Reklama

Reklama

V utajovanom americkom vládnom laboratóriu prebiehajú experimenty s podivuhodným obojživelným monštrom nájdeným v Amazónii. Vie sa o ňom veľmi málo – domorodci ho uctievali ako boha, môže dýchať na vzduchu aj pod vodou, podobá sa človeku a je považovaný za nebezpečného tvora. V laboratóriu ho väzní a bezohľadne skúma ambiciózny vládny agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zaobchádza s ním skôr ako s biologickým materiálom než ako so živou bytosťou. Svojím experimentovaním neberie ohľad na to, či objekt skúmania zostane na žive alebo nie. V rovnakom laboratóriu pracuje nemá upratovačka Elisa (Sally Hawkins) a keď sa náhodou stretne s uväzneným stvorením, dokáže s ním nadviazať komunikáciu, ku ktorej nie je treba žiadnych slov. Stačia im gestá a emócie. Elisa ho nevníma ako nebezpečného netvora, cíti predovšetkým jeho strašnú osamelosť. Je to aj tým, že táto záhadná bytosť má jednu základnú podobu vody. Ako voda prijíma tvar nádoby, tak aj tento vodný tvor prijíma vlastnosti každého, s kým sa stretáva, a odráža tak jeho agresivitu aj osamelosť alebo bezpodmienečnú lásku. Vďaka tomu sa medzi ním a vnímavou Elisou vytvorí silné puto. V okamihu, keď hrozia ďalšie brutálne pokusy, Elisa pochopí, že je čas na spoločný útek. A pretože sme v 60. rokoch minulého storočia, nezaobíde sa to bez účasti sovietskych špiónov. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (10)

Trailer 2

Recenzie (955)

3DD!3 

všetky recenzie používateľa

Del Toro je v životní formě. Příběh o původu Abe Sapiena povýšil na Oskarovou záležitost, která si hraje s pravidly žánru. Sally Hawkinsová je fantastická a uvěřitelně se zamiluje do nestvůry z černé laguny. Nechybí full frontaly. Perfektní dobové sociopolitické komentáře (dokonce se odváží tvrdit, že někteří komunisti mohou být dobří) malinko narušují gay/feministické úlitby, které odvádí od příběhu. Stylizace, hudba, masky... dokonalé. Pohádka pro dospělé, v tom nejlepším smyslu slova. ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Voľný sequel ku Guillermovej milovanej Creature from the Black Lagoon, s delikátnou retro výpravou a unikátnym, doslova krásnym netvorom. Porovnávanie s Faunovým labyrintom je mimo misu, ten bol viacej fantaskný, krutý, smutný a menej hollywoodský. The Shape of Water je kúzelná americká žánrovka s jednoduchou až predvídateľnou premisou, ale srdciarskym spracovaním s tonou filmovo-geekovských vložiek. Beauty and the Beast meets Romeo & Juliet. Rozprávka pre dospelých, v ktorej hlavná hrdinka už nečíta fantasy knihu, ale masturbuje vo vani. Rozprávka na Guillerma umiernená v množstve krvi aj násilia, a neopomínajúca černošku, gaya, trumpovského amerického generála ani tajného ruského vedca so srdcom na správnom mieste. Všetko decentne napísané a zrežírované, všetko na správnom mieste, akurát v málinko prepálenej stopáži. 100 minút by bolo ideálnych. ()

Reklama

Spiker01 

všetky recenzie používateľa

Vlastně moc nevím, proč se to the Shape of Water tolik srovnává s Faunovým labyrintem, ale může to být i tím, že už si to tak dobře nepamatuji. Spíš bych to s troškou nadsázky přirovnal například k Free Willy. Nicméně Guilermo Del Toro si opět natočil to své oblíbené, opět zakomponoval do filmu několik překvapivých, ba přímo pobuřujících momentů, až jsem se i celkem divil, že Tvář vody tolik rulovalo na Globech a ještě víc budu překvapen, jestli tuto netradiční romanci zkousne i Oscarová akademie. Nicméně jak moc Michaela Shannona nevyhledávám, tak tady mu ta role slizouna opět perfektně sedla. Tihle mírně labilní vymahači práva k němu skvěle pasuje. Překvapil mě také Richard Jenkins a hlavní, pro mne neznámá (“němá”) herečka, perfektně zapadla do příběhu, ale případné ocenění bych spíše vynechal. Celkově tedy hlavně v kině vizuálně nádherná a jako téměř vždy vypulírovaná story, která se tolik liší od ne tolik pro Del Tora typického Purpurového vrchu z před pár lety a kterou rozhodně mohu doporučit fandům kvalitního a mírně náročnějšího vyprávění. edit : kdo by to byl řekl, že to toho plešouna uzme.. ()

Zíza 

všetky recenzie používateľa

Výprava skvělá, natočeno pěkně, příšerka krásná... no a pak ten zbytek. Umolousaně nezáživné, umělecky cenné (?), tiše hlasité, stereotypní – jako by to bylo vše posazené do nějakého umělého městečka a všichni byli roboti, co mají hrát lidi. Na druhou stranu plně nadržené. Oscary nechápu (kromě výpravy), ale to víc lidí, takže je to v pořádku. 50 %. ()

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Amelie z nápodoby béčkového amerického filmu 50. let. Ta manýra je skutečně odzbrojující a opravdu dost připomíná imitaci manýrismu Jean-Pierre Jeuneta. Jako netradiční romance i poklona brakovým monster filmům (ale i muzikálům či melodramatům) ovšem vynikající... Ona nádherná patina a stylizace do brakových amerických snímků 50. a 60. let je na jednu stranu silným kladem del Torova filmu, na stranu druhou ovšem i jeho Achillovou patou - daný kontext brakovosti determinuje totiž i samotný příběh, který je z logiky věci celkem plytký a vlastně až pohádkový, vymyšlený tak, aby odpovídal standardu dávných černobílých monster sci-fi filmů... Osobně mi tam ve scénáři chybělo více rafinovanosti a nějaký hlubší přesah... PS: Oskar ze stejné škatulky jako Scorseseho pocta počátkům kinematografie Hugo a jeho velký objev... ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (40)

  • Priezvisko hlavnej postavy Elisy Esposito (Sally Hawkins) je talianske a znamená "opustená," alebo "nechcená." (belinko)
  • Režisér Guillermo del Toro napísal dlhé charakteristiky každej hlavnej postavy; niektoré z nich mali údajne viac ako 40 strán. Potom ich ponúkol hercom a povedal, že sa môžu rozhodnúť využiť ich, alebo ignorovať. Herci reagovali rôzne, napríklad Richard Jenkins (Giles) povedal, že charakteristiku ignoroval a uviedol: "Jediná dôležitá vec je to, čo sa deje na obrazovke," zatiaľ čo Michael Stuhlbarg (Dr. Robert Hoffstetler) povedal, že ich čítal, a že mu to pomohlo v prevedení svojej postavy. (Astonko)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. srpna 2017 na Benátském IFF. (Varan)

Súvisiace novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (viac)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (viac)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (viac)

Reklama

Reklama