Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Posledný deň prvého roku mladej slovenskej republiky sa chýli ku koncu. Všetci oslavujú. Kráľ podsvetia Efendi, aj Prezident. Iba Predseda nemá čo oslavovať. Prezident, ktorému on sám vyšliapal chodník k funkcii, odmietne vymenovať jeho šikovného Chalaniska za ministra. Prezident sa stane nepohodlným. Ako ho prinútiť počúvať, čo chce Predseda? Prezidentovho syna o niekoľko mesiacov neskôr za bieleho dňa organizovaná skupina zmláti a zavlečie do zahraničia. Mladý agent Tajnej služby Oskar, gniavený svedomím, sa prizná vyšetrovateľovi, že sa zavlečenia zúčastnil na príkaz svojich nadriadených. A mafia si počas únosu podala ruky s Tajnými, ktorým šéfuje Predsedov Chalanisko. Oskar sa v strachu o svoj život s pomocou kamaráta Roba ukryje a zdanlivo sa po ňom zľahne zem. Robovo auto o niekoľko mesiacov vybuchne a chlapec, jediný kontakt na Oskara, v ňom zhorí zaživa. Marta sa snaží domôcť spravodlivosti pre seba, pre mŕtveho, pre jeho mamu, pre svojho zavraždeného brata a pre nás všetkých, ktorí sme mlčanlivými svedkami udalostí, na ktoré nikdy nesmieme zabudnúť... (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (262)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Scenár sa pripravoval dlhé roky čo je úplne logické, lebo téma zasahuje do spoločensko-politickej traumy spred 20-tich rokov. Znalosti vtedajších pomerov a skutkov sú pre diváka, sledujúceho tento film, veľkou pomôckou, Azda sa mi podarí stretnúť diváka, ktorý udalosti nepozná alebo ho nezaujímali, aby mi vedel povedať, či bol pre neho film dostatočne zrozumiteľný. Napriek dlhému vývoju filmu sa nemôžem ubrániť dojmu, že balansuje na hranici doku-drámy, čoho sa tvorcovia chceli vyvarovať, ale nepodarilo sa to. Určite je to aj tým, že režisérka nemá skúsenosti s podobnou tématikou, nehovoriac o politickom thrillery. Taktiež mám výhrady voči preexponovanému slovníku plnému vulgarizmov, myslím, že samotná téma je dostatočne drsná, že to nebolo potrebné. Z tohto pohľadu je prehnané hovorené slovo u niektorých hercov, ktorým vďaka slangom a nedobrej artikulácii nebolo niekedy rozumieť. Bohužiaľ, tento fenomén sa udomácńuje a platí aj pre iné slovenské ( aj české ) filmy. Našťastie pozivíva filmu prevažujú, niektoré scény sú natočené veľmi profesionálne, úplne ma dostala celá sekvencia Robového atentátu. Celkovo bola kamera na dobrej úrovni, hudba navodzovala temnú atmosféru, strih umne dynamický. Herecké obsadenie na jednotku, najviac však dominovali démonicky skvelí Dano Heriban a Milan Ondrík. Z Ondríka rastie veľká hviezda, v každom náročnejšom filme presviedča o svojom talente ( Eva Nová ). Snímok Únos je v celkovom ponínaní nadpriemerný film a jeho odvaha je pre našu spoločnosť veľmi potrebná. ()

rikitiki 

všetky recenzie používateľa

Upřímně: nevyznala jsem se v tom. Slovenské politické reálie jsou mi většinou neznámé a film mi je ani nedokázal vysvětlit. V přehršli postav a motivů se nepoučený divák nemá šanci vyznat. Postava propojující novinářky a její příběh je přehlídkou klišé a nepříliš věrohodných náhod. Ale za odvahu natočit film na ještě stále velmi aktuální téma bratrům Slovákům tleskám. ()

Reklama

sulimo 

všetky recenzie používateľa

Zajímavé a silné téma o divokém evropském východě v devadesátkách. Sice filmu hodně ubírá na kvalitě mizerný zpracování a dementní obsazení, ale i tak to stojí za ten čas, už jenom pro zjištění, že na Slovensku v 90. letech by chtěl žít leda ten, kdo ví, že tam žít nikdy nemusí. Jako bonus je pak skvělý pozorovat, jak se tvůrci snaží obsazovat hlavnim aktérům fyzicky podobný herce, ale do role Mečiara obsadí Maroše Kramára, sice jsou oba podobně prkenný, ale jinak z toho byl maximálně facepalm, až to plesklo. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Celé na piču. Že príliš vulgárne píšem? Ale kdeže. Len držím dialógovú líniu zmäteného filmu. Nezasvätení dobového kontextu nechápu. Tí ostatní: no ako kto. Ja za seba len toľko: ak sa v príbehu, snažiacom sa beletrizujúcim spôsobom spracovať skutočnú udalosť zjavia mená ako Efendi, Predseda, Prezident či Chalanisko, takmer s istotou môžem predpovedať, že to budé ozaj biedna záležitosť. Pretože scénaristická chudoba a nulová fantázia sa prejavila už v názvosloví postáv. Ako teda môže nasledovať výživný dej? No nemôže. Chápem však tých, čo hodnotili vysoko najmä kvôli politickému kontextu, v tom zmysle, akí grázli Slovensku vládli. Pre mňa to však na vyššie hodnotenie nie je ani náhodou. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Film urceny vyhradne pre Slovenskeho divaka a to este starsi rocnik, ktory si bude detailnejsie pamätat politicke zoskupenie a jednotlive udalosti z tych cias, vdaka comu bude chapat mnozstvo vtipnych narazok. Tvorcovia nejdu neznalym divakom v ustrety ani vtipnou zmenou mien, ktorymi sa tu vsetky postavy oslovuju (predseda, chalanisko atd) a ani absenciou snahy o podobnost hercov so skutocnymi postavami. Pritom samostatne ten film prilis neobstoji a vysledkom je chaoticka detektivka v ktorej sa nejaka pipina snazi vypatrat vrahov svojho brata. Lenze pokial sa vo väcsine narazok chytate, tak film nabera na zavaznosti a vyznieva ovela napinavejsie ako kdejaka drama o genocide z davnych cias a zo vzdialenych krajin, ktore sa vas netýkaju. Ja som sa orientoval dostatocne a aj ked som bol v tych casoch este maly, tak som uz vnimal, ze sa v politike deju netypicky prehnane svinstva, takze som sa pri filme striedavo bavil vtipnymi narazkami a striedavo som bol znechuteny tym, co sa u nas na najvyssich miestach dialo. Pritom dodnes tie svine neboli postrestane a uzivaju si kralovsky nezasluzeny dôchodok. Najsmutnejsie je, ze za par rokov môze vzniknut podobne drsny film o sucasnosti. Z hercov si podla mna pochvalu zasluzi Maros Kramar ako slizky predseda. Je dobre, ze sa tu skutocnu svinu nesnazil imitovat a zahral si ju po svojom. Az tak velmi ma nezaujimalo patranie hlavnej hrdinky po vrahoch svojho brata. Viac ma bavila prva polovica, ktora sa venovala politickemu zakulisiu. Za slabinu povazujem aj neprirodzene dialogy plne nadavok jak z nejakej teenagerskej komedie a neprirodzeny otravny prizvuk ceskych hercov. Celkovo sa jedna o zaujimavy film, ktory by mal kazdy Slovak vidiet. Aj ked vsetko nepochopi, tak snad si o tych udalostiach dodatocne nieco zisti, aby sa podobne veci uz neopakovali. 7/10. ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (19)

  • Film videlo na Slovensku 278 763 divákov, čím sa stal tretím najsledovanejším slovenským filmom dekády 2010 – 2019 a v čase uvedenia štvrtým najnavštevovanejším slovenským filmom od roku 1993.V historických tabuľkách návštevnosti slovenských filmov na Slovensku bol v čase uvedenia na prvej priečke – cez takzvaný otvárací víkend si ho v kinách pozrelo 69 354 divákov. (Raccoon.city)
  • Náklady na film boli približne 1,35 milióna eur, z čoho dve tretiny pokryl Audiovizuálny fond a príspevky z RTVS a jednu tretinu rozpočtu dofinancovali súkromní podnikatelia. (Sufferer)
  • Róbert Remiáš (David Hartl) podľa oficiálnych informácii havaroval v Bratislave na križovatke Karloveskej a Botanickej ulici po zlyhaní súčiastky plynového prívodu. Na kraji ulice je možné nájsť kríž ako spomienku na túto udalosť s ironickým popisom "tu sa stal skutok, ktorý sa (ne)stal", odkazujúcim na Mečiarove vyjadrenie sa verejnosti. Úder kyticou počas príhovoru, aký Vladimírovi Mečiarovi adresovala matka Róberta Remiáša (Ingrid Timková), sa stal i v skutočnosti. (Jumar)

Reklama

Reklama