Reklama

Reklama

Mr. Mercedes

(seriál)
Trailer 2
USA, (2017–2019), 29 h 12 min (Minutáž: 50–60 min)

Tvorcovia:

David E. Kelley

Predloha:

Stephen King (kniha)

Hrajú:

Harry Treadaway, Brendan Gleeson, Jharrel Jerome, Isaiah Stratton, Ann Cusack, Jimmy Gonzales, Scott Lawrence, Kelly Lynch, Arian Moayed, Mary-Louise Parker (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(30)

Bill Hodges (Brendan Gleeson) je detektív, ktorý už odišiel do dôchodku, avšak s nevyriešeným prípadom pomäteného šialenca, ktorý napálil ukradnutým mercedesom do davu ľudí, pričom ich šestnásť na mieste usmrtil. Táto nedoriešená vec mu leží v hlave a tlačí mu na svedomie. I preto dni trávi väčšinou chlastom. Svoj vzhľad zanedbáva, podobne i svoj veľký dom, v ktorom žije sám. Kvôli svojej mrzutosti nemá takmer žiadnych priateľov. Okrem bývalého parťáka (Scott Lawrence), ktorý je stále v aktívnej službe, stojí o priateľstvo s ním ešte mladý chalan zo susedstva Jerome (Jharrel Jerome), ktorý mu chodí kosiť trávnik a osamelá a stále atraktívna suseda Ida (Holland Taylor). No jedného dňa ho z existenčného spánku preberie správa od samotného pána Mercedesa (Harry Treadaway), ktorý mu oznámi, že hra sa ešte neskončila. (sochoking)

(viac)

Recenzie používateľa silentname k tomuto seriálu (3)

Season 1 (2017) (S01) 

"Mr. Mercedes" sa stal skutočne seriálovým prekvapením roku. Možno to mohlo dostať trošku lepšie finále a je tu pár vecí, ktoré by sa mohli trošku doladiť a zosilniť, no ako adaptácia to je skutočne pôsobivé. Má to dostatok thrilleru, no súčasne sa to správne sústredí na naše postavy a veľmi dobre ich prezentuje. Brendan Gleeson je tu skvelý a som rád, že dostal rolu Billa Hodgesa. Veľmi sa do toho hodí. Herečka čo stvárnila Holly bola úžasná. Presne tak som si ju predstavil. Rovnako aj Jerome je dobrý, no zaslúžil by si viac priestoru. Aspoň podľa mňa Brady Hartsfield je zobrazený vynikajúco. Je rovnako desivý a správne vykreslený ako v knihe. Skvelá voľba a veľmi dobre zvládnuté. A nakoľko tam je najväčšie sústredenie seriálu... na postavy... tak to skutočne dáva dobrý dojem. Thriller je tu skvelý a vizuálne to pôsobí skutočne silne. Teším sa, až sa do seriálu vrátime, lebo je to rozhodne najlepšie prekvapenie roku v rámci seriálov. Hodnotenie: A- ()

Season 2 (2018) (S02) 

Druhá séria Mr. Mercedes hlboko poklesla kvalitatívne oproti prvej sérii. Nevadí mi, že sa spracovala tretia kniha namiesto druhej. Nejako som postupne prekusol tie zmeny, ktoré tu tvorcovia spravili. Nejako som sa zmieril s faktom, že Holly tu má oveľa menšiu rolu a akosi som stále kdesi čakal, kedy sa dočkám toho príbehu, ktorý mi "End Of Watch" v knihe ponúkol. No v závere to tvorcovia tak absolútne zdevalvovali, že neviem či je šanca na to, aby sa veci v tretej sérii nejako napravili, lebo podľa mňa to tu maximálne zabili. A je mi to veľmi ľúto. Ale začime pozitívami z tejto série. Myslím si, že herecky sa sem vracajú staré dobré postavy, no aj herci, ktorí stvárňujú nové postavy sú podľa mňa dobre zvolené. Či ide o mladú Sadie, knihovníka Ala alebo doktora Babineaua. Casting v tomto seriáli je celkovo skvelý. Okrem toho sú tu aj bočné línie (ktoré síce v knihe neboli), no dávajú tam niečo. Ako napríklad stavanie altánku. Celkovo sa to samé o sebe vyvíja celkom okey a relatívne som sa dokonca dokázal od predlohy odprostiť. No séria pôsobí, ako keby sa pôvodne rozhodli ísť cestou knihy, no potom si to niekde rozmysleli a rozhodli sa priniesť toto. Jediné vysvetlenie, ktoré k tomu dokážem z hlavy nájsť je to, že možno bol koniec knihy dosť kontroverzný. Alebo ani nie tak koniec ako celý Bradyho plán, ktorý tam chcel zrealizovať. A možno mali tvorcovia pocit, že ľudia nie sú na túto tému pripravení a báli sa, či by ich nepostihla rovnaká kritika, ako dali niektorí americkí diváci na seriál "13 Reasons Why". Možné to je. Iné vysvetlenie mi nenapadá. No neviem či to stálo za to, aby sme videli toto zakončenie seriálu. Až ma to fakt naštvalo. Lebo pravda je taká, že udalosti v knihe a jej následné zakončenie je oveľa silnejšie než to čo sme videli tu. Ak ste si to užili... super, no ja neviem o čom bude avizovaná tretia séria. Možno sa rozhodnú spracovať druhú knihu (chvalabohu nemá tak veľmi kontroverznú tému ako mala táto), alebo niečo úplne iné. Každopádne nie som z tohto spracovania nadšený a mrzí ma to. Čakal som oveľa viac. Hodnotenie: C+ ()

Season 3 (2019) (S03) 

"Mr. Mercedes" sa vracia v tretej sérii. Alebo teda čiastočne. Nakoľko (spoilery) Brady na konci druhej série bol zastrelený, fyzicky sa tu už neobjaví. Miesto toho sa budeme orientovať na druhú Kingovu knihu - "Finders Keepers". A rovno poviem úprimne, tešil som sa na to, ako to tvorcovia vezmú. Mám rád knihu a chcel som ju vidieť dobre zachytenú na obrazovke. Lenže realita je dlho taká, že tu máme 2 rozdielne príbehy, ktoré sa bijú o priestor. A hlavná dejová línia sa sústredí na súdny proces s Lou a "Finders Keepers" je tu ako bočná dejová línia. Veci sa ustália až niekde v 8-mej epizóde. A potom prichádzajú aj najlepšie momentky. Alebo teda väčšina. Čo je na celom seriáli konštatne skvelé je Justine Lupe ako Holly. Má tu vynikajúcu reč na svedeckej lavici a v tom momente skutočne zažiarila. A Billova reakcia po tom je veľmi silná. Naši hrdinovia sú dobrí. Mám rád Jeromeho, mám rád Billa, Ida je tiež fajn, no Holly je po celú dobu vynikajúca. A dokonca je tu aj jemná love story, ktorá podľa mňa celkom dobre funguje. Nebudem hovoriť veľa, ale má to dobré momentky. Na druhú stranu Kate Mulgrew, ktorá je neznesiteľne otravná. Všetky scénky s ňou boli plné otravných monológov, ktoré mi len pílili uši a chcel som aby odtiaľ zmizla. Gabriel Ebert ako Morris tu je podľa mňa zaujímavejší. A zaslúžil by si mať viac priestoru ako Alma. Ako adaptácia diela to pre mňa nemá moc silnú hodnotu. Je to pretkané príbehom, ktorý do toho nepatrí a vôbec som si to takto nepredstavoval. Je hrozné, že ako fanúšik kníh chcem dostať to, čo som reálne čítal a predstavil si. A tvorcovia si povedia, že mu to proste nedáme, lebo to chceme urobiť inak. Ale vidím, že reakcie boli skôr pozitívne. Takže možno mi niečo uniká. Ak sú ratingy dobré pre Justine Lupe, tak súhlasím. A dúfam, že dievča ešte uvidím viac. Lebo sa ukazuje ako veľmi talentovaná herečka. No nemám pocit, že by minulá a ani táto séria priniesli to, čo mi priniesla kniha. Takže odporúčam si radšej prečítať tú. Ale ako samé o sebe je to celkom stráviteľné a zaujímavejšie ako minulá séria. Hodnotenie: B- ()

Reklama

Reklama