Reklama

Reklama

Príbeh sa odohráva v trýznivých dňoch, ktoré nasledovali po udalostiach 11. septembra 2001. Americká špeciálna jednotka na čele s kapitánom Mitchom Nelsonom (Chris Hemsworth) je prvá, ktorú vyslali do Afganistanu na veľmi nebezpečnú misiu. V drsných horách musia vyhľadať veliteľa Severnej Aliancie, generála Dostuma (Navid Negahban), a presvedčiť ho, aby sa k nim pripojil v nebezpečnom boji proti spoločnému nepriateľovi – Talibanu a jeho spojencom z Al-Káidy. Okrem prekonávania vzájomnej nedôvery a kultúrnych rozdielov musia Američania, zvyknutí na moderný spôsob boja, prijať prastarú stratégiu vojny na koňoch. Napriek tejto rozpačitej aliancii musia noví spojenci čeliť tvrdej prevahe neľútostného nepriateľa, ktorý neberie zajatcov. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (234)

Trevor 

všetky recenzie používateľa

12 neporaziteľných vojakov americkej armády, 6 afgánskych koní a Talliban je zničený...trochu zjednoušene povedané, ale takto akosi bol tento film natočený. Bol trochu zbytočne dlhý a predstavuje typický propagandistický vojnový americký film - lúčenie s rodinkou, spory o moc, nezhody veliteľov a neschopný vodca nepriateľov. Pozrieť sa to dá, ale je to trochu zbytočne dlhé a bojové scény sú ozaj prehnané aj na americké pomery. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Vlastne ani neviem prečo som si to pustil. Hlavne v poslednej dobe patriotizmom nasiaknuté filmy o vojne moc nemusím, no v tomto prípade to nebolo nič hrozné. Samozrejme smiešny americký trotlizmus tu je, a je ho pomerne dosť, no akcia čo to napravila. Tá bola dobrá, aj keď som sa nestíhal čudovať ako je vlastne možné, že sa tým americkým hrdinom podarilo všetkým tým guľkám vyhnúť. No ale asi sa im to podarilo neviem... vraj podľa skutočnej udalosti. Nechcem nikomu krivdiť, ale kľudne to mohlo byť aj tak, že do tých bojov s talibanom naši americkí hrdinovia hnali pred sebou tých chudákov afgáncov a oni len kontrolovali situáciu a navádzali rádiom bomby. Ale to je len teória :) Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Reklama

Lachtaan 

všetky recenzie používateľa

Stejně jako loňské Only the Brave i na 12 Strong jsem narazil zcela náhodou skrze random trailer na YouTube a okamžitě jsem se stal fanouškem, očekávajícím příchod filmu, který si tajně drží Amíci pouze pod záštitou svých kin. Hlavně v případě tohoto Thorova válečného výletu do neklidného Afghánistánu je z celých 130 minut cítit jednodušší pohled na tvorbu snímku a vlastně z jeho celkového vzezření sálá fakt, že se ve světě nedostane do moc velkého podvědomí, u nás pravděpodobně ani na nosiče. I když nabízí milé obsazení, jehož součástí jsou i manželé Thorovi, kteří nemusí své city tedy ani hrát, je tato chvílemi válečná vřava skutečně nemastná, neslaná. Když jsem poslední dny sledoval, jak tady mému dlouho vyhlíženému favoritu rapidně klesají čísla, chtěl jsem si osobně najít každého, kdo mu udělil méně, než 4 hvězdy. Ačkoliv nejsem žádný okázalý kritik, ale fanoušek Chrise Hemswortha a milovník válečných dramat z Blízkého východu, musím se tentokrát ztotožnit s obecným názorem. Ale fakta ohledně skutečného příběhu, zobrazená na konci snímku, mě opět dostala. Snad to vyjde příště, Chrisi, u méně vybízejícího se filmového experimentu. ()

Yoshimitsu 

všetky recenzie používateľa

O těchhle válečných true story začínám pochybovat. Pomalu každý válečný film nese pravdivý příběh. Bojovat proti Al-Káidě, Talibánu, který má tisíce fanatických vojáků, tanků, minometů a pořádný arzenál zbraní a vyhrát s 12 chlapy na koních, no to je už na pováženou. Za chvíli se budou bitvy vyhrávat na kolečkových bruslích s oštěpy. Dávám 50% ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

AKční masakr vypadal dobře, ale způsob vyprávěný vůbec neměl šťávu je to skoro až neuvěřitelný, aby takový příběh působil nudně, ale působil toho se chopit Bay, Fuga tak to by bylo žrádlo. Ještě by mě zajímalo, jak to bylo v reálu, protože mě to přišlo až neskutečný, jít do toho takhle po hlavě a jen se zamazat od bahna. Bejt já, tak určitě zařvu. ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (12)

  • Američtí vojáci opravdu dali generálu Dostumovi dárek. Nejprve mu dali krmivo pro koně, které ho moc nepotěšilo. Tak mu poté dali vodku, kterou už ocenil. (Gordy34)
  • Zbraně použité ve filmu byly také útočná puška m4, AK-47, AKU, kulomet PK a RPG-7. Ve filmu se objevil tank T-72, vozidlo pěchoty BVP a raketomety BM-21 Grad. Vrtulník, který vezl vojáky do hor, byl C-47 Chinok. (K98)
  • Film je založen na ne-fiktivní knize Douga Stantona „Vojáci na koních“, která vypráví o akcích CIA v Afganistánu. (Tomas_TM)

Reklama

Reklama