Reklama

Reklama

Muž, ktorý zachránil Louvre

(TV film)
  • Česko Muž, který zachránil Louvre (viac)
Francúzsko, 2014, 57 min

Hrajú:

Mathieu Amalric (rozprávač), Quentin Baillot, Jeanne Boitel (a.z.), Joseph Goebbels (a.z.), Hermann Göring (a.z.), Adolf Hitler (a.z.)

Obsahy(1)

Muž, ktorý zachránil Louvre je portrétom riaditeľa Musées Nationaux Jacquesa Jaujarda v období 2. svetovej vojny. Dokumentuje príbeh muža, ktorý zachránil majstrovské díla Louvru pred nacistickým rabovaním. Tento veľký odbojár a vysoký štátny funkcionár zorganizoval evakuáciu viac ako štyroch tisícov umeleckých skvostov, čím zmaril plány vlády vichistického Francúzska. Rozprávanie v podaní Mathieua Amalrica je plné jedinečných svedectiev a archívnych originálov. (Film Europe)

(viac)

Recenzie (8)

angel74 

všetky recenzie používateľa

Netradičně pojatý dokument, v němž se velmi vkusně prolínají méně známé dobové záběry s animacemi. Určitě stojí za to se podívat, jak probíhala záchrana více než čtyř tisíc uměleckých skvostů, kterých by se jinak zmocnili nacisté. Je až k neuvěření, že se podařilo tak obrovské množství mistrovských děl přemístit bez sebemenšího poškození a přitom šlo v mnoha případech o značně riskantní přepravu. Budiž čest památce Jacquese Jaujarda. ()

marhoul 

všetky recenzie používateľa

Dokumentární film pro milovníky umění a historie 20. století. Jacques Jaujard byl hlava otevřená, viděl za roh. Naštěstí! Jeho odvážný a důležitý čin evakuovat a zachránit tak tisíce mistrovský děl si filmové zpracování zaslouží. Dokument je to spíše čtyřhvězdičkový, ale protože se jednalo o tak důležitý Jaujardův počin, na kterém se dobrovolně podílela i řada zaměstnanců a běžných obyvatel Francie, dávám plnou palbu. Prostě od radosti! ;) ()

Reklama

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Dokument o hrdinovi, o ktorom sa toho málo vie a ktorý ostáva v tieni udalostí druhej svetovej vojny ako záchranca parížskeho a zároveň aj svetového umenia ukrytého v Louvri. Dobové zábery pekne poprelínané s animáciami a divák sa tu dozvie vskutku dosť zaujímavé informácie ohľadom tejto témy. Mňa umenie ako také až tak neberie, ale tí, ktorí mu holdujú, by si toto mali určite pozrieť. 55 % ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Dokument je o doposiaľ zabudnutom hrdinovi, riaditeľovi národného múzea, aktívnom odbojárovi a o vysokom štátnom funkcionárovi Francúzska Jacques Jaujardovi v období 2. svetovej vojny. Film sa nepúšťa do nejakého hlbšieho výkladu, nerieši detaily, ale aj tak ho môžem zhodnotiť, ako dobre spracovaná atraktívna téma. Skôr si myslím, že nemal za úlohu nám vysvetliť, ako a za cenu čoho sa mu podarilo zachrániť toto francúzske kultúrne dedičstvo, viac sa venuje životu samotného aktéra. Takže trocha histórie. Dňa 25. augusta 1939 zatvoril Jaujard Louvr, údajne kvôli údržbe objektov. Celé 3 dni a noci stovky pracovníkov Louvru, študentov umenia a ďalších dobrovoľníkov balili poklady múzea do drevených debien. Na deň 28.8.1939 riaditeľ objednáva súkromné auta, taxíky, nákladné auta a sťahovacie vozy a konvoj 203 vozidiel vyráža na stovky utajených zámkov vo Francúzsku, kde týchto 1862 drevených debien je ukrytých a držaných v anonymite a bezpečí. Posledný obraz je ukrytý 1.9.1939 v dobe kedy začala 2. svetová vojna. V roku 1944 pred vylodením Spojencov úzko spolupracuje s francúzskym hnutím odporu a vďaka aj ich činnosti sa po vojne všetky diela vrátia na svoje miesta bez akéhokoľvek poškodenia. ()

BardDeLune 

všetky recenzie používateľa

2. světová válka nejspíš nikdy nepoví všechny své příběhy. Nicméně, jako někdo, kdo pracoval v muzeích a studoval uměním musím říci, že toto je velmi důležitý dokument. To, že se tato "záchranná akce" umění vůbec podařila bez jediného škrábnutí na dílech převážených mimo i ve válečných zónách je opravdu k nevíře! Dokument má velmi příjemnou délku a seznámí vás s kouskem důležitých dějin a navíc představí Jacqueasa Jaujarda, který si zaslouží být znám. Animované sekvence jsou skvělou tečkou. ()

Galéria (19)

Reklama

Reklama