Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prevzaté predstavenie Činohry SND v Bratislave bolo definitívne posledným predstavením v budove DPOH na Laurinskej ulici. F. M. Dostojevského iste pozná každý divák predovšetkým z divadelných a filmových adaptácií jeho veľkých a dôležitých románov ako Zločin a trest, Idiot alebo Bratia Karamazovovci. Málokto však pozná Dostojevského ako prozaika, ktorý mal veľký zmysel pre humor a predovšetkým schopnosť prenikavým okom intelektuála a krutou iróniou zhodnotiť svet pokrivených hodnôt salónov vtedajšej smotánky.
Už názov tejto satirickej komédie hovorí o veľmi konkrétnej situácii a takýchto situácii v novej adaptácii tejto novely nájdeme mnoho. V hre asi ani nenájdeme nikoho, kto by niekoho nepodviedol a zároveň nebol podvedený, a čo je najobludnejšie a zároveň najsmiešnejšie, všetci o všetkom vedia. Je to princíp tejto spoločnosti, ktorá sa stretáva v salónoch, pri rozhovoroch slúžiacich len na preklenutie času.
Táto hra je kolotočom absurdných situácií, kde sa vinník stáva obeťou, ale vzápätí sa opäť stáva vinníkom na inom poli mimomanželských vzťahov. Dostojevskij sa tak nečakane stáva satirikom, ktorý s krutou iróniou ukazuje totálny úpadok mravov. Nepotrebuje však byť sudcom ani moralizátorom, pretože neexistencia hodnoty intímneho vzťahu je obludnou, smiešnou a sebaodsudzujúcou sama osebe. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (4)

HoR 

všetky recenzie používateľa

Za presvedčivý výkon Roberta Rotha a Tomáša Maštalíra. Sedel som v prvých radách (už presne neviem) no bolo cítiť, že Roth stratil za predstavenie hodne tekutín :) ()

Galéria (5)

Reklama

Reklama