Reklama

Reklama

High Life

  • Nemecko High Life (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Príbeh sa odohráva vo vesmíre na palube kozmickej lode. Skupina trestancov sa rozhodla namiesto doživotia slúžiť vede a stali sa z nich pokusné objekty experimentu – prítomná doktorka -  častokrát proti ich vôli -  im odoberala spermie s cieľom inseminovať mladú ženu. Na palube ostáva iba Monte a jeho dcéra Willow a žijú v úplnej izolácii. Otec a dcéra sa blížia k svojmu cieľu – k čiernej diere, kde prestáva existovať čas i priestor. (Film Europe)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (103)

Dikaiarchos 

všetky recenzie používateľa

Důmyslný trest doživotí pro skupinu odsouzených, doživotí ve vskutku nadpozemských časových i prostorových mantinelech; v jistém ohledu trest jako výsada, jíž se nedostalo jiným pozemšťanům (trest balancující mezi slůvky nadlidský a nelidský). Ale jaké východisko najít pro nevinné dítě? Denis dokázala mé filozofické neurony pěkně rozdivočit, což se letos ještě nikomu nepovedlo. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Skúsime to cez vesmír. Starší hit pesničky Tublatanka počula francúzska umelecká (artová) režisérka i povedala si: "Prečo nie?". Na rozdiel od slovenskej hardrockovej kapely ma však dokázala len uspať. Čo zase nie je tak zlé v dnešnej dobe nespavosti. Lenže jej sa to podarilo po každých 20 minútach. A tak raz po prebudení sledujem bábätko, nežný vzťah otca k nemu, úvahy, prečo sa na to nevybodol, druhýkrát retrospektíve scény - trochu vysvetľujúce, trochu tajomné. Nuž a po treťom zobudení ma oblejú fyziologické tekutiny spojené so zrodením. Materské mlieko na prsiach aj vankúši, menštruačná krv na vankúši, semeno obradne nesené v miske z doktorkiných rúk, krv prýštiaca z nosa, zalievajúca vnútro prilby skafandra. Tublatanka v pesničke hovorí o tom, ako krásky na lodi porodia deti a dúfa, že možno niekde existuje vo vesmíre naša šťastná planéta. Claire Denisová vo filme dala porodiť dieťa kráske z lode a dospieva k záveru, že spásnou planétou je čierna diera. Koniec života alebo začiatok zrodenia. Ako si to vezmete. Poznámka: Záverečná pieseň pod titulkami silno pripomenula skladby z albumu 9 Easy Pieces and Other Songs (Zoon Records 1992) od Ivana Csudaia a Martina Burlasa. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Aj lacnejšie sci-fi odohrávajúce sa vo vesmíre môže mať zaujímavý vizuál a skvelú atmosféru, viď Sunshine prípadne švajčiarske Cargo. High Life však nemá žiadnu vlastnú vizuálnu tvár a nedokáže tak vtiahnuť, a to bez ohľadu na to, či ponúka, alebo neponúka podnety na zamyslenie. To nech si rozhodne každý divák sám. Každopádne do histórie kinematografie sa zapíše skôr kvázi šokujúcimi erotickými scénami, v ktorých je tou aktívnou Juliette Binoche a tie si koledujú o paródiu v Scary Movie, ak by bol tento film popkultúrne známejší. ()

Davies182 

všetky recenzie používateľa

Po některejch filmech mám vobčas velmi sugestivní pocit, jako bych se právě zúčastnil úmornýho festivalovýho maratonu artovejch dramat, kterej mě na chodník před kino vyflusnul v polomrtvým stavu. První půlhodina týhle filozofický sci-fi meditace ještě ujde, jenže pak začne podivná válka o sperma, ve který je tolik tělních tekutin a nicneříkajícího únavnýho děje, až sem nabyl dojmu, že mě chce režisérka těma parádníma scénama zavraždit. Dokoukat tohle je na medaili. ()

Marceloo 

všetky recenzie používateľa

Osamelý muž sa vo vesmírnej lodi snaží vychovávať svoju dcéru a zároveň zabezpečiť ich prežitie. Príbeh ukazuje, ako sa do vesmíru dostali, čo sa stalo po odlete z našej planéty a to, kam smerujú. - Už dlho som nevidel tak zvláštny film, ako je tento. Po prvej štvrtine som rozmýšlal, či to radšej nevypnem, lebo sa tam nič nedialo a vôbec ma to nebavilo, ale postupne sa z toho stáva nepríjemný existenčný zážitok a vďaka netradičnému spracovaniu, chaotickej chronológii a lokácii uprostred vesmíru ma to dosť pohltilo. Je pre mňa dosť komplikované o tomto filme napísať niečo zmysluplné, ale myslím si, že trpezlivý hororový divák si tu tiež príde na svoje, len nie v takej podobe, ako by čakal, keďže smrť je tu pre postavy vlastne skôr vykúpením. Jedna zo smrtelných scén mi utkvie v pamäti na dlhšie, rovnako ako jedna úplne disturbing (neexistuje slovenský ekvivalent, ktorý by to dokázal popísať) scéna, v ktorej sa miestna doktorka sexuálne uspokojuje. Mrzí ma zbytočný prehnane artový prístup režisérky, pretože bez snahy o hlbšie presahy by sa na to pozeralo lepšie a bolo by to divácky atraktívnejšie. Na záver len dodám, že režisérka rozhodne nemusela ukazovať pohlavné ústrojenstvo bábätka, keďže Hollywood je dobre známy svojou pedofíliou a práve takýto typ diváka sa zdá byť cielovou skupinou pre tento počin. + herečka z A Cure for Wellness, Marrowbone a Suspiria ()

Galéria (39)

Zaujímavosti (12)

  • V procesu psaní scénáře spolupracovala Claire Denis s francouzským astrofyzikem a filozofem Aurélienem Barrauem, který se specializuje na astrofyziku částic, černé díry a kosmologii. (ČSFD)
  • Název filmu se objeví až v 18. minutě. (griph)

Reklama

Reklama