Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Multimilionár Tom Mullen (Mel Gibson) je zakladateľ a majiteľ úspešnej leteckej spoločnosti, ktorý žije s manželkou Kate (Rene Russo) a 12-ročným synom Seanom (Brawley Nolte) v luxusnom byte v New Yorku. Pri dobročinnej akcii však Tomov syn uprostred stovky ľudí náhle zmizne bez stopy. Neblahé tušenie rodičov sa čoskoro potvrdí: Sean bol unesený a zločinci žiadajú od Toma výkupné 2 milióny dolárov, ktoré treba doručiť do 48 hodín - inak chlapec zomrie... Špecialisti z FBI odporúčajú výkupné zaplatiť, ale pri odovzdávaní peňazí sa dopustia osudovej chyby a jedného z únoscov zastrelia skôr, než stihne čokoľvek prezradiť. Tomov syn sa tak ocitá na prahu smrti, navyše ďalšie pátranie FBI je bezvýsledné. Vzápätí Tom dostáva od únoscov druhú šancu a nové inštrukcie. Cestou na určené miesto však Tom náhle pochopí zdrvujúcu pravdu - ak zaplatí, nikdy viac svojho syna neuvidí. Únoscovia totiž nebudú mať dôvod vrátiť dieťa rodičom a radšej ho ako nebezpečného svedka zlikvidujú. Dané slovo pre nich nič neznamená a všetky kroky FBI zatiaľ situáciu len zhoršili. Je treba konať! Tom preto úplne zmení taktiku a ujme sa iniciatívy - v priamom televíznom prenose osloví šéfa únoscov, ukáže mu 2-miliónovú hotovosť a sucho oznámi, že z peňazí nedostane ani cent, pretože už nie sú výkupným, ale odmenou za jeho hlavu. Ako sa zachová únosca? Druhé kolo boja o život Tomovho syna sa začína... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (27)

  • Keď dochádza k výmene peňazí, Shaker (Gary Sinise) povie Mullenovi (Mel Gibson) cez vysielačku: "Veľa šťastia, Lennie." Toto je odkaz na postavy Lennieho Smalla a Georgea Miltona z románu Johna Steinbecka "O myšiach a ľuďoch". Sinise hral Georgea Miltona vo svojej filmovej adaptácii O myšiach a ľuďoch z roku 1992, ktorú režíroval a produkoval. (Arsenal83)
  • Na konci propagačného filmu svojej spoločnosti Tom (Mel Gibson) nosí podobný kovbojský klobúk, aký nosil dva roky predtým vo filme Maverick (1994). (Arsenal83)
  • Tom (Mel Gibson) navrhuje ako dobrý pseudonym meno "John Smith". Gibson poskytol hlas Johnovi Smithovi vo filme Pocahontas (1995) len rok predtým. (Arsenal83)
  • Napriek drsnej a realistickej povahe je Ron Howard na natočenie filmu veľmi hrdý. Považoval to za obohacujúcu skúsenosť. (Arsenal83)
  • Gary Sinise (Jimmy Shaker) má pri sebe 2 a 3 ručné zbrane. Toto je bežná prax pre NYPD, pretože v prvých dňoch mali zakázané používať rýchlonabíjačku pre svoje revolvery, takže okrem primárnej zbrane nosili aj svoje záložné zbrane a zbrane mimo službu. (Arsenal83)
  • Dievča, ktoré postava Mela Gibsona takmer zrazí po tom, čo sa mu rozsvieti oranžová na semaforoch (asi 68. minúta), je vtedy začínajúca herečka Bryce Dallas Howard, ktorá si zahrala vtedy komparz. (Arsenal83)
  • Režisér Ron Howard v skutočnosti chodil do školy s Rene Russo a v rozhovore priznal, že bol do nej zamilovaný, ale bol príliš hanblivý, aby ju pozval na rande. Russo sa neskôr priznala, že sa jej v škole páčil, no nikdy sa neprejavila. (Arsenal83)
  • Pôvodný príbeh pochádza z epizódy zo seriálu The United States Steel Hour s názvom Fearful Decision z roku 1954. Ten bol upravený do filmovej verzie z roku 1956 - Ransom! a následne bol prerobený tento film. (Arsenal83)
  • Film bol 5. najlepšie zarábajúcim filmom roku 1996 v Spojených štátoch. (Arsenal83)
  • Filmovalo sa na viacerých miestach v amerických štátoch New Jersey, New York, Connecticut a California. Obdobie natáčania: od 10. januára do 10. mája 1996. (MikaelSVK)
  • Postavu Jimmyho Shakera mal pôvodne stvárniť Alec Baldwin, ktorý ale odmietol kvôli zlej povahe postavy a z dôvodu námetu filmu ohroziť dieťa. (fishki)
  • Skladateľ Howard Shore už mal napísaný a nahratý celý OST, keď bol odmietnutý Ronom Howardom a nahradený novým od Jamesa Hornera. (fishki)
  • Natáčanie bolo o niekoľko dní oneskorené z dôvodu Gibsonovej akútnej appendoktómie. (fishki)
  • Během premiérového měsíce vidělo film v českých kinech 40 373 diváků, což znamenalo tržbu 2 309 002 Kč. Snímek se tak stal 4. nejnavštěvovanějším filmem měsíce ledna 1997. (cinema_cz)
  • V telefonním hovoru, který vede Tom Mullen (Mel Gibson) a Jimmy Shaker (Gary Sinise), postavy odkazují na snímek Stroj času (1960). (GordonCZ)

Súvisiace novinky

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (viac)

Reklama

Reklama