Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obraz vývinu slovenskej politiky v poslednom roku existencie Rakúsko-Uhorska. Film sleduje vedúce osobnosti spoločenského života, ktoré na seba brali zodpovednosť za politické rozhodnutia v tomto prevratnom období. Šlo predovšetkým o predstaviteľov vtedajšej Slovenskej národnej strany a Sociálno demokratickej strany Uhorska. Dramaticky zobrazuje zámery slovenskej politickej reprezentácie na začiatku novej epochy národnej a štátnej samostatnosti. V centre udalostí stál ružomberský lekár Vavro Šrobár a ďalší poprední slovenskí politici ako: Matúš Dula, Milan Hodža, Jozef Škultéty a iní. (PatoP)

(viac)

Recenzie (3)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Zobrazenie toho, ako to asi v roku 1918 vyzeralo. Viacero politických prúdov, ale všetky videli riešenie len v spojení sa s Čechmi, čo bolo výborné rozhodnutie, nech už prinieslo aj iné dôsledky, než si niektorí tvorcovia myšlienky spoločného štátu pôvodne predstavovali. Dielo, ktoré stačí odvysielať študentom a dozvedia sa viac než od učiteľa, slabých riadkov v učebniciach či od aktivistického mimovládkara. ()

retroslovak 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce zobrazenie významnej časti našej histórie. Musím vyzdvihnúť okrem vynikajúcich výkonov aj skvelé masky. Najviac sa mi páčilo a zaujalo ma, ako zamaskovali Ivana Romančíka, ktorý tu hral Andreja Hlinku. Ako mnoho iných vecí, chcelo by to reprízovanie. Samozrejme réžia vynikajúci pán Haspra. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Pomerne veľa politiky, ale o tej film vlastne mal byť. Sú to také trochu záživnejšie dve hodiny dejepisu o vzniku Československa a o úlohe Vavra Šrobára pri tomto dianí. Dramaturgia trochu viazne, preto ma to chvíľami nebavilo, takže štyri hviezdy by boli priveľa, hoci herecké výkony k tomu smerovali. ()

Reklama

Reklama