Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna inscenácia hry španielskeho dramatika A. Casonu. Dramatická legenda z 13.storočia inšpirovaná starou portugalskou romancou o tragickej láske portugalského princa Pedra k prostej šľachtičnej, ktorá vyšla z ľudu - Inés de Castro. Portugalský kráľ nežičí ich sobášu, pretože jeho politickými intrigami je pre Pedra určená iná manželka. Kráľ dá Inés popraviť, jeho syn Pedro sa postaví na čelo ľudovej vzbury a vyhlásia ho za kráľa. (STV)

(viac)

Recenzie (3)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavá historická inscenácia zo stredovekého Portugalska, ktorá rieši vzťahy v rámci kráľovskej rodiny. Tradične výborné herecké obsadenie, vypichnúť musím charizmatického Jula Pántika či malého Peťa Košiča v jednej zo svojich prvých rolí. Čiastočne však inscenáciu degradujú spievané vsuvky, ktoré pôsobili veľmi rušivo a kvôli ktorým musím ísť s hodnotením o hviezdu nadol. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Dobrá predloha španielskeho autora, preklad a televízna úprava Vladimíra Olerínyho aj dramatizácia do podoby inscenácie sa spojili s výbornými hereckými výkonmi, vrátane malého Kočiša. Vznikla tak bezchybná slovenská inscenácia z pomerne exotického juhu o skrížení lásky a politiky. Jedinú výčitku mám ku krátkym piesniam, ktoré po slovensky spieva český zbor, a veľmi to počuť. –––– Keby niekto, muž či žena, chcel prekaziť tento sobáš, bude nepriateľom Portugalska. A ty vieš, čo to znamená! –––– Človek musí byť zaľúbený do teba, aby sa nezaľúbil do nej. –––– Neuveríš, ale ani králi nemôžu vždy robiť to, čo by chceli. ()

Lucia.Parnic 

všetky recenzie používateľa

Tu boli aj inscenácie celkom na úrovni, počítalo sa to v "zlatom" československu ako film - bolo ich zopár - môj otec spravil niekoľko vydarených - aj s Krausom, vtedy dobre combo... 70 až 80 roky.... ()

Reklama

Reklama