Reklama

Reklama

Príbeh sa odohráva v trýznivých dňoch, ktoré nasledovali po udalostiach 11. septembra 2001. Americká špeciálna jednotka na čele s kapitánom Mitchom Nelsonom (Chris Hemsworth) je prvá, ktorú vyslali do Afganistanu na veľmi nebezpečnú misiu. V drsných horách musia vyhľadať veliteľa Severnej Aliancie, generála Dostuma (Navid Negahban), a presvedčiť ho, aby sa k nim pripojil v nebezpečnom boji proti spoločnému nepriateľovi – Talibanu a jeho spojencom z Al-Káidy. Okrem prekonávania vzájomnej nedôvery a kultúrnych rozdielov musia Američania, zvyknutí na moderný spôsob boja, prijať prastarú stratégiu vojny na koňoch. Napriek tejto rozpačitej aliancii musia noví spojenci čeliť tvrdej prevahe neľútostného nepriateľa, ktorý neberie zajatcov. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (12)

  • Meno uzbeckého generála – Dostum (Navid Negahban) – v preklade z uzbečtiny znamená "môj najlepší priateľ". (Astonko)
  • Američtí vojáci opravdu dali generálu Dostumovi dárek. Nejprve mu dali krmivo pro koně, které ho moc nepotěšilo. Tak mu poté dali vodku, kterou už ocenil. (Gordy34)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • I když se většina filmu odehrává v Afghánistánu, natáčelo se pouze na území Spojených států amerických, a to zejména ve státech Nové Mexiko a Kalifornie. (Yardak)
  • Film je založen na ne-fiktivní knize Douga Stantona „Vojáci na koních“, která vypráví o akcích CIA v Afganistánu. (Tomas_TM)
  • Zbraně použité ve filmu byly také útočná puška m4, AK-47, AKU, kulomet PK a RPG-7. Ve filmu se objevil tank T-72, vozidlo pěchoty BVP a raketomety BM-21 Grad. Vrtulník, který vezl vojáky do hor, byl C-47 Chinok. (K98)
  • Ve filmu se převážně objevuje útočná puška značky Kalašnikov. Ale objevuje se zde i samopal/útočná puška československé výroby vzor 58. Například verzi se sklopnou kovovou ramenní opěrou, cca v polovině filmu, třímá v rukou před jedním z útoků kmotřenec generála Dostuma. Tato zbraň je mj. ve výzbroji jak afghánské policie, tak armády. (Michalechal)
  • Michael Shannon si zahrál vojáka ve filmu World Trade Center (2006), organizoval zde odvetnou akci za útok na „dvojčata“. Ve filmu 12 Strong hraje vojáka reagujícího na tento útok. Dalším hercem, který si zahrál v obou filmech, je Michael Peña, ten si však v prvním filmu zahrál policistu. (bagrneplave)

Reklama

Reklama