Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (viac)
Trailer
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Predloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrajú:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(12) / Epizódy(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(viac)

Recenzie používateľa Trevor k tomuto seriálu (128)

American Horror Story (2011) 

1.séria: Dom, v ktorom chce rodinka začať nový život, má obyvateľov, z ktorých niektorí nie sú nadšení príchodom nových členov a ich osudy sa spoja...navždy. 2. séria: Prostredie psychiatrickej liečebne aj samotný príbeh, doplnený skvelou hudbou a Jessicou Lange nastavili latku poriadne vysoko a myslel som, že bude vrcholom celého seriálu Mýlil som sa. 3.séria: Coven, odohrávajúci sa v prostredí školy pre čarodejnice vďaka Delphine a čiernej rasistke Marie Laevauovej si nedával servítku na ústa a zaťal do pre Američanov citlivého obdobia štýlovo. 4.séria: Freak Show pokračuje v téme predsudkov, tentokrát voči postihnutým ľuďom a inak orientovaným jedincom. Vďaka Else, Dandymu, Jimmymu či Ma Petite si seriál zamilujete a prepojenie zo sériou Asylum je zapracované výborne. Najlepšia séria AHS.Zatiaľ. 5.séria: Upíri, pátranie po sériovom vrahovi a samotná história hotela Cortez sú dostatočne zaujímavé k tomu, aby bolo možné aj toto pokračovanie seriálu ohodnotiť ako úspešné. A Evan Peters opäť exceluje. 6.séria: Šiesta séria mala skončiť piatou epizódou a všetko by bolo v poriadku. Aj keď rozprávanie príbehu formou dokumentu v prvej polovici trochu vadilo, od šiestej časti sa to točilo ako reality show a súdiac aj podľa reakcií ďalších užívateľov tento pokus nepadol na úrodnú pôdu a väčšinu divákov sklamal. American Horror Story si prešiel ťažším začiatkom, aby neskôr priniesol skvelé predstavenia s obľúbenými postavami a nakoniec padol na samé dno. Ďalšie dve série už budú okomentované priamo pod sériami Cult a Apokalypsa, nakoľko niekoho z čsfd napadlo nepridať ich k prvým šiestim sériam.A nájsť ich potom ako napíšete American Horror Story je takmer nemožné. ()

Murder House (2011) (S01) 

Po pozretí názvu seriálu som očakával, že sa bude jednať skôr o príbehy, v ktorých každá časť bude obsahovať samostatný príbeh okorenený hádam nejakou ústrednou skupinou ľudí, ktorý budú paranormálne javy skúmať. Príbeh bol však iný, vcelku zaujímavý, avšak na druhej strane miestami pripomínal skôr mexickú telenovelu ako hororový seriál. American Horror story nie je nevyhnutne seriálom, ktorý musíte vidieť za každú cenu, nepochybne však isté čaro má. ()

Pilotná epizóda (2011) (S01E01) 

Rodinka, prechádzajúca si nie práve najšťastnejším obdobím života sa spolu s dospievajúcou dcérou sťahujú do nevého mesta aby sa pokúsili zachrániť ich vzťah, ktorý sa zrútil po smrti ich druhého dieťaťa v siedmom mesiaci tehotenstva. Zdá sa však, že si nevybrali práve najlepší dom na nový začiatok, pretože na začiatku kapitoly v ňom umreli dvaja mladý chlapci a zdá sa, že tým počet ľudí, ktorých životy v tomto dome vyhasli zďaleka nekončí. Super úvod,upútala aj zvučka, potom klasiky ťažkopádny úvod na oboznámenie s postavami nudil ale časom to žačalo naberať na obrátkach. Úprimne, prvá epizóda nezanechala zrovna najlepší dojem, hádam sa to zlepší a neostane iba pri 2 či 3 epizódach. ()

Votrelci v dome (2011) (S01E02) 

Úvod opäť pripomenie históriu domu, do ktorého sa psychiater Ben s manželkou Vivien a dcérou nasťahovali. Bena vyhľadá nová pacientka, ktorá sa viac ako o svoje problémy zaujíma o minulosť domu a hlavne o vraždy, ktoré sa v ňom stali. Zatiaľ čo Ben so svojou milenkou odchádza do Bostonu na potrat, jeho manželka s dcérou doma čelia nečakanej hrozbe. Nuda. Som zvedavý či dopozerám aspoň jednu sériu, očakával som niečo úplne iné. ()

Dom, kde sa vraždilo (2011) (S01E03) 

Vivien sa po posledných udalostiach chce z domu odsťahovať, avšak Ben jej oznámi v akej sú finančnej situácii a kedže jej to neodporučí jej lekárka vzhľadom na jej tehotenstvo, vyzerá to tak že rodinka v dome bude musieť ostať. Tretí diel ako-tak seriálu vrátil šťavu, aj keď ako sa rozhodne Hayden, keď Ben odíde z nemocnice kam išli na potrat bolo do oči bijúce. Osud Hayden už však menej. Nápaditá bola aj Vivienina cesta v aute ponúkajúcom ako atrakciu jazdu po miestach,kde boli spáchané zločiny končiaca pri ich dome. Tajomstvo domu sa zase o čosi viac poodhalilo. Možno to nebude až takou stratou času, ako tomu nasvedčovali prvé dve epizódy. ()

Halloween, 1. časť (2011) (S01E04) 

Epizóda, ako inak začína návratom do minulosti a predstaví nám ďalšie dve postavy a obete domu, párik homosexuálov, z ktorých je jeden dizajnérom. Benovi a Vivien navrhne agentka, aby dom skrášlili, ak ho chcú predať a najali si dizajnéra, takže hneď je jasné, kto ním bude. Postihnuté dievča Eddie sa chystá na halloweensku noc a s vizážov jej pomáha Violet. Pri slovnej potyčke Vivien s dizajnérom a jeho priateľom Vivien skončí v nemocnici a po návrate domov nemôžu nájsť dcéru, aj keď Violet vraveli, aby nikomu neotvárala. Skvelý, no jasný záver s príchodom Hayden epizóde na úrovni pridal a celý seriál začína naberať na obrátkach, aj keď úvody sú už pomerne stereotypné. ()

Halloween, 2. časť (2011) (S01E05) 

Ben a Vivien prichádzajú domov a zistia, že Violet išla von s kamarátom a Benovým pacientom Tateom. Pokračovanie príbehu sa v tejto epizóde nesie v dvoch rovinách. Konfrontácia trojuholníka Vivien,Hayden a Ben a objasnenie Tatevho sna potom, ako počas haloweenskej noci stretne svojich "kamarátov" zo strednej. Nový úvod(tvorcovia si zrejme uvedomili že všetky začiatky nemôžu byť sondou do minulosti) z vydarenou zápletkou a nemenej dobrým koncom priniesli American horor story u mňa prvýkrát plný počet hviezd. ()

Prasiatko (2011) (S01E06) 

Ben a Vivien žijú oddelene, ale naďalej Ben pracuje vo vražednom dome. Vivien sa rozhodne, že Benovi umožní podieľať sa na výchove dcéry ale inak spolu komunikovať nebudú. Dcéra Violet odhaľuje pravdu o skutku spáchanom Tateom. Top faily epizódy. Tateovi jedna z obetí v predhádzajúcej epizóde vytýkala, že sa jej pred smrťou pýtal, či verí v Boha. V knižnici ju zastrelí bez sova. Pri dobíjaní do knižnice vystrelí raz z pištole, vo dverách sú však tri diery. Šprta zastrelí z niekoľkých krokoch brokovnicou, v predchádzajúcej epizóde mu chýba iba sánka, chlapec by vyzeral trochu inak. Fail všetkých failov je rok, kedy vtrhne SWAT do Tateovej izby - 1994. V predchádzjúcej epizóde hľadajú jeho obete Tatea na Halloween viac ako 30 rokov. Ale inak ušlo, orginálny koniec Benovho ďalšieho pacienta. ()

Deň otvorených dverí (2011) (S01E07) 

Vivien konečne nájde s agentkou seriózneho záujemcu o dom. Tým je však maklér, ktorému ide o pozemok a nie o dom a tak na scénu vstúpi Larry spálená tvár a postará sa, aby dom ostal stáť. Violet objaví na povale ďalšiehoobyvateľa domu. Už aj Vivien začína dochádzať, že z domom a jeho návštevníkmi čosi nie je v poriadku. Neuveriteľne nudná epizóda, dalo by sa nič neriešiaca a zbytočná, slúžiaca iba k tomu, aby seriál doiahol istý počet epizód. ()

Gumový muž (2011) (S01E08) 

Vivien, ktorá čaká dvojičky je na pokraji nervového zrútenia najmä vďaka Hayden. Violet svoju mamu nepodrží, nakoľko je zaľúbená do Tatea a Bena utvrdí v tom, že Violet nie je v poriadku a jej tvrdenia o tom, koho videla sú vymyslené. Rozuzlenia sa dočkal aj osud páriku homosexuálov, respektíve sa potvrdil, kedže bol takmer istý odkedy sa zjavili. Celý seriál začína byť iba predlžovaním neodvratného rozuzlenia. Ak bude iný ako si myslím, tak tvorcovia riadne prekvpia, lebo zatiaľ iba dve epizódy priniesli inú zápletku, akú divák predpokladal. ()

Strašidelné dievčatko (2011) (S01E09) 

Impozantný úvod, keď do seriálu dokázali zakomponovať prípad čiernej Dahlie, ktorý otriasol štátmi a hlavne Hollywoodom začiatkom roku 1947. Ďalej sa Ben dozvie, že dvojičky, ktoré čaká Vivien majú dvoch rozdielnych otcov, a tak pri návšteve liečebne, kde sa jeho žena momentálne nachádza jej povie, že urobí všetko preto aby v liečebni aj ostala. Hayden podrží Bena, keď k nemu na návštevu príde jej sestra aj s detektívom s podozrením, že Hayden zmizla. Samozrejme netušia, čo sa s Hayden naozaj stalo. ()

Tlejúce deti (2011) (S01E10) 

Constance vyšetrujú kvôli vražde Travisa takže Lorenz sa jej rozhodne pomôcť. Ben je naštvaný na Violet lebo nechodí do školy. Konečne uverí, že Vivien bola znásilnená a nemala románik s chlapíkom z ochranky. Dochádza ku konfrontácii Bena s mužom v kostýme a konečne sa dozvie jeho identitu. Rovnako sa dozvedáme dôvod Violetinho záškoláctva a Constance navštívi Lorenza vo väznici, kam ho dostala láska k nej. ()

Zrodenie (2011) (S01E11) 

Ben sa rozhodne z domu odsťahovať a vziať Vivien k sesternici, aby porodila tam. Keď spolu s dcérou Violet opúšťajú dom, tá sa bráni, pretože ako už vieme je mŕtva a dom opustiť nemôže. Vzťahy všetkých postáv sú plné očakávania z dôvodu príchodu dvojičiek. Dej sa odvíja predpokladaným smerom a dôjde aj na vzťah Violet-Tate. Napriek tomu sa jedná o jednu z najlepších častí. ()

Po zrodení (2011) (S01E12) 

Po smrti Violet sa seriál dočká nevyhnutného vyvrcholenia v podobe Benovej smrti. Dočkáme sa aj príchodu novej rodiny do domu smrti. ktorú sa Benova rodina ozhodne dostatočne varovať aby dom opustila. Posledná časť je takou rekapituláciou celej série s trochu bizarným koncom. Úprimne, neviem či si pozriem aj ostatné série, ak sa všk budú odohrávať v inom dome s inými postavami mohlo by to stáť zato. ()

Útočisko (2012) (S02) 

Druhá séria American Horror Story odohrávajúca sa v liečebni Briercliff je naozaj skvelá a ťažko jej niečo vytknúť. Samotné prostredie psychiatrickej liečebne, skvelé herecké výkony, výborne prepracované postavy a prekvapivý dej sú, doplnené skvelou hudbou, v porovnaní z prvou sériou oveľa lepším zážitkom a pravdepodobne seriál túto sériu už prekonať nedokáže. Pieseň, ktorá hrá v spoločenskej miestnosti ústavu si určite zamilujete rovnako ako všetky postavy a seriál si vybral slabšie miesto iba v jedinej epizóde, inak dej nemal žiadne hluché miesta. Za celú sériu 92%. ()

Vitajte v Briarcliffe (2012) (S02E01) 

Novinárka Lana pod zámienkou, že píše článok o pekárni v liečebni pre duševne chorých chce získať prístup k vrahovi známemu ako "Krvavá tvár". Ústav však vedie neprístupná sestra Judy a tak sa Lana pokúsi využiť naivnú novicku Mary k tomu, aby odhalila okolnosti vrážd, kedže obete boli nájdené stiahnuté z kože. Začiatok v znmení prísľubu zaujímavejšieho deja ako v prevej sérii seriálu, pretože už len samotné prostredie je pre hororový príbeh ako stvorené. Ak k tomu prirátame mnišky, šialeného doktora a prelínanie minulosti z prítomnosťou pravdepodobne sa bude načo pozerať. ()

Cukor a bič (2012) (S02E02) 

Novinárka Lana je tŕňom v oku sestry Judy a vie, že by jej článok mohol Briercliffu uškodiť. Do liečebne prichádza doktor Oliver, ktorý má posúdiť mentálnu spôsobilosť Kitta. Ten plánuje spolu s Grace z ústavu utiecť a ich plán si vypočuje Lana. Doktor Oliver chce pomôcť novému pacientovi, ktorého rodičia privezú do liečebne, o ktorom je Judy presvedčená, že ho posadol diabol a rozhodne sa pre exorcizmus. Pri procese však umrie kňaz aj mladík a zdá sa, že si démon našiel nového hostiteľa. Zmätok v liečebni, ktorý pri vyháňaní démona vznikne chce využiť Grace a Lana na útek, kedže sa k nim pridá Kitt tak Lana útek prekazí, pretože je presvedčená, že Kitt je viacnásobným vrahom. Epizóda odhalí tajomstvá, ktoré ukrýva nielen sestra Judy ale aj hlavný lekár Briercliffu. Hudba sedemdesiatych rokov, skvele zvládnutý proces exorcizmu a rovnako samotný dej radia druhú časť tejto série American Horror Story medzi jednu z najlepších častí seriálov ako takých vôbec. 95%. ()

Severovýchodná búrka (2012) (S02E03) 

K ústavu Briercliff sa blíži silná búrka a kedže počas nej pacienti zvyknú vystrájať, rozhodne sa sestra Judy prichystať pacientom prekvapenie v podobe premietania filmu. Novicka Mary sa rozhodne vďaka intrigám prehĺbiť vzajomnú nevraživosť medzi sestrou Judy a doktorom Arthurom Ardenom. Ten je kvôli svojej paranoji presvedčený, že čip, ktorý našiel v tele Kitta mu nainštaloval ktosi, kto má záujem o jeho stvorenia, ktoré ukrýva v záhrade liečebne. Novinárka Lana poprosí doktora Olivera, by byhľadal jej priateľku. Ten ju však nenájde a zistí, že zmazla za rovnakých okolností ako ženy z ktorých vrážd je obvinený Kitt. Kitt,Lana,Grace využijú premietanie filmu k ďalšiemu pokusu o útek z liečebne. Seriál si naďalej udržuje vysoké tempo a je ťažké predpokladať, akým smerom sa bude odvíjať dej, ktorý sa zatiaľ úspešne vyhýba akémukoľvek stereotypu. ()

Ja som Anna Franková, 1. časť (2012) (S02E04) 

Do ústavu Briercliff privezú ženu, ktorá sa v bare pobije a chlapov poreže. Keď v spoločenskej miestnosti zbadá doktora Ardena, napadne ho a tvrdí o ňom, že je nacistickým lekárom, ktorý pracoval v Osvienčime. Doktora Ardena príde vyšetrovať polícia, pretože je obvinený z fyzického útoku na prostitútku. Sestra Judy sa od vyšetrovateľov dozvie, že napadnutá prostitútka uňho videla nacistické symboly. Doktor Oliver Therdson sa snaží Lanu dostať z liečebne tým, že ju vylieči z homosexuality. Novicka Mary prezradí Kittovi, že Grace naozaj zabila otca a macochu a že mu klamala. Sestra Judy sa s podozrením o minulosti doktora Ardena zverí otcovi Howardovi. Ten doktora varuje a preto sa doktor rozhodne novú pacientku "liečiť". Tá však odhalí jeho ďalšie tajomstvo. Aj keď večné omieľanie táborov smrti asi každému už musí liezť na nervy v kontexte tohto seriálu nepôsobí vôbec rušivo a pomohlo seriálu pridať ďalšiu dávku napätia. ()

Ja som Anna Franková, 2. časť (2012) (S02E05) 

Do liečebne Briercliff prichádza manžel ženy, ktorá o sebe tvrdila, že je Anna Franková a uistí sestru Judy, že sa jedná o jeho manželku Charlottu. Sestra Judy je sklamaná, pretože vyhľadala lovca nacistov a udala doktora Ardena. Po návšteve manžela svoje podozrenie odvolá. Doktor Arden je rozhodnutý sestru Judy zbaviť vedúceho postavenia v liečebni. Oliver Thredson pomôže Lane opustiť liečebňu a vypracuje posudok na Kitta. Toho odvádza polícia zatiaľčo Grace sa zotavuje zo sterilizácie, ktorú nariadila sestra Judy. Lana však zistí, že doktor Thredson mal k tomu, aby jej pomohol z ústavu utiecť iné dôvody ako si myslela. Seriál neprestáva prekvapovať, druhá séria značne predčila prvú. ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (viac)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (viac)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (viac)

Reklama

Reklama