretože okrem rýchlodabingu robili aj distribúciu pirátskych videokaziet a zarobili na tom slušný balík peňazí. (krasomama)

Súvisiace novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (viac)

Reklama

Reklama