Reklama

Reklama

Dobrý doktor

(seriál)
  • Česko Dobrý doktor (viac)
Trailer
USA, (2017–2024), 89 h 43 min (Minutáž: 41–43 min)

Tvorcovia:

David Shore

Hudba:

Dan Romer

Hrajú:

Freddie Highmore, Nicholas Gonzalez, Antonia Thomas, Hill Harper, Chuku Modu, Richard Schiff, Beau Garrett, Tamlyn Tomita, Graham Verchere, Dylan Kingwell (viac)
(ďalšie profesie)

Série(7) / Epizódy(126)

Dr. Shaun Murphy (Freddie Highmore) je brilantný mladý chirurg. Je však tiež autista a trpí Savant syndrómom - ojedinelým nastavením mozgu, ktoré posúva genialitu ešte kúsok ďalej. Predsudkov sa dočká dokonca aj od nových kolegov - lekárov, ktorí neveria tomu, že Shaun bude schopný dostatočnej empatie a interakcie s pacientmi. Môže človek, ktorý nemá schopnosť stotožniť sa s ľuďmi, prispieť k záchrane ich životov? Shaun využíva svoje mimoriadne lekárske nadanie, aby zachraňoval svojich pacientov napriek skepse svojich kolegov. Hneď v prvý deň dokáže, že je naozaj výnimočný a zachráni prvý život... (TV Doma)

(viac)

Zaujímavosti (23)

  • Pre Richarda Schiffa (Dr. Glassman) je Good Doctor prvá lekárska dráma, v ktorej si zahral. Iróniou je, že v skutočnosti nenávidí nemocnice. (Weezy22)
  • Na darcovskej stene pre nemocnicu San Jose St. Bonaventure je štítok s textom „The Bates Family“, ktorý referuje na úlohu herca Freddieho Highmora ako Normana Batesa v seriáli Bates Motel (2013). (Weezy22)
  • Freddie Highmore odmieta byť otrokom TV priemyslu a uprednostňuje väčšiu časovú flexibilitu, preto má pri nakrúcaní podmienku: žiadna séria nesmie mať viac ako 20 častí. Okrem toho je pre neho stvárnenie autistického lekára fyzicky aj psychicky náročné. (krasomama)
  • Nicholas Gonzalez (Dr. Melendez) pochádza z lekárskej rodiny, jeho otec a brat sú lekári a jeho matka je účtovníčka na rádiológií v južnom Texase (San Antonio). Jeho brat mu pomáhal ako konzultant pri natáčaní. (Game90)
  • Freddie Highmore sa vyjadril, že na začiatku bol odmietnutý pre rolu Shauna Murphyho, pretože vyzeral veľmi mlado. Producenti mu povedali, že chcú niekoho, kto bude mať aspoň 25 rokov. Freddie odpovedal: "Ale ja mám 25." (Game90)
  • Radnica v Surrey v Britskej Kolumbii slúžila ako fiktívna nemocnica San Bonevanture. (figis20)
  • Zamilovanou knihou Shauna Murphyho (Freddie Highmore) je „To Kill a Mockingbird“, u nás vyšla pod názvem „Jako zabít ptáčka“. Román od Harper Lee vydaný v roce 1960 se stal okamžitě bestselerem a získal Pulitzerovu cenu za literaturu. O dva roky později byla kniha zfilmována – Jako zabít ptáčka (1962). (sator)
  • Někteří vedoucí pracovníci nemocnice nosí na oblečení zlatý odznak Aeskulapa, starověkého řeckého boha lékařství. Jsou to ti, kteří mají lékařské vzdělání. (sator)

Dobrý doktor - Not Fake (2017) (epizóda) (S01E06)

  • Léčba popálenin pomocí rybích kůží je skutečná a má skvělé výsledky, obsahuje hodně kolagenu, vlhkosti a proteiny, což přispívá k rychlejšímu hojení a snižuje riziko infekce. Používá se Tlamoun nilský, také tilapie nilská nebo okounovec nilský – jedná se o druh sladkovodní ryby. (sator)

Dobrý doktor - Unsaid (2020) (epizóda) (S03E15)

  • V této epizodě zazní skladby: „Shine A Light“ od AG, „Just Exist“ od Eliza & The Delusionals, „Renegade“ od Dylan LeBlanc, „The One I Love“ od Scala & Kolacny Brothers. (danielsaf2)

Reklama

Reklama