Reklama

Reklama

Mr. Mercedes

(seriál)
Trailer
USA, (2017–2019), 29 h 12 min (Minutáž: 50–60 min)

Tvorcovia:

David E. Kelley

Predloha:

Stephen King (kniha)

Hrajú:

Harry Treadaway, Brendan Gleeson, Jharrel Jerome, Isaiah Stratton, Ann Cusack, Jimmy Gonzales, Scott Lawrence, Kelly Lynch, Arian Moayed, Mary-Louise Parker (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(30)

Bill Hodges (Brendan Gleeson) je detektív, ktorý už odišiel do dôchodku, avšak s nevyriešeným prípadom pomäteného šialenca, ktorý napálil ukradnutým mercedesom do davu ľudí, pričom ich šestnásť na mieste usmrtil. Táto nedoriešená vec mu leží v hlave a tlačí mu na svedomie. I preto dni trávi väčšinou chlastom. Svoj vzhľad zanedbáva, podobne i svoj veľký dom, v ktorom žije sám. Kvôli svojej mrzutosti nemá takmer žiadnych priateľov. Okrem bývalého parťáka (Scott Lawrence), ktorý je stále v aktívnej službe, stojí o priateľstvo s ním ešte mladý chalan zo susedstva Jerome (Jharrel Jerome), ktorý mu chodí kosiť trávnik a osamelá a stále atraktívna suseda Ida (Holland Taylor). No jedného dňa ho z existenčného spánku preberie správa od samotného pána Mercedesa (Harry Treadaway), ktorý mu oznámi, že hra sa ešte neskončila. (sochoking)

(viac)

Recenzie používateľa Trevor k tomuto seriálu (34)

Mr. Mercedes (2017) 

Prvá séria je pomerne dobrá, keďže Brady a jeho šialenstvo sú jeho protagonistom zahrané vuac ako na dobrej úrovni a aj značne pozmenený príbeh je v porovnaní s knihou ešte celkom dobre zvládnutý. V druhej sérii sa tvorcovia príliš vzdialili knižnej predlohe a tretia časť trilógie Koniec hliadky nebola spracovaná zrovna najlepším spôsobom. Našťastie sa v tretej sérii scénaristi viac držali románu Stratení nájdení a podarilo sa im tak napraviť dojem z nešťastne spracovanej druhej série. Celkovo patrí Pán Mercedes k lepším seriálom, v ktorom stavili najmä na charizmatického Brendana Gleesona, ktorý síce Billa Hoodgesa stvárnil podstatne inak, na akého sme zvyknutý z kníh, ale časom si jeho svojskú vždy nahnevanú povahu človek obľúbil a vďaka tretej sérii sme sa dočkali aj šťastného konca. V porovnaní s knižnou trilógiou tak Bill Hodges obstál podstatne lepšie. ()

Season 1 (2017) (S01) 

Knižná predloha Stephena Kinga dostala poriadne na frak, aj keď úvod bol celkom sľubný. Potom sa však Hodges trochu príliš často oháňal zbraňou a seriál tak nad vodou držal iba Brady, ktorého však tvorcovia pretvorili z utiahnutého chlapca na chladnokrvného zabijaka a jeho útok na svojho šéfa či kolegyňu z práce mi prošli trochu zbytočné. Druhá séria nebude spracovaním predlohy Stratení nájdení ako druhej knihy s Billom Hodgesom a mám obavy, ako sa s ňou tvorcovia seriálu vysporiadajú, pretože pár ich vlastných nápadov príbeh oživilo ale väčšinou ich zásahy do deja v porovnaní s knižnou predlohou boli skôr na škodu. ()

Pilot (2017) (S01E01) 

Pred svitaním sa Augie Odenkirk vyberie pred mestskú halu amerického mesta Bridgton, kde sa na jeho obrovské sklamanie postaví už do dlhého radu žiadateľov o prácu. Štátmi lomcuje ekonomická kríza a tak v rade uchádzačov o prácu stojí aj Janice Crayová s bábätkom v náručí. Nad ránom pred čakajúci dav dorazí muž, ktorý sa neskôr preslávi ako Pán Mercedes, pretože autom tejto značky vrazí do davu a zabije...a tu nastáva problém. 16 ľudí. V knižnej predlohe ich bolo 8. Nepochopím, načo bolo dobré navýšenie počtu obetí. Brady neukradol nákladné auto, ale osobné, aj keď sa jednalo o mohutný sedan. Brady ako postava v pilotnom diele zvládnutá výborne, rovnako tak vzťah s jeho matku. Jerome už študuje na škole a nie je iba stredoškolákom, ktorý sa usiluje dostať na univerzitu. Detektív Hodges prehnane agresívny, prehnane často kontaktuje bývalého partnera Petea, pachateľ (áno, zámerne píšem pachateľ, kto čítal knihu pochopí) kontaktoval detektíva na dôchodku listom (Hodges v knihe ma problém ovládať zastaralú Nokiu nieto Iphone - podobne ako samotný Stephen King), Hodges pobehuje po byte s Glockom ako zmyslou zbavený (v zásuvke má mať otcov Smith and Wesson .38 a pchať si ho do úst a zvažovať samovraždu) a určite nežije na tak rušnom predmestí, ako to je vyobrazené v seriály a už vôbec nekomunikuje so svojou nadržanou susedou Idou. Možno bola chyba začať pozerať seriál necelých pár hodín po dočítaní knižnej predlohy Pán Mercedes a potom ako som sa hneď pustil do jeho pokračovania v románe Stratení nájdení ale rozdielov je na môj vkus až príliš veľa a narozdiel od ostatných komentárov ja tvrdím že voľba Brendana Gleesona ako detektíva na dôchodku nebola dobrá. Aby to nebola iba bezbrehá kritika, Brandon počas jazdy v aute počúva pesničku Pet Cementary a zato si autori zaslúžia pochvalu. Ak ste nečítali knihu, príbeh Vás osloví, ak hej, tak nepochopíte ako je možné že po 2 rokoch od udalostí sú na mercedese v sklade dôkazov ešte stále krvavé stopy. Uvidíme ako ďalej, úvod rozpačitý a možno som mal pouvažovať nad dlhšou pauzou medzi dočítaním knihy a začatím sledovania seriálu. ()

On Your Mark (2017) (S01E02) 

Paradoxne až druhá epizóda priniesla kontakt pána Mercedesa s Hodgesom formou listu a na pretras sa dostane aj Pod Debinným modrým dáždnikom. Hodges rovnako tak kontaktuje sestru Olivie, ktorej auto pán Mercedes pri svojej masakre použil, Janey a aj keď sa tam drobné rozdiely nájdu dej sa trochu viac priblíži tomu v knihe. Úplne zbytočné je ohrozovanie chlapca zbraňou v podaní detektíva, pretože Hodges až v momente keď sa mu ozval Pán Mercedes objavil opäť chuť do života a rozhodne na seba neupútaval pozornosť nezmyselnými deliktmi. Z nejakého dôvodu je divákom podávaná fixná predstava policajtov na dôchodku pod vplyvom alkoholu ktorý sa oháňajú zbraňami, a oni iba chodia do kúpelov na turistiku či športové podujatia. Hold realita versus Hollywood. ()

Cloudy, with a Chance of Mayhem (2017) (S01E03) 

Bohužiaľ, nezvládnuté. Rozdielov oproti knižnej predlohe začína pribúdať a tvorcovia seriálu sa nevybrali správnou cestou. Už samotný fakt že druhá séria nebude spracovaním knihy Stratení nájdení, ktorú práve čítam ma trochu od pozerania seriálu odrádza, ale je to najmä Brendan Gleeson a jeho podanie detektíva Hodgesa ktorý seriál príšerne brzdí. Možno, pre ľudí ktorí knihu nečítali to može byť dobré, ale pre mňa sa jedná o jedno z najväčších sklamaní čo sa týka spracovania knižnej predlohy famozného Stephena Kinga. Je pravdou, že flashbacky epizóde omohli, ale pomenovať Freddie Hodgesovu korytnačku namiesto Bradyho brata je trochu cez čiaru, rovnako ako to že Hodges kontaktuje bývalých kolegov ohľadom prípadu a zapracovanie výstupu s Jeromovým otcom mi prišlo tiež úplne zbytočné. Teenager by si takéto informácie a dobrodružstvo rozhodne nechal pre seba. Veľká škoda. ()

Gods Who Fall (2017) (S01E04) 

Tvorcovia až príliš veľa času venujú Bradyho kolegyni z práce, Brady objednal jed online a až potom, ako ho vytočil Hodges cez Modrý dáždnik ho kúpil v nákupnom centre a strašne veľa ďalších rozdielov v porovnaní s knižnou predlohou mi bránia aby som epizóde a seriálu udelil vyššie hodnotenie. Sústredili dej na nepodstatné veci a naopak, to ako Brady zabil svojho bračeka v podstate na pokyn mamy je zachytené iba okrajovo. ()

The Suicide Hour (2017) (S01E05) 

Pre fanúšikov knižnej predlohy je preafektovaný Hodges v podaní Gleesona obrovským sklamaním, rovnako tak miestami až príliš naivne pozmenená dejová línia. Na druhej strane, Brady je jednoducho skvelý, rovnako tak jeho mama a tak si čoraz väčšie sympatie získava práve záporný hrdina. Možno ak by som nečítal knižnú sériu s Hodgesom seriál by ma vtiahol viac, ale takto je najmú vzťah medzi Hodgesom a Jeromom vyslovene tŕňom v oku, uvidíme ako ďalej, ale Brady seriál zatiaľ ťahá zo všetkých najviac. ()

People in the Rain (2017) (S01E06) 

Na scéne sa objaví Holly, ale boj Bradyho mamy s alkoholizmom, zadržanie Hodgesovej dcéry za jazdu pod vplyvom drog ale najmä Bradyho pohovor v práci boli podľa mňa trochu zbytočné. Rovnako tak Bradyho predstavy o masakre v reštaurácii sú trochu mimo dejovú líniu v knihe, pretože Bradyho šialenstvo sa zväčšilo až po smrti jeho mamy. Pre seriál je možno lepšie, že to bolo zapracované takto, to ale nemení nič na fakte že pre mňa ako fanúšika knižnej redlohy je dej trochu scestný. ()

Willow Lake (2017) (S01E07) 

Škoda tohto spracovania, pretože Brady vyzerá ako chladnokrvný zabijak a pritom v románe bol iba zbabelcom a obeť si pomýlil kvôli klobúku, ktorý Hodgesovi darovala práve obeť. Takto to celé vyzerá že Brady si to takto celé naplánoval, čo síce nie je úplne zlé, ale pozerám sa na podstatne iný príbeh ako som čítal, a to mi občas vadí. ()

From the Ashes (2017) (S01E08) 

Prvá polovica epizódy zvládnutá dokonale, osud Bradyho matky napriek tomu že aj ten tvorcovia oproti knihe máličko zmenili stál zato, rovnako tak skvelý výber piesne. Naproti tomu Hodges opäť pobehuje s pištoľou a tasí ju ako kovboj na divokom západe, interakcia s dcérou úplne zmenená oproti knihe, kde sa s ňou nestýka, vymyslená suseda a nehovoriac o zakomplexovanej lesbe z obchodu. Nie je to tak dávno, čo som kritizoval Witchera a týpek mi odpíše, že seriál nemôže mať toľko obsahu, veď rozmýšľaj. Seriál podľa trilógie Pán Mercedes, Stratení nájdení a Koniec hliadky ich priniesol podstatne viac, ale prirodzene nerozmýšľam ja ale 22 ročný hňup, ktorý vo svojom živote videl jednu sériu zaklínača 22 pokračovaní Avangers a prečítal iba inzeráty na Gaytube... ()

Ice Cream, You Scream, We All Scream (2017) (S01E09) 

Napriek tomu, že v seriáli je dej oproti knihe značne pozmenený, tentokrát sa to tvorcom podarilo okoreniť celkom vkusne, aj keď policajt na dôchodku ako súčasť zásahovej skupiny trochu bije do očí a to ako vytiahne svoju zbraň na Holly je už trápne. Vidieť obavy tvorcov, ktorý si netrúfli nechať Bradyho okúsiť sa vyhodiť do vzduchu koncert s mladými dievčatami, pretože to by bolo na americký ľud príliš silné sústo, tým však opäť či už profil Bradyho alebo činy ktoré sa podarili Hodgesovi a Holly značne pozmenili. Mám obrovskú výhodu v porovnaní s inými divákmi, pretože trilógiu Pán Mercedes, Stratení nájdení a Koniec hliadky práve teraz aktuálne čítam bez prerušenia iným románom či novelou (momentálne som už na konci prvej tretiny poslednej knihy) a tým mi obrovské rozdiely vo vykreslení postáv bijú do oči podstatne viac ako iným divákom seriálu, ktorý knihu čítali dávnejšie alebo nečítali vôbec. ()

Jibber-Jibber Chicken Dinner (2017) (S01E10) 

Škoda poslednej epizódy, pretože kniha zvládla príbeh podstatne lepšie. Brady sa chystal na veľké finále na koncerte kapely kde mohlo umrieť obrovské množstvo ľudí, v seriály sa podarilo zachrániť pár desiatok možno stovku. Nehovoriac už o tom, že Holly, ak by takto "spacifikovala" Bradyho by sa sama zrejme nevyhla obvineniu a Hodges ako inak tasí zbraň ako kovboj.Zbytočne rozšírené o príbehy zamestnancov elektra, v ktorom pracoval Brady a celkovo slabý záver. Chcelo to viac sa ržať knižnej predlohy. ()

Season 2 (2018) (S02) 

V druhej sérii dostala kniha od Stephena Kinga riadne na frak, pretože jednak úplne vynechala druhé pokračovanie Stratení nájdení a príbeh Petra Saubersa ale celkovo dej záverečnej knihy značne pozmenila. Knihovník Al pre istotu nebol črtnoch, konzoly Zappit ostali takmer úplne nevysvetlené, Jerome a Barbara sa v sérii iba mihli, vzťah Holly s Billom je nepriateľský naproti tomu v knihe skôr otcovský. Zmien je oproti knižnej prílohe príliš veľa a unavujú aj trhané pohyby Brendana Gleesona, rovnako tak jeho slovník a arogancia. Naopak Holly sa oproti prvej sérii podstatne zmenila (podobne ako v knihách) a jej výkon držal seriál nad vodou. A kancelária Billa a Holly, to akože fakt??? Na druhej strane vzhľadom na nízky rozpočet možno druhú sériu považovať za pomerne vydarenú. ()

Missed You (2018) (S02E01) 

Bradley Hartsfield leží v nemocnici v kóme a zdá sa, že sa z nej nikdy nepreberie. Bill si spolu s Holly otvárajú detektívnu kanceláriu...Druhú knihu od Kinga, ktorá je pokračovaním Pána Mercedes s názvom Stratení nájdení zrejme vynechajú autori seriálu úplne, čo je trochu škoda, aj keď pravdepodobne by veľkým lákadlom pre televíznych divákov nebola. Tak sa dozvieme o tom, že na Bradym skúša jeho lekár alternatívny liek, aj keď je to opäť vykreslené podstatne inak, Billovi umrie kamarát Pete čo tiež úplne odporuje knižnej predlohe a samozrejme sa Billovi "Kermitovi" nedarí ani ako súkromnému očku, iba Holly - žena - liberalizmus, 21. storočie vie všetko. A aby liberalizmu nebolo málo, knihovník Al, dôležitá postava pre istotu nie je černoch ako v knižnej sérii, aby sa kakaovníci neurazili. Strašné niečo. A Billove stavy, v ktorých sa mu Brady akože dostáva do hlavy ma tiež príliš neočarili. Prekopané to je teda riadne a bohužiaľ nie najlepším spôsobom. Dúfam, že podobné sklamanie neprinesie Outsider, ktorý práve dnes štartuje na HBO a je tiež na motívy rovnomenného románu Stephena Kinga. ()

Let's Go Roaming (2018) (S02E02) 

Jerome sa vracia z Harvardu a stretne sa tak s Holly a Billom. Tomu sa príliš nedarí v ich súkromnej detektívnej agentúre Stratení nájdení, nakoľko Bill nie je bezcitný a tak pri hľadaní niektorých "zločincov" rieši vnútornú dilemu. V nemocnici sa zatiaľ Brady začína zotavovať a objavuje nové spôsoby, ako si užívať život napriek tomu, že je stále pripútaný na nemocničné lôžko...Tvrocovia vynechali druhý román, ktorý sa týka Bradyho ale sústredí sa preovšetkým na Petra Saubersa a možno spravili chybu, pretože dej tak boli nútený do značnej miery pozmeniť. V tejto časti sa však objavia konzoly Zappit a Brady opustí svoje telo a ovládne sestričku Saddie a to sa na prekvapenie tvorcom podarilo celkom dobre. Úplne chápem nižšie hodnotenie na čsfd, pretože kto nepozná knižnú predlohu musí byť sklamaný z toho, akým smerom sa dej začal uberať pretože Bradyho zotavovanie sa bolo podstatne pomalšie, ako je tomu v seriály a bolo aj podstatne lepšie podrobené analýze. Na scéne sa objavuje aj Jeromova sestra, ktorá sa v prvej sérii mihla iba na okamih ale v knihách zohráva podstatne dôležitejšiu úlohu. ()

You Can Go Home Now (2018) (S02E03) 

Bill sa nemôže zbaviť pocitu, že so sestričkou Saddie sa niečo deje a tak ju spolu s Holly sledujú. Lou sa chce postaviť zoči voči Bradymu a šokuje ju informácia že Brady sa vraj na okamih prebral...spôsob, ktorým sa Brady dostal do hlavy Saddie je spracovaný celkom zaujímavým spôsobom, avšak dojem kazí vztťah medzi Holly a Billom, pretože v knihe to bol skôr otcovský vzťah a v seriály sú vykreslený iba ako obchodný partneri, ktorí majú často nezhody. Napriek tomu že rozdielov oproti knihe je obrovské množstvo, dá sa povedať že tvorcom sa zatiaľ darí držať seriál na priemernej úrovni a nie je to totálny prepadák. ()

Motherboard (2018) (S02E04) 

Bill Hodges začina mať podozrenie že Brady ochrnutie iba predstiera a vníma realitu podstatne viac ako dáva najavo. Jerome mu pomáha s hacknutim telefónu sestričky Sadie a Holly sa cíti že Bill pred ňou niečo tají. Lou preživa tažké obdobie týkajuce sa jej lesbickych vzťahov...zatiaľ sa tvorcom dari držať priemernú úroveň, Brady konečne objavuje potenciál konzol Zappit a viac sa to podobá kniznej predlohe. ()

Ándale (2018) (S02E05) 

Billovu priateľku obviní Bradyho lekár z toho, že špehovala jeho výskum a tým sa prehlbia Billove nezhody s Holly. Braday sa vďaka Alovi dostane pod kožu detektíva, ktorý sleduje Bradyho prípad po smrti Petea a nakoniec sám požiada Billa o pomoc, pretože vďaka nápisu ktorý tam Al zanechá si sám začína byť istý, že je v tom zapletený aj Brady. Tomu sa pod kožu pre zmenu snaží dostať jeho lekár, pretože sa bojí že príde o grant na svoj výskum. Lou sa postaví Bradymu, zatiaľ iba pred zrkadlom...v ktorej je jej odraz taktne orosený, aby jej nebolo vidieť prsia, aj keď herečka ktorá ju stvárňuje žiadne nemá, ale tak seriál sa zrejme vysielal pred 22 hodinou. ()

Proximity (2018) (S02E06) 

Lou zájde do nemocnice za Bradym, ktorého to naštve a vytočí sa tak, že doktor Felix Banibeau zistí že v Brady robí pokroky. Bill vypátra, že psa prokurátora Monteza zabil Al a tak ho zatknú, Jerome vysvetľuje prečo si dáva pauzu od školy a Bll sa pozhovára s Felixom a jeho manželkou a rovnako tak vďaka Montezovi navštívi aj Bradyho...v tejto epizóde je dej prekopaný až príliš, Brady skáče zo Zappitu do mobile a na počítač ale podľa knižnej predlohy tak robil iba vtedy, keď kontroloval Ala či neskôr Felixa. Prekopané to je, ako som už spomnal, riadne a bohužiaľ sa dej stáva čoraz neuveriteľnejším. V knihe to bolo predsa len na trochu jednoduchšej a lepšej úrovni. ()

Fell On Black Days (2018) (S02E07) 

Felix sa pokúša nadviazať spoluprácu s Lou a Al, potom ako zabije svojho brata Reggieho sa vláma do domu Billa a napadne ho...tentokrát to bolo príliš na efekt a Brady čoby boxerská hviezda v ringu pred stretnutím Ala s Billom. Prišlo mi to komické a to konceptu seriálu to už vôbec nezapadalo. Opäť raz nezvládnuté televízne spracovanie skvelej Kingovej knihy. ()

Reklama

Reklama