Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (viac)
Trailer 1
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Predloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrajú:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(12) / Epizódy(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(viac)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (16)

American Horror Story (2011) 

Najmenej ma bavila prvá séria (ale aj to bol príjemný, ľahký a sympaticky úchylný nadpriemer) a šiesta Roanoke (mala katastrofálnu druhú polovicu, prvá bola super). Inak je tento seriál vo všeobecnosti perfektnou a nevídanou prehliadkou originálnych postáv, skvelých hereckých výkonov (ťažko zo všetkých sezón vybrať najlepšieho, ale parádna bola Jessica Lange v Asylum a Denis O´Hare v ženskej úlohe v Hoteli), neuveriteľných sexuálnych a krvavých úchyláčtin a nápadov, ktoré sú tak úžasne WTF, až si pomyslíte, že ich nikto normálny nemohol vymyslieť. Len pre silné povahy, ktoré už videli všetko a tak chcú vidieť niečo "iné". V niektorých momentoch som bol zarazený z toho, čo všetko tvorcom prešlo, že to nemuseli vystrihnúť. Z 10. série Double Feature ma zaujala prvá polovica, ktorej dominovala perfektná atmosféra vyľudneného prímorského mestečka. Trocha mi to pripomínalo nepriznaný remake Kingovho Prekliatia Salemu. Výborný bol i Macaulay Culkin (!) vo vedľajšej úlohe drogovej trosky. Po pár výborných dieloch sa však nenáročný príbeh začal motať od jedného stromu k druhému a nič z toho. Avšak stále lepšie, ako druhá, mimozemská polovica 10. série, ktorá bola síce patrične retro (čierno-biely obraz, paranoja spoločnosti z UFO...), ale to bolo všetko. ()

Murder House (2011) (S01) 

Mám AHS rád, ale celé sa to, prekvapivo, začalo dosť slabo a nevýnimočne. Hanblivo, dalo by sa povedať. Oproti nasledujúcim sériám určite. Čakal som totálny horor a namiesto toho som sa dočkal zaujímavej, kontroverznej a originálnej úchyláčtiny s množstvom kurióznych postáv a postavičiek. Ale mnohé z nich ma napriek svojej špecifickosti nezaujali, rovnako tak viacero dielov hodnotím ako slabšie. Dokonca ani Jessica Lange ma tu ešte nebavila, čo už sa našťastie nedá povedať o nasledujúcich sezónach (najmä v Asylum), v ktorých bola geniálna. Ako rozjazd dobré, ale nezdieľam obecné nadšenie  prameniace z prvej série. ()

Útočisko (2012) (S02) 

Ak z AHS berieme do úvahy série od Muder House až po Roanoke (vrátane), tak Asylum je jednoznačne najlepšou. Úplná šupa. Famózne postavy, fantastické herecké výkony. Neviem, či ohromujúcejší výkon podal James Cromwell alebo Zachary Quinto ... ale asi Jessica Lange. Bombové sú však i ostatné postavy, bombová je i neuveriteľná muzikálová pasáž a až na mierne WTF nápad s mimozemšťanmi je to fakt vyrovnaná, scenáristicky brilantne zvládnutá séria. Všetko v nej má svoje miesto, zmysel a logiku. Koniec dôstojne uzatvorí konce všetkých dôležitých (a i menej dôležitých) postáv. Poburujúce, škandalózne, desivé. Kontroverzné. Skvelé. ()

Coven (2013) (S03) 

Mnohým sa Coven nepozdával, ale mne sa páčil. Mám rád, ak sa horor priveľmi (ideálne vôbec) nemieša s humorom a Coven je oproti Murder House (a hlavne oproti Asylum) v podstate, svojím spôsobom, "komédia". Ale bavila ma a to tak, že dosť. Jessica Lange je znova skvelá, na pódiu sa objavujú mnohé ďalšie fenomenálne postavy (Bates, Sekerník, woodoo šaman) a tucty scén sú úplne šialené a neovládateľné. Ku koncu to trocha šumí do prázdna, ale za mňa napriek tomu opatrná spokojnosť. Kvalitatívne sa Coven nachádza niekde medzi Muder House a Asylum: t.j. lepšie ako Muder House, ale rozhodne horšie ako vynikajúce Asylum. ()

Freak Show (2014) (S04) 

Pre mňa po Asylum najlepšia séria. Ako Coven, aj Freak Show ku koncu jemne šumí do prázdna a nie je ukončené až tak dobre, ako by si zaslúžilo (hoci samotná Jessica Lange, zrejme navždy sa lúčiaca s touto sériou, to zvládla dojemne a na úrovni). Ale to prostredie! Freak show! A tie postavy! V čele s vraždiacim psychopatickým klaunom! Trocha zvláštne a alarmujúce každopádne je to, že aj najpozitívnejšia postava tu niekoho zabije alebo sa stane "aspoň" spolupáchateľom. Prečo to až tak vyhrotili, podľa mňa nemuseli, nebolo to nutné. Chcelo to aspoň jednu normálnu, kladnú, pozitívnu postavu. ()

Hotel (2015) (S05) 

Prvá polovica na jednotku s hviezdičkou. Hoci ma Hotel neoslovil až tak, ako Asylum (a azda i Freak Show), počas prvých dielov som musel uznať, že ide asi o "najvyladenejšiu" sériu spomedzi všetkých. Lady Gaga úplne bez problémov nahradila Jessicu Lange, Evan Peters dostal asi najlepšiu rolu od prvej série (vrátane) a Denis O´Hare jednoznačne mal byť nominovaný na Zlatý glóbus za najlepší ŽENSKÝ (!!!) herecký výkon. Zvrátenosti (sexuálne, aj krvavé) dosahujú vrchol asi práve v tejto sezóne. Bohužiaľ, druhá polovica sa začne pomaly ale isto rozpadávať a nespasí ju už ani cameo pár postáv z Muder House a Coven. Samotné prostredie hotela každopádne parádne. ()

Roanoke (2016) (S06) 

Najneskôr od druhej série (prvá ma trochu nudila) som veľkým fanúšikom AHS a niektoré série zbožňujem (Asylum), ale Roanoke je nočná mora. Prvá polovica skvelá. Najnormálnejšie postavy v celej histórii seriálu (konečne!), výborná zápletka (legendárna „stratená“ kolónia patrí k najvzrušujúcejším americkým záhadám), famózny Prasohlav, Chenovci a tradične výborné výkony skoro všetkých zúčastnených (samozrejme v čele s Kathy Bates, ktorá si tieto psychopatické postavy fakt brutálne užíva). A potom to príde. Zlom, reštart a druhá polovica série, ktorá je vyložene žalostná, hrozná, otrasná. Nebudem spoilerovať, ale je to číra katastrofa. Mimoriadne nesympatické postavy s nulovým IQ, nepríjemné herecké výkony a scenáre museli byť napísané za pár hodín (ak nie, potom si ich obdivuhodnú odfláknutosť NEVIEM vysvetliť, asi mimozemšťania). Ku koncu už to bolo vyložené utrpenie. Roanoke sú v podstate, keď sa to tak vezme, dve série v jednej. Tá prvá je super. Druhá nie. ()

Kapitola pátá (2016) (S06E05) 

Týmto dielom mala 6. séria skončiť. Ale neskončila, prišla časť 6 a s ňou peklo. Piata časť dôstojne uzatvára "prvú" líniu šiestej série a konečne do hry vnáša obľúbeného maskota seriálu Evana Petersa. Ak by 6. séria mala len týchto 5 dielov, bol by som spokojný a napriek neodpovedaniu na niektoré otázky (čo tam preboha stále stvárajú policajti a kto zabil bývalého manžela Lee?) 70 - 80%. Bez problémov. ()

Kapitola šestá (2016) (S06E06) 

Kokos ja tomu nechápem, to je úplne šialené. Šiesta séria mala radšej vyjsť s "limitovaným" počtom dielov 5, ale bolo by to 5 poctivých, dobrých dielov, taká AHS klasika. Smer, akým sa v šiestej časti tvorcovia vybrali, je jednak WTF a jednak strašne nudný. Foud footage mám rád, ale toto bolo hrozné, hrozné, hrozné rozhodnutie. ()

Kapitola sedmá (2016) (S06E07) 

Mimoriadny, do neba volajúci a v podstate, svojím spôsobom, až obdivuhodný úpadok. Každá ďalšia časť je snáď ešte horšia, ako predchádzajúca a už predchádzajúca bola nulová. Nepríjemní herci hrajú nesympatické postavy s nulovou inteligenciou, ale hlavne, že si všetko nakrúcajú, dole klobúk. ()

Kapitola osmá (2016) (S06E08) 

Motá sa to v kruhu, strašné čosi. Nesympatické postavy, otrasné herecké výkony (Jessica Lange odišla, Sarah Paulson zostala, kde je spravodlivosť?) a jedno otravné zlo (kanibali) strieda druhé otravné zlo (Prasohlav, kolonisti). Už nech je koniec preboha. Trpím. Trpím! ()

Kapitola devátá (2016) (S06E09) 

Po dlhoročnej prestávke sa do AHS vracia relatívne pôvabná Taissa Farmiga a treba uznať, že "napichávanie na koly" je nakrútené vcelku intenzívne. Inak je to ale proste jedna veľká hlúposť a už ani neviem, čo ma na druhej polovici 6. série štve viac. Ale asi všetko. ()

Kapitola desátá (2016) (S06E10) 

Nepochopiteľné. Otrasné. Tvorcovia museli druhú polovicu 6. série písať snáď max. 2 dni, inak si všetok tento bordel neviem vysvetliť. Ohromujúce sklamanie, niečo také snáď ani nie je možné. Čo sa stalo??? A prečo Lane Winters nepripadá vôbec čudné, že sa Rory Monahan (Evan Peres) podobá na jej lásku z Asylum? ()

Double Feature (2021) (S10) 

Ako dobre to začalo... tak zle to skončilo. Rozdelenie 10. série na dva samostatné príbehy vnímam ako na prvý pohľad zaujímavé, atraktívne a pútavé, ale na druhej nešťastné. Mimozemská druhá polovica ma vôbec nezaujala, vyslovene som ju pretrpel a jediné, čo ma na nej ako-tak zaujalo, bol Neal McDonough a vydarený retro šat (čierno-biely obraz, paranoická atmosféra 50. rokov, politické sprisahania s mimozemšťanmi). Oveľa viac ma bavila prvá polovica, nepriznaný remake Kingovho Prekliatia Salemu. Úvodné diely 10. série sú výborné: zvrhlé, chlipné, drsné, kvalitne natočené i nasnímané (panoramatické nálety). Atmosféra opusteného letného prímorského letoviska geniálna. A je to veľmi dobre obsadené (Macaulay Culkin!). Bohužiaľ, s pribúdajúcimi epizódami prvá polovica stráca drajv, motá sa od ničoho k ničomu a hoci zápletka mala potenciál na strhujúcich 10 dielov, nakoniec už pri treťom nudí a stáva sa predvídateľnou. Tvorcovia (opäť raz) neodolali a namiesto „obyčajného“, absolútne plnokrvného hororu zakomponovali svoje myšlienky, názory a spoločenské (seba?)reflexie. Škoda. Ja by som si ich od nich rád pozrel čistý horor ako bolo napr. božské Asylum. Trocha ma zaráža, ako všetci poukazujú na to, že 10. séria sú vlastne dve série v jednej. To predsa svojím spôsobom bola aj séria č. 6 Roanoke. ()

Mys hrůzy (2021) (S10E01) 

Tak toto mi beštiálne sadlo. Scenárista s umeleckým blokom (sympaťák Finn Wittrock) prichádza s tehotnou manželkou a malou dcérou mimo sezónu do zaspatého prímorského mestečka a tu zisťuje, že sem nikdy nemali chodiť. Okolité cesty sú posiate až podozrivo vysokým množstvom zrazených zvierat od najmenších po najväčšie, ponuré more sem-tam vyplaví znetvorené telá rybárov, miestna putika je preplnená šialenými figúrkami (skvelý Macaulay Culkin!) a z cintorína sa vynárajú divné holohlavé bledé bytosti s čudným chrupom a trhanými pohybmi. Kebyže v sebaobrane vo svojom dome brutálne zabijem magora, ktorý ma napadol na vlastnom ihrisku, asi by som sa následne nechoval tak, ako keby mi vykypela polievka, ale to je jedna z minima vecí, ktorá mi na prvej epizóde desiatej sérii vadila. V podstate dokonalý kasting, skvelé postavy, parádne dialógy, geniálna výprava a scény, po ktorých sa vám bude blbo zaspávať. Napriek týmto momentom je prvá časť príjemne obyčajná a menej úchylná, než som zvyknutý z predchádzajúcich sezón. Niekomu to bude vadiť, ale osobne si myslím, že čím normálnejší sa snažia tvorcovia byť, tým sú pôsobivejší. Mimoriadne sa teším na ďalšie diely. ()

Bledí (2021) (S10E02) 

Oproti prvej časti predsa len trochu nuda a mierna stagnácia. V druhej epizóde nám tvorcovia začínajú hlbšie vysvetľovať veci, ktoré sa dejú okolo rodiny, napr. o tajomstve záhadných tabliet. Všetko sú to ale veci, ktoré sme tak nejak tušili už z náznakov objaviacich sa v prvej epizóde, takže je to také trochu nudné prešľapovanie z nohy na nohu. Dej je pomerne predvídateľný - pobyt rodiny vo vyľudnenom upírskom pardon v prímorskom mestečku sa podľa očakávaní "prekvapivo" predlžuje (lebo ak by sa nepredĺžil, bol by samozrejme koniec seriálu) a osobne som čakal aj to, že to s dcérou dopadne plus mínus presne tak, ako to s ňou nakoniec aj dopadlo. Seriál začína vystrkovať pazúry, je krvavý, drsný a úchylný, ale pravdupovediac mrazivé budovanie atmosféry v časti č. 1 mi pripadalo zaujímavejšie. ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (viac)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (viac)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (viac)

Reklama

Reklama