Reklama

Reklama

Príbeh služobníčky

(seriál)
  • Česko Příběh služebnice (viac)
Trailer 1
USA, (2017–2025), 57 h 27 min (Minutáž: 42–60 min)

Tvorcovia:

Bruce Miller

Predloha:

Margaret Atwood (kniha)

Hudba:

Adam Taylor

Hrajú:

Elisabeth Moss, Alexis Bledel, O.T. Fagbenle, Joseph Fiennes, Max Minghella, Yvonne Strahovski, Samira Wiley, Amanda Brugel, Ever Carradine, Madeline Brewer (viac)
(ďalšie profesie)

Série(6) / Epizódy(66)

Obsahy(1)

Adaptace klasického románu spisovatelky Margaret Atwood Příběh služebnice vypráví o životě v dystopickém Gileádu, totalitní společnosti na půdě někdejších Spojených států. Republika Gileád, která se potýká s ekologickými katastrofami a ztrátou lidské plodnosti, je ovládána zvráceným fundamentalistickým režimem, který militantně volá po "návratu k tradičním hodnotám". Jako jedna z mála žen, které jsou ještě plodné, je Offred služebnicí v rodině Velitele. Ženy z této kasty jsou nuceny k sexuálnímu otroctví v rámci posledního zoufalého pokusu znovu zalidnit svět. V této děsivé společnosti musí Offred obezřetně manévrovat mezi Veliteli, jejich krutými Manželkami, hospodyněmi Martami i ostatními Služebnicemi – z nichž všech kdokoli může být špiónem Gileádu – a to s jediným cílem: přežít a najít dceru, která jí byla odebrána. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa silentname k tomuto seriálu (3)

Season 1 (2017) (S01) 

Emócie to teda vytiahnuť vie. Musím uznať. Rozmýšľam čo som počas tohoto všetko cítil... hnev, opovrhovanie, ľútosť, bolesť a chuť niekomu vraziť päsťou do tváre. Zdá sa vám, že tam moc pozitívnych emócií nie je? Máte pravdu. Svet seriálu "The Handmaid’s Tale" skutočne nevie ukázať niečo pozitívne. Niečo čoho by sa človek mohol chytiť a vnímať aspoň ako nejaké malé svetlo. Pretože všetko je to tak neskutočne opovrhovania hodné, že je človeku z toho zle. No najhoršie na tom je, že reálne si aj viem predstaviť, že by sme sa do takéhoto sveta raz mohli dostať. Ale určite sa to stane len v Amerike. Podľa filmov a seriálov a kníh sa totiž takéto veci vždy udejú len tam. Neviem čím to je. Ale to riešiť nebudem. Je to skvele napísané, je to silné, je to efektívne, je to herecky a režijne zvládnuté na maximum, no nedáva to zo mňa ani kúsok pozitívneho. Absolútna nula. Možno by som mohol povedať, že pozitívne stránky na sebe poznávam asi len v tom, že fandím našim hrdinkám a dúfam, že sa im podarí niečo ukázať. V záverečnej epizóde sa môže niečo konečne ukázať. Že milosť má svoje miesto a môže ukázať, že Boh vie odpúšťať. Tak ako sa odjakživa v Biblii hovorí. No tento seriál ukazuje, že to tak nie je. Ak sa spriečime božiemu rozkazu ukameňovať, tak to bude mať ťažké následky. Aké? Asi sa dozviem v ďalšej sérii. Neviem ako sa k tomu postaviť. Na jednej strane ma to fascinuje a chcem vedieť čo sa stane. Na druhú stranu mám pocit, že sa cítim špinavý a nečistý po tom, čo to sledujem. Neviem ako to lepšie povedať. Rozhodne je to seriál, ktorý má čo povedať a dúfam, že sa do niečoho takého nedostaneme. A ak áno, tak pri tom nechcem byť. Hodnotenie: B+ ()

Season 3 (2019) (S03) 

3. séria "The Handmaid´s Tale" je podľa mňa trošku slabšia, než bola predošlá, no stále dokáže zaujať a mať veľké množstvo silných momentov. A asi som aj trošku (narozdiel od iných) radšej, že to nie je tak vysoko sadistické a misogýnne ako sme mali v prvých dvoch sériach. Lebo to zo mňa vyťahovalo emócie, o ktorých som ani nevedel, že mám reálne v sebe. Tentokrát sa konečne usmeje šťastie aj na stranu dobra. A okrem toho mám pocit, že v niektorých aspektoch táto séria nesklamala. Myslím si, že väčšina ľudí dostane to čo si zaslúži. Keby mám povedať najlepšie postavy, tak ukážem asi prstom na Josepha a Eleanor Lawrencových. Podľa mňa sú to 2 vynikajúce postavy, ktoré človek chce sledovať ďalej a poznať ich. Hlavne Joseph tu má skvelé monológy aj dialógy s June. Osudy mnohých zloduchov tu skončia nie veľmi príjemne. Najviac som si asi užil hneď v prvej časti, kde Serena podpáli manželskú posteľ a potom by som povedal, že vidieť osudy služobníčok vo Washingtone je celkom desivý. Najradšej by ich všetky umlčali. Lebo ich jediná povinnosť je prinášať na svet deti. Osud Waterfordovcov je tu podľa mňa veľmi zaslúžený a bez toho, aby som spoiloval poviem, že na každého raz dôjde. Je si treba len počkať. Dokonca by som povedal, že keby seriál ukončili touto sériou, tak by to bolo super. Len na to by sme potrebovali trošku iné zakončenie. Ale chcú si ho nechať otvorené pre ďalšiu sériu. June je super a myslím si, že prežívala počas tejto série asi podobné pocity ako som prežíval ja, keď som sledoval predošlé 2 série. Takže asi to nedolieha len na mňa ako diváka. Problémy sú pre mňa trošku v tom, že seriál chce stále pokračovať. Napriek tomu, že väčšinu vecí uzavrel, tak to hlavné si stále necháva otvorené, aby sme mohli ísť ďalej. A neviem či to už nie je trošku nasilu. Nick tu dokopy nemá skoro žiadnu rolu a je tu len na chvíľku. A to je škoda. Je to pochopiteľné a vysvetlené, no videl som ho rád. A osobne mám pocit, že osudy ľudí mimo Gilead by sme mohli vidieť spracované trošku lepšie. Alebo sa im počas sledovania aspoň trošku viac venovať. Emily tu dokopy má veľmi malú rolu oproti tomu, akú by si zaslúžila. Uvidíme s čím prídu nabudúce, no vždy je pre mňa fajn si od Gileadu trošku oddýchnuť. Je to vždy ťažký dopad na moju psychiku. Aj keď v tejto sérii to nebolo až tak ťažké. Za najlepšiu epizódu hodnotím 11.diel - Liars.Hodnotenie: B+ ()

Season 4 (2021) (S04) 

Záver veľmi uspokojivý a myslím si, že sa konečne udialo niečo skutočne zaslúžené. Neviem či ide o totálny záver, alebo plánujú tvorcovia piatu sériu. Tak či tak však poviem, že "4. séria The Handmaid´s Tale" je pre mňa osobne celkom slušné sklamanie. Nemôžem povedať, že by som tento seriál hltal, alebo že by som bol obrovským fanúšikom (viac ho miluje moja manželka), no minimálne zo mňa vždy dostal silné emocionálne reakcie a mali sme tu veľkú dávku zaujímavých postáv. A mali sme sústredený príbeh, ktorý sa postupne posúval. V tejto sérii je to však rozutekané na toľko frontov a strašne sa to celé snaží držať pokope, že som mal pocit, že to len zbúchavali strašne narýchlo. Kopec veci nie je vysvetlených, nemám šajnu ako sa v niektorých epizódach podarilo dohodnúť určité veci alebo iné, ako všetko vlastne prebiehalo a podobne. Asi každá epizóda má nejaký ten kvalitný moment, no osobný highlight je pre mňa keď June navštívi Serenu v base. Jej "Do you understand me?!" moment ma fakt dostal. Stále platí, že Joseph Lawrence je moja najobľúbenejšia postava, a finále záverečnej epizódy je super. No reálne si nemyslím, že to prekonalo zakonečním finále predošlej série, ktoré pôsobilo viac ako nádej než ako pomstychtivé finále tejto série. Ale tá rozutekanosť, nevnímanie detailov a fakt, že to pôsobí ako keby to spracovali strašne narýchlo berie tejto sérii body. Osobne dúfam, že to tu zakončia. Potenciál ďalej síce je, no neviem či by to malo ešte význam. Hodnotenie: B- ()

Súvisiace novinky

Fanoušci Marvelu pociťují únavu, tvrdí nová studie

Fanoušci Marvelu pociťují únavu, tvrdí nová studie

20.11.2022

Až třetina fanoušků Marvelu cítí únavu z konstantního přílivu nového obsahu do kin a na streamovací službu Disney+. Spolu s tím ale většina fanoušků rovněž zhlédne každý Marvel projekt, který vznikne… (viac)

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (viac)

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

13.02.2019

Nemusíte být zrovna fanoušky, aby se k vám dostala zpráva, že tři z pěti Marvel/Netflix seriálů jsou mrtvé. Situace okolo Daredevila a zbytku Defenders se vehementně řeší už dlouhé měsíce, a přestože… (viac)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (viac)

Reklama

Reklama