Reklama

Reklama

Epizódy(13)

Obsahy(1)

Mladý, no svojimi modernými vyšetrovateľskými metódami a úspechmi preslávený detektív Jánoš Marton (Ján Koleník) z Pešti prichádza na zámok Betliar riešiť tajomnú, brutálnu vraždu slúžky. Na Gemeri ho víta miestny rázny strážmajster Vilém Černý (Stanislav Majer) , ktorému prítomnosť až príliš sebavedomého vyšetrovateľa z Pešti v jeho rajóne a nutnosť s ním spolupracovať vôbec nie je po chuti... a zdá sa, že Martonova prítomnosť nevyhovuje ani miestnym obyvateľom, ktorí sú nedôverčiví k technickým novinkám a namiesto vedy uprednostňujú vieru v mágiu a povery; ba ani obyvateľom zámku – mocnej šľachtickej rodine Wisniewskych, kde má každý svoje tajomstvá... Ukazuje sa však, že vražda slúžky ani zďaleka nie je natoľko jednoduchá, ako by si vyšetrovatelia želali; a dokonca, že nejde o jediné čudné úmrtie mladej ženy v tejto oblasti... Marton s Černým teda stoja pred neľahkou výzvou – prekonať vzájomné nesympatie a spolu pátrať po zvrátenom páchateľovi, ktorým je podľa povedačiek dedinčanov nadprirodzený „Démon"... a podľa Martonovej teórie prvý sériový vrah v dejinách Uhorska.

Vyšetrovateľom pri tom asistujú dvaja Černého podriadení – miestni žandári Nahálka a Ondrík (Martin Nahálka, Milan Ondrík), ktorí vďaka svojej lenivosti, či naopak prílišnej horlivosti a predovšetkým nedostatočnej inteligencii pokazia, čo môžu... ale pri riešení menších kriminálnych prípadov (inšpirovaných skutočnými historickými udalosťami) sa i na nich občas usmeje šťastie. Zlo na Betliari nespí, mŕtvol pribúda a Marton musí urobiť všetko preto, aby zabránil ďalším beštiálnym vraždám... situáciu pri vyšetrovaní mu však komplikujú sympatie ku krásnej grófskej dcére Júlii (Danica Matušová), odmeranosť jej upätej matky-grófky (Anikó Varga) i nevyspytateľné ťahy jej otca, extravagantného grófa Wisniewskeho (Lukasz Kos). Podarí sa Martonovi odhaliť „Démona" skôr, než si príde aj poňho...?! (TV JOJ)

(viac)

Videá (6)

Trailer 3

Recenzie (112)

Piri 

všetky recenzie používateľa

Nudaaa. Jednu * dávam za výpravu. Chýba značka KOMÉDIA. Od historickej kriminálky to má ďaleko. Síce dosť prostriedkov do toho JOJka vložila, ale nemalo to úspech. Koncepčne infantilné, bolo to ako lobodómia v priamom prenose. Potvrdzuje sa mi, že tvorcovia si robia tieto diela pre seba, nie pre divákov. Mohol to byť kvalitný seriál, ale nepresvedčivé výkony, obrazový filter a scenár to pochovali. Porovnajte napr. so staručkou mini-sériou Louis Pasteur z 1977 alebo vizuálne obdobným seriálom Grand hotel z 2011. Keby sa natočil seriál v obdobnej kvalite ako taliansky Grand Hotel, tak by sme boli asi na vrchole blaha. ()

spotczek 

všetky recenzie používateľa

Trochu učesat a půjde to. Lidi mají rádi, když se dá něco trochu zařadit, a tady jako by ani tvůrci netušili, jestli víc tvoří komedii nebo drama. Výprava, kostýmy, kulisy, příroda a hlavně autentická hudba (ne nějaké nepovedené remaky ze známějších zahraničních předobrazů) - to všechno je super. Ale chybí tomu jednotící linka. Schválně se tu v každém díle odvíjí zvlášť příběh obyčejných policajtů s lidmi z vesnice a zvlášť linka zámecká. Snad že jedna má být víc komická a druhá napínavá?!? No nevím. A pak je tu ta zapeklitost jazyková. Přiznám se, že mně se to strašně líbí, slyšet češtinu a slovenštinu (ta je moc sexy!) najednou. Ale vysvětleno tu vůbec není, jak je možné, že Čech dělá šéfa místním a stále mluví česky, a už vůbec se nikdo nepozastavuje nad češtinou nemanželského syna šlechtice, který tam přece musí žít celý život. Alespoň já myslím, že tenkrát lidi nemigrovali tolik jako dneska. Rozhodně mám pocit, že Koleníkovi Marton sedí mnohem líp než prvorepublikový Valenta a pro mě za to může právě řeč. S češtinou nejspíš vnitřně bojoval (ne-li tedy s tím připitomělým charakterem), kdežto slovenčinu má naozaj zvodnú :-) ()

Reklama

Skuby47 

všetky recenzie používateľa

Tento detektivní seriál zasazený do historických reálií se docela povedl a to díky zajímavému prostředí v němž se natáčel, dobové atmosféře, skvělým kostýmům a výpravě. Při jeho sledování se mi vybavuje podobný český seriál Dobrodružství kriminalistiky. Herecké výkony jsou celkem slušné i když většinu herců neznám. Jediné co mi vadí je rozvleklá stopáž jednotlivých dílů, kterou by slušelo zkrátit na 45 minut, jak bývá u takových seriálů obvyklé. Vzhledem ke složitosti děje by bylo vhodné uvádět seriál dvakrát týdně, protože při týdenním odstupu se vytrácí z paměti návaznost. Po třetím díle jsem proto se sledováním skončila. Tak snad příště. ()

Torgal 

všetky recenzie používateľa

Myslím, že toto je jediný slovenský seriál, aký som pozeral pravidelne. Túto výsadu si vyslúžil ambicióznym historickým zasadením a detektívnym príbehom. Prvé epizódy boli ešte dosť ťažkopádne, dej sa rozbiehal veľmi pomaly a človek ďakoval za nablblú dvojicu žandárov Ondríka s Nahálkom, ktorí sa tu starajú o zábavu. Časom sa situácia v tomto ohľade zlepšila a už aj hlavný dej naprieč epizódami začal naberať na obrátkach. Vcelku pozitívny dojem podčiarkovalo vydarené obsadenie (obzvlášť Koleník sadol ako riť na šerbel) a nadštandardné technické spracovanie. Potom ale prišla finálna epizóda a všetko išlo do čerta. Až dovtedy logicky vystavaný príbeh bol rozbitý neuveriteľným množstvom hlúpostí a náhod (scéna "had a Nahálka" je v tomto smutný highlight). Bohužiaľ konanie a motivácie "Démona z tiesňavy" v závere seriálu boli natoľko idiotské, že takmer zruinovali všetko dobré na ceste k nemu. 6-/10 ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Začiatok seriálu má panelákový štýl a človek sa až pýta, má to teda byť detektívka alebo komédia? Scenár je typicky slovenský, neviem za čo berú jeho tvorcovia peniaze. Koleník s poirotovskými fúzami sa nielen hrá na inteligenta, ale ešte ako homoš hrá záletníka. Viac ako polovicu deja je vyplnená pseudokomediálnymi scénami a vyšetrovanie vraždy tak stráca na vážnosti. Prečo sa do toho nepustiť pochmúrnejším štýlom, keď kriminálna línia je celkom v poriadku? Kásting je tupý, slovenské neherečky striedajú krčmoví zabávači a jedine Majer stojí za to. Hudba je kabaretná a namiesto rozuzľovania prípadu sa dejú iné „podstatné veci“, ako je cigánska veštkyňa a dementní žandári. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (4)

  • Část Tiesňavy se natáčela před jeskyní Pekárna v Moravském krasu a na dně Macochy. Temné údolí byla potom cesta pod Pekárnou od Hostěnic k Ochozi. (Jara69)
  • Oba žandári mají v seriálu stejná příjmení, jako je mají ve skutečnosti – Ondrík a Nahálka. (stone)
  • Seriál sa nakrúcal od septembra do decembra 2016 v kaštieli Betliar, ktorý bol v tom čase uzatvorený pre reinštaláciu expozícií a inštaláciu kúrenia. (Scraffy)

Reklama

Reklama