Reklama

Reklama

Tajomné Karpaty - Život v oblakoch

  • Slovensko Život v oblakoch (viac)

Obsahy(1)

Ako na Noemovej arche plávajúcej časom, prežívajú v Tatrách kamzíky spolu s ďalšími obyvateľmi arktickej prírody už viac ako desaťtisíc rokov. V tomto vysokohorskom prostredí, ktoré je polovicu roka pokryté snehom, je človek dodnes len príležitostným hosťom. Aj vďaka tomu sú Tatry stále jedinečným ostrovom divokej prírody. Život v oblakoch je plný protikladov. Krehké kamzíčatká akoby ani nepatrili do tohto drsného prostredia. No na výčiny počasia sú výborne adaptované a naplno si užívajú život v týchto nehostinných podmienkach. Nenechajú sa zaskočiť ani jarným snežením. Počas leta vychádzajú do kráľovstva kamzíkov aj jelene a medvede, ktorých osudy sa nečakane prelínajú v období vášnivej jelenej ruje. No najväčšou skúškou v živote kamzíkov je zima. Počas nej čelia hlbokému snehu, víchriciam, lavínam a hladu. Akoby to nestačilo, predátori sa pokúšajú uloviť oslabené zvieratá. A tak do kráľovstva kamzíkov prichádza aj najtajomnejší obyvateľ hôr – rys. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (15)

smatana.sk 

všetky recenzie používateľa

Absolútne unikátne zábery, ktoré u nás ešte nikto nenatočil a tak skoro nenatočí. Vidieť rysa je veľké šťastie. Odfotiť rysa sa podarí len skutočným profesionálom. Ale natočiť video so 4 hrajúcimi sa rysmi - to sa podarilo len Karolovi Kaliskému, ktorý za tento záber v nepriaznivých klimatických podmienkach zaplatil niekoľkotýždňovou chorobou, hoci je skúseným vysokohorským turistom. ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Krása Vysokých Tater se představuje v dalším Balážově počinu. Chválím výtečné záběry kamery a celkový koncept dokumentu, který přináší možnost nahlédnout do života hor tak, jak se to poštěstí málokomu. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Erik Baláž je dokumentarista par excellence. Toľko hodín, dní, či týždňov tráviť, aby nakrútil aspoň jeden pársekundový shot. Sám sa v televízii vyjadril, že Angličania prišli na Slovensko nakrútiť niečo a nenatočili nič, lebo by to stálo ohromný kus času a trpezlivosti a radšej to zabalili. Klobúk dole pred ľuďmi s podobným zanietením. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (2)

  • Filmárom dokumentu sa prihodilo, že kráčali celý deň v hlbokom snehu s ťažkou technikou na hrebeň Belianskych Tatier, kde chceli prespať v jaskyni. Pre náročný výstup však nestihli vyjsť za svetla a jaskyňu po tme nevedeli nájsť. Kým ju objavili sa viacerí z nich vystavili podchladeniu. (Polcas)
  • Vzácne zábery rysej rodinky sa podarili natočiť Karolovi Kaliskému až na tretiu zimu. Natočenie celého filmu trvalo tri roky. (Polcas)

Reklama

Reklama