Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1945, horúci augustový deň. Na stanici čaká pohonič na zákazníkov. Z vlaku vystúpia dvaja muži v čiernych oblekoch. Otec a syn, ktorí prežili holokaust. Na voz vyložia dve debny a mlčky vykročia na cestu do vzdialenej dediny. Tam sa pripravuje svadba syna bohatého majiteľa drogistického obchodu. Chýr o príchode dvoch cudzincov sa rýchlo šíri. Dedinčania sú znepokojení. Kto sú tí dvaja? Sú príbuznými bývalého židovského majiteľa obchodu, ktorého najskôr udali a potom deportovali do koncentráku? A čo nesú v tých debnách? Náhly strach opanuje miestnu komunitu a obnaží rany nedávnej minulosti, ktoré mali byť nadobro zabudnuté – zradu, zlodejstvo a kolaboráciu... Sugestívna impresia vzájomného prepojenia medzi zločinom a trestom, zobrazená v ostro kontúrovanom čiernobielom obraze. Maďarská dedina ako metaforické zrkadlo zlyhania celej spoločnosti. (Art Film Fest)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (42)

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

No, našťastie to nebola pičovina ako Židovský syn, čo vlastne ani nebol syn a aj tak to chytilo Oscara. Ten čiernobiely filter tomu dodal neskutočnú atmošku. Inak je to ale dosť jednoduché. Do dediny sa doterigajú dvaja židáci s dokerovanými rukami a cela obec ide hore piču, pebo pred pár rokmi ich na základe falošneho udania pár (desiatok ) vydeportovali. A pobrali ich majetky. Aj keď sa tvária že to bolo legálne, hlavne plešatý starosta, tlak a adrenalín stúpa stále viac. Do toho ožratí Rusáci, svadba, kurevníctvo a iné srandy z maďarského vidieka. Nemôžem povedať, že sa mi to páčilo, ale aspoň trošku to zaujalo. 2 z 5 ()

sochoking 

všetky recenzie používateľa

V 0:52'52'' filmu, kedy sa dve ženy rozprávajú pri príprave svadobnej hostiny, všimnite si tú staršiu, sediacu za vrchstolom a zároveň v hlavnom zábere. Má oblečenú zásteru s ''istými" vzormi. Dajte si pauzu na vašich prehrávacích zariadeniach a pozorne si pozrite, čo to vlastne za vzory sú ;-) P.S. Išlo o režisérov zámer, alebo náhoda? ()

Reklama

M.Niccals 

všetky recenzie používateľa

Wow. Hutné psychologické drama jako vyšité. Černota svědomí jedné maďarské vesnice dostane jednoho poválečného srpnového dopoledne pořádný šok, když se na nádraží zjeví dva navrátivší se Židé se dvěma zahadnymi bednami. A stojí to za to. Jejich příjezd působí jako rozbuška napětí, které svírá vesnici v mnoha rovinách. Příběhy svědomí jednotlivých postav a jejich démonů se tak mohou rozehrát, aby se v jednom dni jejich životy navždy změnily. Stylysticky ale i tématicky se mi neustále v paměti připomínala Hanekeho Bílá stuha. 1945 hraje na podobnou polemizující notu o zlu a vině, sleduje také několik samostatných více či méně propletených osudů jednotlivých vesničanů a zároveň drží černobílý standard s perfektní a vymazlenou kamerou. Jako bonus je tu i skvělý soundtrack. Rozhodně málo doceněný film. Aspoň prozatím. ||| DEF 2018 Brno, Scala ()

RaggamuffinSVK 

všetky recenzie používateľa

Mimoriadne silný a smutný obraz spoločnosti a povahy človeka ako takého sa podarilo zhrnúť v hodinu a pol dlhom čiernobielom filme. Ešte dlho mi v hlave bude znieť jeho vyvrcholenie a to množstvo emócii, ktoré v človeku zanechajú. Odporúčam všetkými piatimi a to najmä v dnešnej dobe, kedy sme ochotní spochybňovať alebo zavrhovať našu vlastnú minulosť. ()

luka4615 

všetky recenzie používateľa

Skvěle natočená atmosférická a delikátní záležitost o síle lidské morálky a špatného svědomí, jejíž hlavní síla tkví mimo jiné v postupném budování napětí, což vyvrcholí ve finální silnou katarzi. Snímku 1945 rovněž hraje do karet fakt, že je celý natočen v černobílém spektru, takže ve finále Vás film vtáhne ještě o kus více. Nebýt tedy "těžkopádného" začátku, o plném hodnocení by již nemohl být pochyb. Avšak i přes tento drobný nedostatek se na poli dramatických filmů jedná o zářivý filmový klenot, jenž by neměl v žádném případě zapadnout prachem. ()

Galéria (101)

Zaujímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. února 2017 na filmovém festivalu International Film v Berlíně. (ČSFD)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v Maďarsku, napríklad v mestách Kalocsa, Börgönd, Svätý Ondrej. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama