Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Portrét jedného z najväčších maliarov 20. storočia, Pabla Picassa, z pohľadu jednej zo žien jeho života. Píše sa rok 1943, Nemci okupujú Francúzsko. Mladá adeptka maliarstva Francoise Gillotová sa v kaviarni zoznámi s Picassom a prijme jeho pozvanie do ateliéru. Vie, že Picasso má povesť notorického lámača sŕdc, ktorý sa nevydrží dlho zaujímať o jedinú ženu, a vie aj to, že je od nej o štyridsať rokov starší. Je však fascinovaná jeho dielom i osobnosťou a preto sa pokúsi žiť po boku geniálneho umelca. Postupne však prichádza na to, že daň za život s ním nie je malá. Spoznáva Oľgu Chochlovovú, Doru Maarovú a Marie-Therese Walterovú, ktoré sa pre Picassa nikdy celkom nestali minulosťou. Francoise zisťuje, ako hlboko ich vzťah s ním poznačil. Rozhodne sa, že nezopakuje chyby bývalých Picassových mileniek a počas desaťročného vzťahu, z ktorého vzišli dve deti, si zachová vnútornú slobodu a nezávislosť. Počas týchto rokov bola maliarovou partnerkou i múzou a ako jediná z jeho žien dokázala nájsť silu na nový život bez Picassa. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (56)

Arius 

všetky recenzie používateľa

No tak Ivory je teda pekny baran, obsadil do hlavnych pozicii hviezdy ako Hopkins ci Mooreova a tocil co len chcel. Bez hocjakeho suvisleho sekaneho deja, ktory ma nemohol v ziadnom pripade zaujat. Scenar bol tiez napisany velmi zle a bol vlastne o nicom. Hopkins a Mooreova su profesionali, ale toto? Pruser a dost velky. ()

gabin(a) 

všetky recenzie používateľa

Může mi někdo říct, co je na tomto filmu romantického Viz označení)? Paříž? Azurové pobřeží? Nechápu. Už několikrát jsem psala, že "romantický" je tu nalepené skoro u všeho. Jinak dobrý film, vynikající Anthony Hopkins i krásná Natascha McElhone. Postava Francoise Gillotové je mi ale na základě její knihy dost nesympatická. Obecně nemám ráda pomlouvání bývalých partnerů a praní špinavého prádla ani mezi kámoškami, natož pak veřejně, i když slouží k lepšímu poznání génia. Knižní předloha je o dost horší než film a strašně trpí jáismem (jako ve stylu co by byl ten mazal Picasso beze mě). Picasso se s ženami vůbec nemazlil, to je asi pravda, ale taky jim nic nesliboval a všechny věděly do čeho jdou a některé uměly pěkně citově vydírat. Pěkně je to popsáno v jeho velmi podrobném životopise od Patricka O´Briena, a tam také není Francoise vylíčena moc kladně. Jako umělec byl jedinečný, i kdyby namaloval jenom Guernicu. Líbí se mi i to, že byl ve filmu Matisse, toho mám ještě raději. ()

Reklama

Phobia 

všetky recenzie používateľa

Ač jsem v mládí utrpěla výtvarné vzdělání, nějak mě prostředí bohémů prudí a filmy o nich nudí. Snad proto, že jsem nikdy neměla správnou bohémskou povahu: chlastání i promiskuita jsou mi cizí, nemám ve zvyku vést pseudofilozofické pindy, nepovažuju za umění, když někdo chlístne barvu na plátno a přikreslí k tomu fixem kokota jedním tahem. Snad mi tedy Pablo Picasso i samice, které mu proběhly postelí, odpustí můj nezájem, vyjádřený veskrze průměrným hodnocením. Bylo to pěkně natočené, zahráli si v tom dobří herci a několik scén ze života slavného matlala působilo celkem zajímavě, ale přes 55% ze sebe nevydojím. Mimochodem, mladý Pablo byl fešák, ale starého bych se nedotkla ani koštětem na dlouhé násadě - co ty ženské viděly na proplešlém, egoistickém dědkovi s chladnýma očima? ()

jasiska 

všetky recenzie používateľa

Tento film som pozerala kvôli Antonymu Hopkinsovi. Samozrejme, bol skvelý, ale čo bolo na filme najlepšie bola Natascha McElhone. Jej postava sa z poddajnej mladej milenky stala silnou ženou a Natascha tento prerod výborne zahrala. Film mal síce pomalší spád, ale napriek tomu nenudil a dokázal ma osloviť. ()

Jaňo 

všetky recenzie používateľa

Picasso je určite osobnosťou bez ktorej si sotva môžeme predstaviť 20.storočie. Odvážim sa použiť slovo legenda. Za jeho života, i po smrti vznikli mnohé biografické knihy či filmy o tomto veľkom človekovi. Jedni v ňom videli egoistu, lakomca a sadistu, zbabelca či pôžitkárskeho zbohatnutého príživníka. Iní ho brali za modlu, za revolucionára v umení a živote. Prinajmenej tak ako maľovanie boli jeho osudom ženy. S neuveriteľným entuziazmum sa priplietali do jeho života. Bol k nim naozaj taký nespravodlivý, že mu napokon prischla prezívka "gniavič žien". Tento film, je zrkadlom jednej jeho lásky, ukazujúci Pablovu anarchiu k ženám. K maľovaniu sa tu veľmi nedostanete, ale ak chcete pochopiť Picassa, toto je schopný odrazový mostík k jeho tvorbe... ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (7)

Reklama

Reklama