Reklama

Reklama

Castle Rock

(seriál)
  • USA Castle Rock
Trailer 2
Fantasy / Horor / Mysteriózny / Thriller / Dráma
USA, (2018–2019), 16 h 36 min (Minutáž: 43–60 min)

Hrajú:

Melanie Lynskey, Scott Glenn, André Holland, Jane Levy, Terry O'Quinn, Bill Skarsgård, Sissy Spacek, Alex Ziwak, Phyllis Somerville, Ryan Eatherton (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(20)

Psychologicky laděný hororový seriál Castle Rock, situovaný ve fikčním světě Stephena Kinga, je originálním příběhem kombinujícím mýtické prvky a velice intimní způsob vyprávění, jaký známe z Kingových nejoblíbenějších děl. Na několika málo čtverečních kilometrech mainských lesů se postupně odehrává epická sága utkaná ze světla a temnoty. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (13)

Castle Rock (2018) 

Prvá séria ma sklamala. Pre fanúšikov sveta Stephena Kinga v nej bolo viacero žmurknutí (Shawshank, šerif Pangborn) a fórikov (hrali tu herci známi zo starších sfilmovaných kingoviek, ale paradoxne úplne iné postavy), výprava ponurého Castle Rocku v zovretí prastarých legiend a pochmúrnych jesenných lesov bola výborná a atmosféra počas prvých tajuplných dielov skvelá. Bohužiaľ, akonáhle sa s pribúdajúcimi dielmi mrazivé tajomstvo začalo postupne rozuzľovať, ukázalo sa, že v skutočnosti zas až tak veľmi mrazivé nebolo a ku koncu som už len nechápavo krútil hlavou nad bizarnými „časovými“ (a inými) zvratmi. Takže 2*. Do druhej série sa mi vôbec nechcelo ísť, ale nakoniec som sa nechal zlákať jednak tým, že relatívne nenadväzovala na prvú (až na pár momentov na konci, ale nič dôležité) a jednak tým, že sa príbehovo inšpirovala v Prekliatí Salemu a Misery. Vďakabohu sa druhá sezóna vydarila oveľa viac. Scenáre boli v dobrom priamočiarejšie a jednoduchšie, postáv bolo menej a boli sympatickejšie a akési ľudskejšie a to vrátane negatívnych, za čo môžeme ďakovať ako kvalitnému scenáristickému a režijnému vedeniu, tak pochopiteľne hercom v čele s Lizzy Caplan a Timom Robbinsom. ()

Série 1 (2018) (S01) 

Castle Rock vôbec nezačína zle. Atraktívne herecké obsadenie v čele s charizmatickým Andrém Hollandom z Knicku, Sissy Spacek z Carrie a Scottom Glennom. Mňa potešil posledný menovaný, pretože hrá môjho milovaného kingovského šerifa Alana Pangborna, stojaceho (spolu s Bannermanom - iným mainským šerifom od Kinga) za zrodom môjho Enzechštejna z Prasaťa. Pangborna môžete poznať z Prepotrebných zbytočností alebo Tretieho oka, ale Bannerman je predsa len môj obľúbenejší (Cujo, Mŕtva zóna). Ostatní sú skôr krovie (vrátane veľmi čudného Billa Skarsgårda). Vyložene mimo, ako výkonom, tak zbytočnosťou a nesympatickosťou povahy svojej roly, je potom Melanie Lynskey z Nebeských stvorení a Dva a pol chlapa. Fakt hrozná herečka. Naopak, potešila ma výprava mestečka v zovretí krásnych, sychravých lesov. Fajn premyslená bola i jeho temná, „prekliata“ minulosť, hoci to v tomto smere dosť pripomínalo Derry z To, ktoré ako keby tvorcovia chceli sfilmovať, ale nedostali na to práva a tak vymysleli obdobnú minulosť aj pre Castle Rock. No tak ale čo už, nie každý deň je nedeľa. Prvé diely majú atmosféru a sú pôsobivé. Nanešťastie, už čoskoro to vletí do žihľavy a už to z nej nevyjde. Naopak, s pribúdajúcimi epizódami sa to do nej vnára čoraz hlbšie a hlbšie a hlbšie a zrazu sa pristihnete pri tom, ako sa hrozne tešíte na koniec. Nie snáď preto, že by položené otázky boli zaujímavé a vy ste sa tak strašne tešili na finálne vysvetlenie toho všetkého. To ozaj nie. Ale proste preto, aby bol koniec a mali ste to konečne za sebou. Za zmienku stojí deviata časť so zásadným twistom, avšak paradoxne vinou neho to do tej mizernej žihľavy zájde ešte hlbšie. Žánrovo sa skrátka tento projekt vybral úplne iným smerom, než som si želal. Čakal som mysteriózny triler alebo horor a nie „toto“. ()

Severance (2018) (S01E01) 

"Kvôli tomuto ste sem leteli 3000 kilometrov?" - "Mal som trocha času." Opatrných 60%, ale po stránke atmosféry, mainskej výpravy (kultové kingovské mestečko zasadené do krásnej americkej prírody), prepracovanosti postáv a kvalitných hereckých výkonov tomu niet čo vytknúť. Uvidíme, čo sa z toho vykľuje. Hlavne mi vadí, že otázky, ktoré sú nám v prvej epizóde položené nie sú zas až natoľko geniálne, aby som sa nejako extra mimoriadne tešil na odpovede na ne resp. na ďalšie/nasledujúce epizódy. Každopádne ale určite palec hore za obrovského aligátora a za môjho obľúbeného kingovského šerifa Alana Pangborna v podaní Scotta Glenna. ()

Habeas Corpus (2018) (S01E02) 

Neviem no, som trocha sklamaný, ale pozerám ďalej. Najzaujímavejšou častou je zatiaľ tajomný väzeň - a už ani on nie je bohvieako zaujímavý. Atmosféra, výprava a herecké výkony stále OK (miestami viac, než iba OK), ale to donekonečna stačiť nebude. ()

Local Color (2018) (S01E03) 

"Koľko Mimoňov si musela zabiť kvôli tomu saku?" - "Šesť." Postava Melanie Lynskey (Nebeské stvorenie, Dva a pol chlapa) strašne hrozná, sorry Melanie. Naopak André Holland (Knick) to v pohode ťahá v každej svojej scéne. Dole to okrem protivnej Melanie sťahujú aj otravné flashbacky do detstva. ()

Krabice (2018) (S01E04) 

Sorry, začína to byť brutálne nuda. Nebyť finálnej masakry, tak by som s hodnotením išiel snáď ešte nižšie. Som v šoku. Pevne verím, že je to len výnimka a nasledujúce epizódy budú už len lepšie. ()

Harvest (2018) (S01E05) 

Troška sa to vzchopí pri preslove Scotta Glenna alias Pangborna, jedného z mojich inšpiračných zdrojov pri tvorbe Enzechštejna. Ale to je asi tak všetko. Inak len nuda a rozčarovanie. Tvorcovia zrejme doplatia na podpriemerné, nezaujímavé scenáre. Chceli by z Castle Rock urobiť podobne prekliate mesto, ako bolo Derry, ale zo všetkého najviac to vyzerá tak, že chceli robiť mini-sériu To, ale nedostali práva, tak si vymysleli toto. ()

Filter (2018) (S01E06) 

Obávam sa, že to ide do kytek. Absolútne o ničom, nezaujímavé. Výprava krásna, mám slabosť pre tieto mestečká ukryté v jesennej prírode okolitých lesov. A André Holland na to má, to je bez debaty. Všetko ostatné je však bieda, príbeh nezaujímavý, jednotlivé dejové linky nudné a dokonca aj Scott Glenn ako Pangborn, do ktorého som vkladal nemalé očakávanie, je priemerný. ()

The Queen (2018) (S01E07) 

Nebaví ma to. Skákanie v čase je typické pre J.J. Abramsa, ale tu to ktovieako nefunguje. Vlastne to nefunguje vôbec. Celý seriál mohol byť poriadnou príležitosťou predovšetkým pre Sissy Spacek, ktorá typom svojej postavy vykazuje chuť byť nominovaná na prestížnu televíznu cenu. Lenže scenáre sú natoľko blbé, že prevyšujú jej (inak skvelú) snahu - a formu. ()

Past Perfect (2018) (S01E08) 

Strašne otravný seriál venujúci sa postavám, ktoré sú nezaujímavé, a riešiaci scenáre, ktoré sú snáď ešte nezaujímavejšie. Už ani André Holland to nezvláda a iba sa zbedačene potáca od stromu do domu a nič z toho. Bill Skarsgård je značne mimo, toto mal odmietnuť. A Melanie Lynskey bude po tomto prúsere rada, ak jej niekto ešte niekedy nejaký scenár pošle. Skoro vôbec ma už nezaujíma, ako sa to celé skončí, lebo vlastne ani neviem, o čom to poriadne je. Aspoň trochu tomu pomáha nový manželský pár s dosť svojráznym koníčkom ()

Henry Deaver (2018) (S01E09) 

Tak nie, celé zle. 9 dielov z 10 za nami a hodnotím to ako sklamanie. Zaujímavá látka, ktorá sa ale vybrala pre mňa neželaným a nudným smerom. Je pravda, že deviata epizóda ponúkne zásadný twist, ale zapôsobil na mňa skôr štýlom "hmmmm, ozaj?", než "wow, pecka!!!". Teším sa na posledný diel, aby to už konečne bolo za mnou. ()

Romans (2018) (S01E10) 

Panebože, len nech nerobia druhú sériu. ()

Série 2 (2019) (S02) 

70 %. Za mňa oproti prvej sérii obrovské zlepšenie. Nie je to najlepší seriál roka, ale naozaj tu došlo k podstatnému, razantnému zlepšeniu. Oveľa viac ma bavili nielen postavy (Annie, Popove somálske deti, divoký Eso, ktorého môžete poznať z Pri mne stoj!, kde ho diabolsky zahral Kiefer Sutherland) a herci (Lizzy Caplan, Tim Robbins), ale i scenáre, čo som o prvej sezóne naozaj nemohol povedať. Dalo by sa s prižmúrenými očami povedať, že druhá séria je mixom Misery (či skôr prequelom Annie Wilkes) a veľmi voľnou adaptáciou Prekliatia Salemu. Po dobrom rozjazde sa začínajú objavovať epizódy, ktoré možno trošku nudia, ale jednak je to našťastie stále neporovnateľné s prvou sezónou a jednak jednotlivé epizódy zvolili pomerne rozumnú a skromnú minutáž (cca 40 minút), čiže to skončí skôr, než to začne biť do očí. ()

Súvisiace novinky

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

13.04.2020

Minulý rok jsme se dozvěděli, že Kingův horor Prokletí Salemu se po letech dočká nové verze. Produkovat ji měl James Wan a do scénáře se pustil Gary Dauberman, jenž napsal například nové To nebo… (viac)

Reklama

Reklama