Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (viac)
Trailer 2
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Predloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrajú:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(12) / Epizódy(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(viac)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (36)

American Horror Story (2011) 

Každá séria prichádza s inou témou, iným prostredím, čo spôsobuje, že sa líšia kvalitatívne, no zárukou je vždy kvalita kamery, strihu a hercov. Do topky sa oplatí dať kvôli Asylum. ()

Murder House (2011) (S01) 

Neverný manžel sa snaží napraviť svoje chyby, tak presťahuje rodinu do nového domu, nech začnú odznova. Žena je po potrate zdrvená, už mu neverí, z domu nemá dobrý pocit. Ich dcéra, fascinovaná temnotou, je novým tajuplným domom nadšená, navyše sa zamiluje do psychopata. Obsahovo hodnotné dielo z toho robia vzťahy medzi postavami, ktoré dokážu upriamiť pozornosť a budete sa kvôli nim k seriálu vracať. Atmosféra hororu je dodržaná. Točenie scén na viac kamier tomu dodáva moderný ráz. Toto všetko nedovolí divákovi odtrhnúť oči od obrazovky. No scenáristi vzťahy medzi postavami veľmi prekombinovali a v závere série sa zmohli len na tradičnú poučku o rodinných hodnotách, ako to zvyknú Američania. ()

Útočisko (2012) (S02) 

Zaujímavá kombinácia hororových námetov vychádza pod rukami scenáristov, ktorí dokážu rozvíjať a prehlbovať charaktery postáv a udržiavať atmosféru napätia súčasne v dvoch dejových líniách. Komplexný príbeh, ktorý sa vie predať vďaka režijnej dokonalosti. Najlepšia séria American Horror Story. ()

Coven (2013) (S03) 

Najfeministickejšia séria tohto seriálu. Toľko ženských postáv, až kvôli tomu vynikne pár tých mužských ako napr. sekerník, woodo šaman a lovec čarodejníc, ktorého posledná scéna patrí k najlepším scénam série. Najemancipovanejšia z nich je postava stvárnená Sarah Paulson, ktorá prekonáva najväčšie množstvo problémov. Kvôli spomínanej prevahe žien to nebola moja najobľúbenejšia séria, avšak ma nijako ani neurazila, nemám žiadne väčšie výhrady. ()

Freak Show (2014) (S04) 

Spoilery. Tie najbizarnejšie postavy fyzicky. K niektorým hercom: Jessica Lange je po 4.x mrcha, tentoraz s nemeckým prízvukom a vie dokonca aj spievať. Hrá ženu, ktorej osud nedoprial vytúženú kariéru a slávu a ani na sklonku života sa nevzdáva a nedokáže si priznať, že už dávno nie je zaujímavá (žeby nejaká paralela s životom tejto oscarovej herečky?). Každopádne zaujímavý záver kariéry. Evan Peters po 3.x hlavný mužský klaďas, už by sa mu hodilo niečo iné, aj keď svoje úlohy zvláda dobre. Finn Whitrock exceluje v roli originálneho psychopata, ktorého postava rastie každou časťou. Neil Patrick Harris: skvelý nástup, aj keď sme si ho užili len krátko. Dr. Jekyll / Mr. Hyde to nie je, ale ohromil. Barney Stinson a Chester Creb sú jeho najlepšie postavy. Opäť zaujímavá kamera aj strih, výborné flashbacky alebo predstavy, ktoré zvyšujú napätie. Seriál sa dokáže zastaviť aj pri osude nepodstatnej postavy, len aby mrkol na pozorného diváka a ukázal mu prepojenie s predchádzajúcou sériou AHS, ale robí to scenáristicky a režijne precízne. V neskorších dieloch sa príliš často scenáristi vracajú k minulosti postáv, čím spomaľujú aktuálny dej preto, aby prehĺbili vzťah diváka k postavám, čo nie je vždy k úžitku ako napr. v prípade postavy Dannyho Hustona, síce nostalgicky krásnej. Ako sa ukáže, postavy, ktoré výrazne dejom nehýbu, sú v závere využité len ako figúrky. Záver je nakoniec dôstojný pre kľadasov a hlavnú postavu, pričom hriechy rozporuplných postáv sú vykúpené ich životom. Táto séria sa nedá považovať za maximum, ale fanúšikov a niektorých kritikov určite poteší. P. S. : Najkrajší okamih celej série sa tvorcom podaril na konci 12. časti, kde je vidieť krása, smútok, hrdinstvo aj irónia hrdinu v jedinom zábere a jedinej mrazivej vete: Thank you. ()

Parádny kúsok (2015) (S04E12) 

Evan Peters. Najkrajší okamih celej série sa tvorcom podaril na konci tejto epizódy, kde je vidieť krása, smútok, hrdinstvo aj irónia hrdinu v jednom zábere a jedinej vete: Thank you. ()

Hotel (2015) (S05) 

Séria, čo najviac dýchala popkultúrou. Do hotela plného podivných bytostí postaveného na krvavých základoch prichádza detektív John Lowe, ktorý ako jediná kladná postava série musí prekonávať nástrahy všemožných záporákov. Najlepšia scéna – Countess a Donovan vyrazili sa pobaviť na pozadí songu Tear You Apart. Táto séria rieši závislosť na svojich potrebách a naplnenie potrieb a životných cieľov každej postavy oveľa viac ako ostatné série. Mindfuck asi v polovici série predchádzajúcemu dianiu podráža nohy, no ťažko povedať, ako by sa dej bez neho dal uzavrieť. ()

Roanoke (2016) (S06) 

Séria, ktorú sa hlbšie vryje do pamäti ako predošlé. Je to hlavne vplyvom zmeny atmosféry a zaobchádzania s postavami. Tentokrát sú strach a hrôza vyvolávané aj cez falošný poplach, ako buchnutie okien a podobne, ako to býva v pravých duchárskych filmoch. V sériách 1 – 5 boli postavy nejakým spôsobom cool, o každej sme sa dozvedeli jej minulosť, aby sme niečo cítili, keby zahynuli, no teraz v Roanoke sa s postavami tvorcovia nemaznali, ako sa na slasher patrí, dej rýchlo napreduje a divák nemá šajnu, kto zomrie nabudúce. Druhá polovica série mi nevadila, found footage mám rád už od REC a dejom ma taktiež neurazila, skôr to vidím ako vydarený rozvinutý dej prvej polovice a atmosféra funguje aj tam. Len posledná časť je zbytočne natiahnutá, ale aspoň sa v nej konečne séria uzavrela. Po Asylum najlepšia séria. ()

Cult (2017) (S07) 

Aj tvorcovia hororových seriálov vnímajú dianie vo svete a nám, divákom, sa tak naskytol pohľad na amerického voliča a trendy predvolebnej kampane Trumpa. Kúzlo nadprirodzena zmizlo a ostala len skutočnosť bez príkras. Séria stvorená bez fantasy prvkov sa snaží diváka vystrašiť hrôzami reálneho sveta. Lebo vedzte, že aj tam vonku číha zlo prítomné v každom z nás. Jedna z hlavných postáv sa snaží dosiahnuť svoj veľký cieľ a manipuluje okolím postihnutým Štokholmským syndrómom v snahe vystrašiť okolie natoľko, aby ju zvolili do významnej funkcie mesta. Zo svojich spolupáchateľov robí len bezvýznamné figúrky potrebné však k vydláždeniu cesty úspechu. Preto z postáv a hereckých výkonov sú zaujímaví len Kai a Ally, hlavný objekt jeho šikany, v spoločnej hre mačky s myšou. Táto séria sa snaží zaujať surovým násilím, bohužiaľ jeho náhlosť a nepredvídateľnosť (tentokrát bez fantasy) nefunguje, čo sa stupňovania napätia týka. Predkladané podivnosti postáv sú teraz v prvých epizódach viac len podivnosťami, než originálnym autorským rukopisom, čo diváka vtiahol do deja. Chuť napravia epizódy druhej polovice seriálu, kde sa ukázala aj scenáristická tvorivosť a príbeh sa rozprával síce očakávaným, no kvalitne podaným spôsobom. Rozporuplné, ale oplatí sa zhliadnuť. ()

Den voleb (2017) (S07E01) 

Cult sa rozbehol asi najslabšie zo všetkých sérií, bez sympatických postáv, ktoré diváka skôr odlákajú od sledovania série. V ponúknutých charakteroch nájdete slabosti alebo hlúpu, agresívnu snahu o zmenu, s ktorou sa nedá súhlasiť, pobaviť však môže. Reakcia na zvolenie Trumpa je rozbehnutá sľubne, jeho volič je zobrazený priam dokonale. Je našliapnuté na neštylizované násilie, čo je v danej téme dobrá voľba. ()

Neboj se tmy (2017) (S07E02) 

Svižnejšie než prvá epizóda, dočkali sme sa pár vtipných hlášok, pokračovalo sa v manipulácii, hystérii (aj keď sme sa u Ally dočkali posunu), šlo sa proti logike a dej stále nevtiahol naplno. ()

Vražedkyně ze Středozápadu (2017) (S07E06) 

Scenáristický mindfuck schovaný v úvodnej scéne kombinácie strachu, dynamiky a šoku v retrospektívnom balení spečatený jemným úškrnom víťaza. Toto muselo potešiť všetkých fanúšikov AHS. ()

Síla ženského hněvu (2017) (S07E07) 

Feministický manifest nemohol vyznieť hlúpejšie, hlavne vinou spodobnenia jeho hlavnej predstaviteľky. Vraždy opäť zaujímavé, scenár sa snaží byť chytrý, no spolieha sa len na minfuck a dodatočné vysvetľovanie. ()

Apocalypse (2018) (S08) 

Sledovať instagramovú hviezdu a jej asistentku, gay kaderníka a jeho babičku, kedysi slávnu osobnosť v postapo svete, v ktorom sa so šťastím ocitli okorenenom čiernym humorom je nesmierne zábavné. Hororové tajomno tiež nechýba, ako aj tradične formálna kvalita série. Post-apo svet strihnutý viktoriánskym Anglickom chutí dobre. Hlúpe, egoistické postavy pretrvali a je sa čo tešiť na hlášky, ako aj kvalitné technické prevedenie. Do tohto sa pomiešali však čarodeji, čarodejnice a satan a preto opúšťame snáď najatraktívnejší svet seriálu a ideme sa pozrieť späť do minulosti, ako to celé začalo. Prepojenie s minulými sériami funguje, len je zbytočné, lebo s trochou invencie sa z originálneho post-apo sveta dalo spraviť dusno typu The Thing. Return to Murder House poteší, funguje, budovanie tímovky čarodejníc už nie. Postavy Michaela (jedna z najlepších v sériáli) pre jeho démonickosť a Madison pre jej nahláškovanosť typu Jesse z Breaking Bad a citlivú dušu (epizóda Return to Murder House) to tiahnu. Zmena udalostí návratom v čase bez trvalého negatívneho dopadu na cestovateľa v čase berie rešpekt, logiku a emócie predošlým udalostiam a stáva sa ich paródiou. ()

Konec (2018) (S08E01) 

Zábavné, drsné, čiernohumorné a v atmosférickom šate postapo sveta s návratom spoločnosti 200 rokov späť s pár vymoženosťami. Sarah Paulson hereckému ansámblu opäť vládne, konkurenciu jej robí len v závere Cody Fern s inou úlohou, než na akú bol uňho divák zvyknutý v ACS. Príbeh každodennej prísnej rutiny je obmedzený na pár dôležitých udalostí a obdobie 18 mesiacov je zhustené do kratšieho filmového času s pomrkávaním na diváka s cieľom pobaviť ho. Záver predstavuje nový režim a potrebnú zmenu, s ktorou by mal príbeh od budúcej epizódy gradovať. ()

Druhé ráno (2018) (S08E02) 

Zvrátenosti vo svetle sviečok, prirodzené odtiene červenej rozliatej ohňom v miestnosti dávajú pocítiť tichú, utajenú temnotu zvláštneho sídla uprostred kontaminovaného prostredia. Cody Fern a jeho Langdon rozvírili relatívne pokojné vody v skupine preživších a jeho dvojzmyselné, neurčité rozhovory vyvolávajú nekonečné napätie a otázka, kam vedú, zostáva nezodpovedaná. Hady na začiatku sa tiež nenechávajú zahanbiť a náhlym šok zdvihnú adrenalín. Odvtedy ide epizóda rýchlym tempom na seba nadväzujúcich udalostí s jediným cieľom postáv – prežiť. Osobne nemám veľa čo vyčítať a nechal som sa viesť majstrovstvom tvorcov zmiešať napätú, tajomnú atmosféru bizarných chúťok, čierneho humoru (nabudúce prosím viac bičovania), skvelej formálnej stránky rýchleho strihu a presnej kamery a užil si ju do sýtosti. Vhodne vybratá hudba a chirurgicky presný zvuk sú už len čerešničkou na torte. ()

Zázračné dítě (2018) (S08E05) 

Fanúšika AHS poteší pár brutálnych scén a toho filmového čiernobiely experiment skúšky netradičný pre AHS. Song v závere je mimo, nevhodne sa člapká v sentimentalite. ()

Návrat do vražedného domu (2018) (S08E06) 

Polovica najhoršej možnej verzie páru Seal & heidi Klum sa už nemôže dočkať robenia detí v ich novom domove, pardon, diere. Nahláškovaná epizóda AHS (DILF), čo ukazuje aj Madison v pozitívnej stránke. Zisťovanie na celú epizódu je tak trochu odbočka, ale čo už, keď sa tvorcovia rozhodli prísť takto k nejakým riešeniam načatého deja. Michaelove budovanie démonickosti je zobrazené príiiš rýchlo a exhibicionisticky, viac by sa hodili pomalšie tempo, rozporuplné udalosti a otázniky. ()

Zrádce (2018) (S08E07) 

Z tohto spolku čarodejníc nemôže byť taká dobrá tímovka, ako trebárs tá najúspešnejšia, Avengers, kvôli nevenovaniu pozornosti tvorcov na starostlivo budovaný origin postáv. Logické vyústenie epizódy naťahované zbytočne do obludne dlhých rozmerov, síce technicky poteší, príbehovo je to ale skôr výplň. ()

Návštěva (2018) (S08E08) 

Vtipné zlé skutky, sklamaný Michael. Satanizmus braný s vážnosťou aj nadhľadom. Ms Venable stále ako rešpektovaná sadistická mrcha zdvihne mandle aj náladu. Vtipní sú aj ajťáci, no celá epizóda je zbytočná. ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (viac)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (viac)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (viac)

Reklama

Reklama