Reklama

Reklama

Případ pro začínajícího kata

  • angličtina Case for a Rookie Hangman
Trailer
Dráma / Podobenstvo
Československo, 1969, 102 min

Réžia:

Pavel Juráček

Predloha:

Jonathan Swift (kniha)

Scenár:

Pavel Juráček

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Luboš Fišer

Hrajú:

Lubomír Kostelka, Klára Jerneková, Slávka Budínová, Milena Zahrynowská, Pavel Landovský, Miroslav Macháček, Radovan Lukavský, Nataša Gollová, Jiří Hálek (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Případ pro začínajícího kata je originální směsí absurdity, černého humoru, symbolů, satiry, ironie a grotesknosti. Lemuel Gulliver se dostane do tajemného kraje Balnibarbi, jehož hlavní město Laputa se odedávna vznáší ve vzduchu, aniž by to Balnibarbané věděli. Gulliver se do Laputy dostane dlouhým komínem a vrací se do Balnibarbi zvěstovat všem pravdu. Jeho odhalení však bere lidem ideály. Nechtějí pravdu poznat; nesnesou pomyšlení, že žijí v trapném klamu, v ubohé lži, v poddanství falešného mýtu, v žalostné nevědomosti a temnotě, v nešťastné a zapomenuté končině světa. Poslední Gulliverova slova ve filmu jsou "Řekl jsem: Poslouchej, Vyskoči, jdou ty hodiny nazpět, anebo se mi to jen zdá? Ale on namítne, co stále máte, copak vám nestačí, že je slyšíte tikat?" Tento poslední film vynikajícího, předčasně zesnulého filmaře narazil po svém uvedení na nepochopení normalizátorů a skončil v trezoru. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Diskusia

hippie2222

hippie2222 (hodnotenie, recenzie)

Tak jsem to "vydržel". Nekoukatelný šílenství. Jedna hvězda za poslední záběr, kdy ho blb Vyskoč veze přes zákaz vjezdu tam, kam měl původně s tou Cortinou namířeno. Záběr říká Gulliverovi: "Kdybys, ty idiote, bejval jel rovně, tak sis moh' celý to psycho ušetřit."

A mimochodem zničit tak krásný auto je zločin!

hippie2222

hippie2222 (hodnotenie, recenzie)

mnet

"Často som sa aj čudoval kde našli tak výborné miesta na natáčanie,"

Tak v tý době, a to až do konce bolševismu, byla takovejch míst republika plná. Chátrajících budov byly plný fabriky i JZD všude, kam se člověk podíval. Komouš neinvestoval, neopravoval, jenom spotřebovával nakradenej majetek. V týhle skutečnosti je zakletá odpověď na častou otázku: "Jak je možný, že komunisti na všechno měli?" Na tomhle přístupu byla založená celá ta jejich "ekonomika".

hippie2222

hippie2222 (hodnotenie, recenzie)

Jestli to dokoukám, ohodnotím, zatím netuším, kolik vydržím. ALE:

Není pravda, že film byl po několika projekcích v roce 1970 stažen z distribuce. Film se při čistkách v lednu 1970 dostal do kategorie povolených děl, v nichž se objevují „některé záporné pohledy, případně invektivy, které však nejsou takového charakteru, že by film jako celek vyzníval záporně a musel být vyřazen z distribuce“, jak se uvádí v dobové instrukci ÚV KSČ, díky tomu vstoupil 3. července 1970 do kin a v nich zůstal až do roku 1981, dokud byla distribuční kopie technicky použitelná.

Tolik k tomu, nakolik byl film "zakázanej" a "v trezoru". (zdroj: Wikipedie)

mnet

mnet (hodnotenie, recenzie)

Úžasné... Výborná paródia na vládu komunistov, ktorá ale má čo povedať a varovať aj dnes. 

 

Zaspoilerujem len pár drobností z toho.

Bolo to perfektné...  Básnika chcú popraviť za to, že napísal báseň o oblečenom zajacovi. Ako krásnu kultúru človeku ukazujú dieru v stene a staré reklamné cedule, kým skutočné pamiatky tam bez povšimnutia chátrajú... Všetko sa tam rozpadáva, všade vládne akási iná logika, je problém s vodou, k jedlu nie je nikdy nič iné než len párky...  Ani sa niet čo čudovať, že im z toho bizarného "raja" utiekol aj ten najvyšší a šiel radšej žiť na riviéru a živiť sa otváraním dverí v hoteli Carlton. Tiež by som asi radšej volil takú možnosť.

 

Perfektný scenár a perfektná filmárčina. Často som sa aj čudoval kde našli tak výborné miesta na natáčanie, kto vie, prosím, nech doplní informácie:

 

www.filmovamista.cz/1469-Pripad-pro-zacinajiciho-kata

 

Moja skromná úvaha pre Istika i ďalších: Len nie som si istý, či ten pán aj tam zašiel hľadať tu pujčovnu koček :-D, alebo z toho predošlého filmu zostal na mieste kde bol, a iba sa mu tam trochu od vtedy pozmenil režim (vývin štátu k lepším zajtrajškom), keďže už na začiatku ho tam vlastne vidíme ako by tam bol asi aj doma, ako jedného z miestnych, ktorí diskutujú ako bolo toho roku povedané slnko :-) 

na príspevok reagoval hippie2222

istik

istik (hodnotenie, recenzie)

Absolútne špičkový film, pre mňa zatiaľ najlepší zo všetkých surealistických filmov; takéto filmy milujem a vyhľadávam. 

 

Ale malé upozornenie pre ešte neznalých:

Pred týmto filmom by ste si rozhodne mali najprv pozrieť film - "Postava k podpírání" (z roku 1963), iba tak pochopíte takú jednu malú drobnosť, ktorá sa v "Případe pro začínajícího kata" vyskytuje, v opačnom prípade to určite zostane nepochopené (asi ako veľa iného).

 

Našťastie ja som tak učinil a preto i pochopil a príjemne sa pobavil :-)

Uživateľ istik zmazal svoj príspevok.

Reklama

Reklama