Reklama

Reklama

V Kalifornii

(festivalový názov)
Francúzsko, 2015, 77 min

Obsahy(1)

Najprv upretý zrak, fascinované pozorovanie a nakoniec sliedenie, ktoré mení pozorovanie na posadnutosť: pohľad má prekvapivé množstvo odtieňov. Mathilde je začínajúca baletka, zápasiaca o svoje miesto v tvrdej branži. Kým Charles je študent filmu, ktorý hľadá svoj prvý veľký námet, až kým nepo­ chopí, že ho celý ten čas žije. Nevídane otvorené rozprávanie o komplikova­ nom vzťahu rámcuje obdobie ich spoločného života v cudzine, kam Mathilde odišla za snom o kariére primabaleríny a Charles ju oddane nasledoval. V Kalifornii je film, ktorý buduje divácke očakávania, aby ich s rachotom rúcal. Film, ktorý sa spočiatku javí ako poetické vyznanie lásky a neskôr ako štúdia o sebatrýzni a prijímaní bolesti, pred nami odkrýva stále nové, hlbšie vrstvy. (IFF Bratislava)

(viac)

Recenzie (3)

PEZ 

všetky recenzie používateľa

Charles Redon natočil experimentálny dokument - zdokumentoval svoj vlastný vzťah so svojou frajerkou. Tá bola síce o tom informovaná a s natáčaním súhlasila, no neskôr to šlo často až do extrému, pretože sa Charles viac zameriaval na samotný dokument ako na ich spoločný vzťah. Čo samozrejme nevyhnutne daný vzťah poznačilo. Okrem formy ma prekvapila otvorenosť obidvoch účinkujúcich - okrem bežných pracovných, či súkromných aktivít nie je výnimkou ani záber na ich komplet nahé telá, či ich spoločný sex. Komplet a bez cenzúry. Celkovo neobvyklý a dosť silný zážitok. Ako bonus poslúžilo osobné stretnutie s režisérom priamo v kinosále, kde sme mali možnosť položiť mu zopár našich otázok a on nám veľmi otvorene a bez problémov na všetko rád odpovedal. 8/10 (IFF Bratislava 2016) ()

CallmeTea 

všetky recenzie používateľa

V Kalifornii je najzaujímavejší film (dokument), ktorý som v minulom roku videla. Zaujímavý, vo veľmi osobnom podaní a plynulo stupňujúcom sa deji. Webcamera, statický obraz, dlhé sekvencie, no veľmi atypická forma a spôsob filmovania. Priateľka, ktorá má byť ústrednou postavou filmu, o ktorom ani sám autor netuší, o čom presne bude. Dej plynie, ukazuje nám dlhoročný stereotypný vzťah, ktorému veríte, so všetkými dobrými aj zlými chvíľami. Všetko sa postupne komplikuje, rúca, až dozreje v tom správnom čase na to, aby to pomaly dostalo zmysel, začalo do seba zapadať a nakoniec doznelo tak prirodzene a jednoducho. Skvelé! ()

p211k 

všetky recenzie používateľa

Premeny vzťahu, ktoré ukazujú ako zachrániť túžbu po niekom. Túžbu, ktorá obsahuje istotu (istotu osudovosti, alebo istotu, že na konci túžby je uspokojenie). Hlavná postava sa mohla stať tragickou postavou, ale vďaka prítomnosti filmu o jeho priateľke, alebo lepšie povedané túžby zaznamenávať vzťah namiesto jeho prežívania (keďže prežívanie vzťahu začalo byť nepríjemným a nemožným - bolo treba ho nahradiť) sa vzdáva toho, po čom túži tak, že túžbu zmení na túžbu po poznaní. Namiesto toho, aby sa s ňou rozišiel. ()

Reklama

Reklama