Reklama

Reklama

Mr. Mercedes

(seriál)
Trailer 1
USA, (2017–2019), 29 h 12 min (Minutáž: 50–60 min)

Tvorcovia:

David E. Kelley

Predloha:

Stephen King (kniha)

Hrajú:

Harry Treadaway, Brendan Gleeson, Jharrel Jerome, Isaiah Stratton, Ann Cusack, Jimmy Gonzales, Scott Lawrence, Kelly Lynch, Arian Moayed, Mary-Louise Parker (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(30)

Bill Hodges (Brendan Gleeson) je detektív, ktorý už odišiel do dôchodku, avšak s nevyriešeným prípadom pomäteného šialenca, ktorý napálil ukradnutým mercedesom do davu ľudí, pričom ich šestnásť na mieste usmrtil. Táto nedoriešená vec mu leží v hlave a tlačí mu na svedomie. I preto dni trávi väčšinou chlastom. Svoj vzhľad zanedbáva, podobne i svoj veľký dom, v ktorom žije sám. Kvôli svojej mrzutosti nemá takmer žiadnych priateľov. Okrem bývalého parťáka (Scott Lawrence), ktorý je stále v aktívnej službe, stojí o priateľstvo s ním ešte mladý chalan zo susedstva Jerome (Jharrel Jerome), ktorý mu chodí kosiť trávnik a osamelá a stále atraktívna suseda Ida (Holland Taylor). No jedného dňa ho z existenčného spánku preberie správa od samotného pána Mercedesa (Harry Treadaway), ktorý mu oznámi, že hra sa ešte neskončila. (sochoking)

(viac)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (11)

Season 1 (2017) (S01) 

Jedno z najpríjemnejších (a najnečakanejších) seriálových prekvapení roka 2017. Nakrúcanie tohto seriálu som absolútne nesledoval a nezaujímal sa oň, nakoľko knižnú predlohu pokladám za jednu z najhorších vecí od Stephena Kinga. Seriálové spracovanie je však jeho presný opak. Plno vynikajúcich, strašne sympatických postáv. Samozrejme v čele s mojím miláčikom, dobráckym írskym macom Brendanom Gleesonom. Klobúkový Hodges na začiatku vyzerá ako vyhorený ex-fízel, ktorému zostáva ešte pár mesiacov života, kým sa neprepije do truhly. No s pribúdajúcimi epizódami ho vyčíňanie pomäteného psychopata paradoxne nakopne, začne sa cítiť psychicky i fyzicky lepšie a ukáže, že v sebe má ešte veľa sily. Nakoniec sa z neho vykľuje rázny týpek, ktorý by sa mohol vrátiť naspäť do policajného zboru a nerobiť mu hanbu. Je to tvrdohlavý buldog, ktorý dokáže veľmi zábavne používať nadávky v najnevhodnejších okamihoch a vie veľa o zle v nás. Napriek tomu vie, že existuje aj dobro. Ale VŠETCI sú perfektní (bývalí kolegovia-policajti, kosič trávy, roztopašná suseda). Zaujímavé je, že kým Hodges je obklopený samými sympatickými postavami, maniak má okolo seba len karieristov, pošukov, hajzlov alebo aspoň čudákov. No i tieto zväčša dosť nepríjemné postavy sú po psychologickej stránke kvalitne prepracované a vďaka tomu uveriteľné. Norman Bates by zatlačil slzu dojatia. Niektoré scény sú hardcore, drsné, nechutné a úchylné. Toto je fakt seriál pre dospelých. Napriek tomu sa doňho tvorcom, prevažne vďaka veľmi vtipnej interakcii medzi Hodgesom a ostatnými postavami, podarilo prepasovať funkčný humor. Ten parádne odľahčuje strašne temnú a krvavú atmosféru bez toho, aby ju ničil. Na produkcii sa síce podieľal i pán King osobne, ale predpokladám, že na brutálnych scénach má najväčší podiel iný producent a to nikto menší, než Dennis Lehane, autor takých kultových záležitostí, ako Zbohom baby, Tajomná rieka či Prekliaty ostrov. Našlo by sa pár mínusov (neuzavretá linka s dcérou a korytnačkou, trošku poslabšie finále), ale inak je to bomba. ()

Pilot (2017) (S01E01) 

„Všimla si si, že pri pohľade do lyžičky je svet vždy naopak?“ – „Ale tak to je aj v skutočnosti. Lyžička to možno pochopila ako prvá.“ Mr. Mercedes som si pozrel skôr z nudy a preto, aby som sa presvedčil, že to nebude nič pre mňa. Brendana Gleesona síce považujem za jedného zo svojich najobľúbenejších hercov, ale knižná predloha Stephena Kinga ma svojho času značne znechutila, totálne ma nudila a po dočítaní by som ju vyhodil von z balkóna, keby bola moja a keby som ju nemal len požičanú od kamoša. Takže ma to, že podľa nej vzniká televízna mini-séria, nechávalo, napriek Brendanovi, chladným. Ani len som si nepozrel trailer. V jednu daždivú, pochmúrnu nedeľu, konkrétne deň pred novým školským rokom, 3. 9. 2017, som pred televízor s prosbou o spoluprácu nahnal pani manželku, pozreli sme si to a ja osobne som bol nadšený. Akože nie je to (asi...) budúca ospevovaná pecka, ale je to tvrdé, je to dospelé, je to pomalé a pritom nenudiace. Strašne veľa tomu dáva skvelý Brendan Gleeson ako policajt na dôchodku, ktorý sa postupne začína opúšťať a deň za dňom sa vzďaľovať tomu schopnému a akčnému mužovi, akým kedysi bol. Ale stále „to“ v ňom drieme a preto je nám sympatický. Prekvapivo výborné je i obsadenie vedľajších rolí (kolega Pete, kosič trávnikov Jerome atď.) a čo ma zaskočilo, to je naozaj dosť drsný scenár, ktorý nechodí okolo horúcej kaše a hneď v prvej epizóde nám ponúkne incest, masturbáciu, fotky nahej starej ženy a masovú vraždu 16. ľudí, vrátane batoľaťa. Takže po prvej epizóde som veľmi spokojný a jediné, čoho sa obávam, je to, že sa tvorcom takto vysoko nastavené tempo nepodarí udržať aj nasledujúcich 9 dielov. Potešilo ma tiež to, že napriek obludne temnej zápletke do toho scenáristi dokázali šikovne prepašovať (funkčný!) humor (chémia medzi Hodgesom a Idou). ()

On Your Mark (2017) (S01E02) 

"Som tu, ty sráč. Poď sa hrať." Vysoká úroveň úspešne udržaná aj v druhej epizóde. Tak ešte osem, dúfam, že to vydrží :-) Scény s masovým vrahom a postavy z jeho okolia síce relatívne nudia (na strane druhej, sú dosť dobre typovo obsadené i zahrané, čo síce úplne nestačí, ale stále lepšie, ako keby boli obsadené nekvalitnými hercami), ale potom príde na scénu majestátny Kermit (!) a znova je to v cajku. Scény s jeho náruživou susedou Idou sú aj v druhej časti skvelé, humorné a plné vzájomnej chémie, humor postupne ale odchádza do úzadia a hlavný hrdina začína čoraz viac vyšetrovať na vlastnú päsť. Brendan Gleeson je v tejto úlohe dokonalý a ďakujem tomu človeku, ktorý mal odvahu obsadiť ho do hlavnej úlohy. Gleeson skvele hrá, skvele vyzerá (ehm, svojím spôsobom) a má pekný hlas :-) Veľmi tomu pomáhajú aj rôzne osviežujúce drobnosti, ako napr. scéna, v ktorej hrdinu "prepadne" sekuriťák a namiesto škaredej scénky sa z toho nakoniec vykľuje fajn pokec. ()

Cloudy, with a Chance of Mayhem (2017) (S01E03) 

Tak vysoká kvalita sa stále drží, čo je potešiteľné. Brendan Gleeson je super, začínam mať podozrenie, že môže ísť o jednu z jeho najlepších rolí v kariére. A že ich už veru pekných pár fajnových v minulosti mal. Príbeh je čoraz vyhrotenejší a na niektoré pasáže z "Mercedesovho" života (súčasný život, flashbacky) sa ozaj nepozerá dobre, ľahko. Začína mi to trochu pripomínať druhú sériu Farga, kde proti beštiálnemu, absolútne psychopatickému zlu taktiež stáli nevinní, veľmi dobrí ľudia. Ten stret dobra a zla je vskutku mrazivý a desivý. Tento diel sa zaobíde bez veselej Idy, ale nevadí, lebo Gleeson to ťahá dopredu ako ďábel a nový rozmer získava aj jeho priateľstvo (?) s bývalým parťákom Peteom. Začínam mať podozrenie, že vysoká kvalita zostane aj v zvyšných epizódách. Akurát som nepochopil, kde sa v bare vzal Pete. ()

Gods Who Fall (2017) (S01E04) 

"Stále si pre ňu Boh. Akurát Boh, ktorý padol." Strašne sympatické postavy (samozrejme až na Mr. Mercedesa a jeho matku, ale aj tu je vidno obrovská snaha tvorcov tieto brutálne postavy poľudštiť a nerobiť z nich len nezmyslené monštrá za každú cenu) v čele s Brendanom Gleesonom, ale VŠETCI sú super. Kasting sa v tomto seriáli skutočne neskutočne podaril. Výborná je však i atmosféra, desivé scény sú desivé a každým ďalším dielom sa to viac a viac stupňuje. A už úplne prvý diel bol značne našponovaný. Na Hodgesovi je v Brendanovom podaní sympatické, že to nevzdal, znova má pre čo žiť, stavia sa na nohy a začína sršať zábavnou energiou. Musím sa priznať, že ma tento seriál veeeeeľmi baví. Hrozne veľa tomu určite dal i jeden z tvorcov, temný Dennis Lehane (Tajomná rieka, Zbohom baby, Prekliaty ostrov).. Lehane je muž, ktorý ide za doraz a to je cool. Akurát teda som moc nepobral, ako je možné, že skúsená polícia neprišla na to, ako Mr. Mercedes ukradol vozidlo. Ale to je teoreticky len detail - ak by na to aj prišli, asi ťažko by ich to doviedlo k vrahovi. ()

The Suicide Hour (2017) (S01E05) 

Hmm, ďalší skvelý a silný zárez. A to už sme v polke seriálu. Začínam mať príjemné podozrenie, že sa vysoká úroveň dokáže udržať až do samého konca a tým pádom by sa z Mr. Mercedes mohol stať seriálový čierny kôň roka - projekt, od ktorého skoro nikto nič nečakal, sa nám priamo pred očami mení na vynikajúci kriminálny seriál s perfektnými postavami, veľmi sympatickými vzťahmi, super hláškami aj dialógmi, napínavými, monštruóznymi i humornými okamihmi... a všeličím ďalším! "Pán Mercedes" je znova líčený ako totálna obluda a občas je to na hranici, ale presne takto to muselo byť nakrútené aj zahraté, aby sme pochopili, že proti Hodgesovi stojí skutočne mimoriadne silný protivník. ()

People in the Rain (2017) (S01E06) 

Jemne slabšia časť. Vlastne zatiaľ najslabšia, ale i tak stále ľahký nadpriemer. Za hlavný nedostatok by som označil ustúpenie Hodgesa do úzadia a na jeho miesto prišiel "pán Mercedes". Tento diel bol asi potrebný, aby sme mali predstavu o tom, aké monštrum to je. OK, to sme v podstate vedeli od úvodnej scény prvej časti, ale zdá sa mi, že v každej časti vrah vyvedie vec, ktorá svojou brutalitou predbehne beztak riadne brutálne veci, ktoré stváral predtým. Dosť smutný je pohľad na psychologický vývoj jeho matky. Stephen King má cameo zavraždeného kuchára. ()

Willow Lake (2017) (S01E07) 

"Sme tým, čo robíme." Raz k tomu muselo dôjsť. Na to bol Mr. Mercedes príliš veľký maniak a psychopat, aby k niečomu takému strašnému skôr alebo neskôr nedošlo. Priznám sa, že knihu som si už príliš dobre nepamätal, čiže som nevedel, či sa "to" stane. Zdalo sa mi, že v románe niečo "také" bolo, ale nebol som si istý na 100%. Slučka okolo krku sa priťahuje a pomaly ale isto mierime do finále. Ktoré bude zrejme poriadne drsné. 70% ()

From the Ashes (2017) (S01E08) 

"Dali ste jej vesmír." - "Sú to len nálepky." - "A čo sme potom my?" - "Ešte menej." Tak Mercedesova mama nakoniec dopadla celkom dobre. Myslím oproti knižnej predlohe. Tento diel je jemne pomalší a nie je to najlepšia epizóda série, ale stále ide o poctivý ľahký nadpriemer. Začína ísť do tuhého. Ešte dva diely. A tvorcovia si to evidentne zodpovedne uvedomujú. A priťahujú šrauby. ()

Ice Cream, You Scream, We All Scream (2017) (S01E09) 

"Niektorí ľudia v sebe majú čiernu dieru. A je v nich od narodenia až po smrť." Tak tento seriál je fakt veľké prekvapenie. Mizerná kniha a seriál, od ktorého som vôbec nič (dobré) nečakal a nakoniec je to jedna z najvýraznejších televíznych udalostí roka 2017. fantastický Brendan Gleeson, skvelé postavy kladné aj záporné, drsné scény, parádna atmosféra. Blížime sa do finále. ()

Jibber-Jibber Chicken Dinner (2017) (S01E10) 

Spoilery. Tak a je koniec. A je to dobrý, silný a dojemný koniec. Linka s Mr. Mercedes nie je príliš napínavá, v tomto smere sa s tým mohli viac vyhrať, než ho len nechať sa motať na vozíku medzi pár desiatkami ľudí, kde naňho náhodou na wéckach natrafujú nevhodné osoby, ktoré musí zlikvidovať - a ani to mu príliš nejde, lebo mu do toho v poslednej chvíli vojdú city, či čo. A nie som si istý, načo ho nechali prežiť. Ak by aj niekedy bola druhá séria, Hodges v nej skoro určite bude riešiť úplne iný zločin a v dejovej línii z prvej série sa pokračovať nebude. Ale osobná Hodgesova línia je dôstojne uzavretá a kvalitná a musím s uspokojením skonštatovať, že ide o jedno z najpríjemnejších (a nejnečakanejších) seriálových prekvapení roka. Akurát som moc nepobral, prečo lepšie neuzatvorili linku s jeho dcérou. ()

Reklama

Reklama