Reklama

Reklama

Legion

(seriál)
Trailer 3
USA, (2017–2019), 24 h 19 min (Minutáž: 41–68 min)

Tvorcovia:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrajú:

Dan Stevens, Katie Aselton, Rachel Keller, Amber Midthunder, Aubrey Plaza, Jean Smart, Hamish Linklater, Mackenzie Gray, Bill Irwin, Scott Lawrence (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(3) / Epizódy(27)

Obsahy(1)

David Haller (Dan Stevens) alias Legion je mutant se schopnostmi mimo lidské chápání. Trpí řadou psychických poruch a má rozštěpenou osobnost. Každá jeho osobnost navíc ovládá jinou z jeho schopností. David se snaží udržet při smyslech, ale začíná z toho být unavený a když se to chystá vzdát, potká dívku svých snů. (Harroc)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (23)

Legion (2017) 

Úvodné titulky sú často až na konci. No a to je ešte jedna z tých normálnejších vecí v tomto seriáli. Inak sa jedná o jeden z najnetradičnejších, najosobitnejších seriálov... vôbec? Bohužiaľ má sem-tam problém s tempom, niektoré epizódy sú zbytočné a keby ich niekto vyhodil do koša, malo by to lepšie a svižnejšie tempo, čo by nebolo od veci. Lebo takto sa to občas až príliš motá a spomaľuje. Čo je škoda, lebo postavy sú super, medzi hercami je báječná chémia a akonáhle sa to rozbehne, je to úžasná jazda. Legion je jeden z najsilnejších, ak nie najsilnejší komiksový super-hrdina na svete, ktorý by si dal Supermana na raňajky a bez príboru. Obe série sú strašne originálne, bizarné a krásnym spôsobom uletené, šialené, nepredvídateľné, obskúrne a absurdné (štíhle spievajúce ženské roboty komunikujúce výlučne spevom). Po audiovizuálnej stránke ide o niečo, čo ste možno ešte nevideli. Len proste tempo hapruje, pre niektorých divákov bude originality až príliš (čo ale nie je mínus, ale ich osobný problém) a v druhej sérii dostali niektoré moje obľúbené postavy z prvej sezóny dosť čudný priestor. O tretej však jej tvorcovia vedeli, že bude posledná a tak dôstojne a nadmieru kvalitne uzatvorili dá sa povedať všetky dejové linky a príbehy jednotlivých postáv (a otvorene sa prihlásili k X-Menom). ()

Season 1 (2017) (S01) 

Skvelé postavy (týpek Dan Stevens, sympaťáčka Rachel Keller ako jeho frajerka, Aubrey Plaza ako ukážková magorka, autoritatívna mentorka Jean Smart alias brutálna mafiánka z dokonalej druhej série Farga, jej beatnicky manžel z kocky ľadu Jemaine Clement, neprehliadnuteľný ksicht Mackenzie Gray), bombová tanečná scéna v prvej časti a niekoľko vizuálne pozoruhodných scén. Bohužiaľ ale i miestami až mimoriadne riedky dej a prekombinované scenáre (hlavným hrdinom je na 99% syn Profesora X a teda zrejme jeden z najmocnejších mutantov sveta, ktorého ale spoločnosť pokladala za schizofrenika a tak bol posledné roky pod drastickým vplyvom liekov a drog a podľa toho to aj vyzerá). A „monštrum“ je úžasné, ale má len maličký priestor. Prvá časť super a posledné dve tiež, ale päť medzi tým slabších. Keby bol stred rovnako silný, ako začiatok a koniec, bez debaty idem na 80%. Takto musím zostať len na šesťdesiatke, ale dodávam, že Legion je veľmi netradičný a originálny projekt (presne takto halucinogénne by mal vyzerať film o komiksovom superhrdinovi, ktorý disponuje neuveriteľnými psychickými schopnosťami). Nechápem, ako naň Noahovi Hawleymu mohla dať nejaká televízia peniaze. ()

Chapter 1 (2017) (S01E01) 

Kokos. Pôvodne som chcel pre celkovú chaotickosť (ktorá je, samozrejme, schválnym umeleckým zámerom - dej sa odohráva v blázinci, jedna z postáv je dlhodobo zdrogovaná a iná do seba dokáže "nasať" psychiku iných postáv -, ale proste je to s pribúdajúcimi minútami čoraz náročnejšie na pozornosť) dať "len" 60%, ale potom to prišlo. Úžasná tanečná scéna (ktorá sa síce nechytá na obdobnú z druhej sezóny American Horror Story a je dosť krátka, ale i tak je úžasná) a šialené finále. Tieto dve scény (a poetické pasáže z detstva) mi naznačili, že sa veľmi pravdepodobne pozerám na výnimočný seriálový počin. Ďalší. ()

Chapter 2 (2017) (S01E02) 

Ejha, čo sa stalo? Tento diel mi vôbec nesedel a pravdupovediac som z neho dosť zaskočený, pretože prvý diel ma príjemne prekvapil (detstvo, tanečná etuda, mimoriadne akčné finále). Druhá epizóda sa nesie v znamení kecania, kecania a ešte raz kecania a nie je to príliš zaujímavé kecanie. Akcia žiadna. Príbeh sa síce zamotáva a na niektoré otázky dostávame prvé odpovede, ale zas pre zmenu sa vynárajú úplne nové otázky, ale postaviť celú jednu časť na dosť nudnom plkaní pár hercov v pár miestnostiach mi príde ako dosť zlé rozhodnutie. Začínam byť výrazne zvedavý, čo sa z toho nakoniec vykľuje. Ale po natešení z prvej časti sa táto zvedavosť nesie skôr v pochmúrnom a rozporuplnom tóne. Dan Stevens je dobrý týpek, ale v tejto časti nemá príliš veľkú šancu vyniknúť a tak po hereckej stránke zaujmú aspoň Aubrey Plaza ako jeho mŕtva kamoška a pozoruhodne vyzerajúci záporák Macknazie Gray. ()

Chapter 3 (2017) (S01E03) 

"Miluješ ma?" - "Vieš, že áno." - "Potom niet čo dodávať." No, oproti nudnej druhej časti je to predsa len zlepšenie, ale na skvelú prvú časť sa nechytá. Ku koncu to začne byť zaujímavé a do univerza Noaha Hawleyho pomaly ale isto prenikáme, ale až na dojímavú scénu "objímanie chlapčeka" tretej epizóde chýbajú podobné pamätné okamihy. Verím, že po opatrnom a jemne kostrbatom rozbehu sa to ku koncu začne prudko zlepšovať. Chápem, že celá tá "zmätenosť" je schválna, ale už to začína jemne otravovať. Plusom ale určite je autoritatívna komiksová mentorka Jean Smart (alias brutálna mafiánka z druhej série Hawleyho dokonalého Farga): "Chcem ti pomôcť. Vyliečiť ťa. Aby si bol zdravý a šťastný. Pretože si to zaslúžiš. A áno, potom, keď sa mi to podarí, ťa chcem trocha využiť. Lebo sme vo vojne, ktorú prehrávame." ()

Chapter 4 (2017) (S01E04) 

Ach, človeče, asi nebudeme kamaráti, Legion. Prvú epizódu zachránil tanec a akčné finále, ale potom to išlo dole vodou. Opakujem: je mi jasné, že všetok ten chaos je schválny. Hrdina má superschopnosti a dlhé roky bol pod liekmi alebo drogami, takže je pochopiteľné a ľahko vysvetliteľné, prečo je tento seriál plný vízií, snov, predstáv, flashbackov atď. A v podstate dávam dole klobúk pred televíziou, ktorá Noahovi na niečo také šialené dala peniaze. No ale faktom je, že sa na to pozerá dosť hrozne a dokonca ani tohtoepizódne akčné vyvrcholenie nie je dobré. A ku koncu sa hromadí klišé na klišé (skočenie pred letiacu guľku, ach!). Scény s "kapitánom Nemom v kocke ľadu" relatívne fascinujúce (alebo blbé? Mne sa páčili...), ale inak fakt Legion asi nebude mojou šálkou kávy. Ale zrejme ho dopozerám a budem dúfať v neviem čo. ()

Chapter 5 (2017) (S01E05) 

Tak nie, nie je "to" tam. "To", vďaka čomu by som si Legion zamiloval. Piata časť je na tom našťastie lepšie, ako predchádzajúce, pretože sa menej kecá, viac sa vysvetľuje a deje sa aspoň niečo. Pohľad na jednotku vojakov, respektíve to, čo z nej zostalo, je dosť mrazivý. Poteší i "biela miestnosť", vďaka ktorej dvaja zamilovanci nájdu spôsob, ako byť spolu a navzájom sa dotýkať bez katastrofálnych dôsledkov. ()

Chapter 6 (2017) (S01E06) 

Prelet nad kukučím hniezdom? Zaujímavý nápad a šiesta časť vďaka nemu má niečo do seba. Ale stále to nie je ono a zdá sa, že najzaujímavejšími súčasťami Legionu sú "monštrum" a "chlap v kocke ľadu" - a obe majú len maličký priestor, čo je škoda. ()

Chapter 7 (2017) (S01E07) 

Tak konečne sa to rozbehlo, ale obávam sa, že príliš neskoro. Nestačí prísť s dobrou prvou časťou a s dobrými záverečnými a v strede nuda a čudné scenáre. Ale každopádne siedmu epizódu hodnotím kladne, monštrum je vynikajúce, "kapitán Nemo" fascinujúci a jeho spojenie s pani manželkou super, skvelé je i Davidovo "racionálne Ja" a pre fanúšika komiksov a marveloviek dvojnásobne je splneným snom jeho biologický otec - na rovinu to nepovie nikto, ale indície hovoria jasne: plešatý mutant s psychickými schopnosťami, to len ťažko môže byť niekto iný, než Profesor X. Aby toho na jednu časť nebolo málo, režisér sa hrá a nemalú časť deja sníma ako nemý film (!) a následne ako kreslený film (!!), čo hodnotím tiež kladne. ()

Chapter 8 (2017) (S01E08) 

Dobrý koniec, hoci na konci mohol byť dojemnejší. Otvorené vrátka pre druhú sériu pravdaže nemôžu chýbať. Z Davida sa asi definitívne stáva jeden z najmocnejších mutantov sveta a je super pozerať sa, akí bezmocní proti nemu sú nepriatelia. Lenže za rohom stále číha "monštrum" a výrazne oslabuje jeho gigantické schopnosti. Škoda, že aj druhá, tretia, štvrtá, piata a šiesta časť neboli také vydarené, ako prvá a siedma s ôsmou. ()

Season 2 (2018) (S02) 

Nemám srdce dať tomu rovnakých 60%, ako prvej sérii. Tej som tiež dal „len“ šesťdesiatku, ale trocha ma to škrelo, lebo natoľko jedinečnému projektu je ozaj troška až zverstvo dať priemerné hodnotenie. Ale chcel som Legion potrestať za slabšie scenáre, či skôr za voľnejšie tempo rozprávania, ktoré bolo v niektorých dieloch až príliš voľné a pomalé a nikam dej neposúvalo. Dobrou správou je, že druhá séria zachádza vo audiovizuálnych experimentoch ešte ďalej a minimálne hry s kamerou, strihom a hudbou sú miestami neskutočné a treba za ne nepochybne dať hore všetky palce, čo človek má. Rovnako tak Dan Stevens je stále strašne obrovský sympaťák. A jeho David (konečne v tejto sérii dostanúci prezývku Legion) je bez debaty jednou z najmocnejších (ak nie najmocnejšou) komiksovou postavou na svete. Skutočne, ak by chcel, dal by dole Hulka za tri sekundy, s Wolverineom by sa ani nebavil a Dr. Strangea by psychicky rozložil na mikročastice za povedzme minútu, maximálne dve. A scenáristi v čele s duchovným otcom projektu, Noahom Hawleym, sa vskutku poriadne vyšantili. V každej časti nájdete niečo, čo ste ešte nikdy nevideli. Je to plné šialených, absurdných, geniálnych nápadov. Napr. hrdinom pomáha komando robotických štíhlych žien s fúzmi, ktoré sa vyjadrujú spevom. A to je ešte jedna z tých normálnejších vecí druhej sezóny. Čo sa týka mínusov, tie sa bohužiaľ opakujú. Niektoré epizódy sú vcelku zbytočné a miestami sa tempo vlečie tak dokonale, až (po)zabudnete, o čom vlastne tento seriál je (!). Postavy sú skvelé a herci medzi sebou majú parádnu chémiu. Nanešťastie sú alebo od seba dosť často oddelení a s niektorými mojimi najobľúbenejšími postavami z prvej sérii (Oliver, Syd) je v druhej naložené dosť zvláštnym, mne neveľmi vyhovujúcim spôsobom alebo by sa ich priestor dal s prižmúrenými očami prirovnať skôr ku cameám (Melanie, Ptonomy). Iránec Navid Negahban ako Farouk skvelý. Koniec úplne nečakaný, tretia séria SPOILER bude o tom, ako sa z Legiona stala záporná kreatúra??? SPOILER ()

Chapter 9 (2018) (S02E01) 

"Potrebujem, aby si niečo povedal." - "Máme vafle?" Legion sa vracia a je to rovnaká absurdná bizarnosť, ako naposledy. Miestami to vyzerá ako kríženec Terryho Gilliama a Wesa Andersona, ale má to vlastnú tvár a jasnú víziu. A to môže niekomu vadiť. Tak ale zas logicky predpokladám, že na druhú sériu sa vrhne len človek, ktorému sa páčila prvá. Mne pomerne áno, ale mala svoje chyby. Tie však boli neporovnateľné s celkovou šialenosťou projektu, ktorá bola proste jedinečná. Po prvej epizóde druhej sezóny môžem spokojne skonštatovať, že WTF kvalita zostala zachovaná, ak nie ešte prekonaná. Tanečná scéna už síce nie je až taká nákazlivá, ako tá z prvej série, ale i tak ide o totálny záhul. Dalo by sa povedať, že vysoké a štíhle ženy s fúzmi, vyjadrujúce sa spevom, patria ešte k tomu normálnejšiemu. Toto proste nikto normálny nevymyslí, ale tentoraz to myslím ako poklonu, nie ako urážku. Uvidíme, čo im z toho nakoniec vylezie, možno to bude extravagantná nuda. Ale dúfam, že nebude. ()

Chapter 10 (2018) (S02E02) 

"Tým mi vlastne chceš povedať, že si nám nanič." Áááááá, super, paráda. halucinogény štýl dosahuje svojho vrcholu,ale zároveň mi paradoxne pripadá zrozumiteľnejší, než niektoré epizódy z prvej série. A ideme spolu: Tralala lalala Tralalala la la la la. ()

Chapter 11 (2018) (S02E03) 

"A čo tá krava?" - "Nechajte ju tu." Dobrá časť a hypnotická, ako sme u Legionu ostatne už dávno zvyknutí. Ale tiež zbytočne dlhá, to po prvé a po druhé je dejovo dosť riedka. Príbeh sa neposúva dopredu, ide "len" o zachraňovanie istých postáv z pôsobivého bludiska. K tomu mních. Dan Stevens je každopádne fakt strašne veľký sympaťák a jeho David Haller je poňatý tak, že ide skutočne zrejme o jedného z najmocnejších marveláckych hrdinov, ktorý by si v prípade potreby dal Hulka na raňajky, Wolverinea na obed a Dr. Strangea by si symbolicky nechal na neskorú večeru. ()

Chapter 12 (2018) (S02E04) 

Iba 41 minút a hneď to lepšie odsýpa. Nádherne čudné a nepredvídateľné. Dojemný úvod mi troška pripomenul úvod poslednej časti druhej série Farga (tiež od Noaha Hawleyho). Keď uvidíte, pochopíte. Celý tento diel je venovaný vyslobodzovaniu Syd, čo by sa na prvý pohľad mohlo javiť ako zbytočná dejová odbočka, no pravda je niekde úplne inde. Pravda je taká, že Legion, tak prvá, ako druhá séria sú predovšetkým o láske Syd a Davida. To je na tom to krásne. ()

Chapter 13 (2018) (S02E05) 

Taký slabší diel venovaný Lenny. Moc ma to nebavilo, ale našťastie to bolo krátke. ()

Chapter 14 (2018) (S02E06) 

Dám iba 3*, ale v mnohom je to pozoruhodná epizóda. venuje sa alternatívnym realitám s Davidom. A prečo dávam "len" 60%? Lebo je to relatívne zbytočná, pre dej nedôležitá časť. Na strane druhej, začínam si na sebe všímať, že čím ďalej, tým menej mi v tomto seriáli vadia podobné epizódy. nedá sa totiž s čistým svedomím povedať, že sú zbytočné. V nejakom inom seriáli by boli. Lenže Legion nie je "nejaký" seriál a jeho jedinečnosť je práve v nečakanosti. ()

Chapter 15 (2018) (S02E07) 

Legion je veľmi dobrý seriál v momentoch, kedy je akčný a keď sa niečo deje. Lenže má tiež sklon k výnimočnej bizarnosti, ktorá miestami hraničí s vecami, aké sme ešte nevideli, ale zároveň tak troška... nudí a extrémne spomaľuje tempo. A povedal by som, že je to práve prípad tejto časti. Čo je škoda, lebo potvrdzuje moju mienku - akonáhle sa ku koncu správne rozbehne, je na nezastavenie. ()

Chapter 16 (2018) (S02E08) 

Ach jaj Legion, Legion. Taký si dobrý a také máš super postavy a super univerzum a napriek tomu sa motáš do kruhu vinou niektorých epizód. Ako je napríklad aj táto. Človek občas zabúda, o čom vlastne druhá séria je. ()

Chapter 17 (2018) (S02E09) 

"Boli doby, kedy by si so mnou šla kamkoľvek." - "Áno. A ako som dopadla?" ()

Súvisiace novinky

Y: Poslední z mužů obsazuje hlavního hrdinu

Y: Poslední z mužů obsazuje hlavního hrdinu

17.07.2018

Známý komiks Y: Poslední z mužů vyprávějící o apokalyptickém světě, kde v jeden moment s výjimkou hlavní postavy zemřeli všichni savci s chromozomem Y, se v Hollywoodu pokoušeli adaptovat už delší… (viac)

Režisér Atlanty a temné sci-fi

Režisér Atlanty a temné sci-fi

15.06.2018

Režisér klipu This is America a několika epizod seriálu Atlanta Hiro Murai se chystá na svůj filmový debut. Tím by mělo být temné sci-fi Man Alive podle scénáře Davida Roberta Mitchella (Neutečeš).… (viac)

Doctor Doom bude mít vlastní film?

Doctor Doom bude mít vlastní film?

21.07.2017

Hollywoodská studia se momentálně snaží vyždímat comicsové značky na maximum. Místo klasických filmů se slavnými hrdiny se proto uhýbá i k těm méně známým a sem tam dojde i na záporáky. Loni dostali… (viac)

Reklama

Reklama