Reklama

Reklama

Génius

(seriál)
Trailer 2
USA, (2017–2024), 30 h 10 min (Minutáž: 43–75 min)

Predloha:

Walter Isaacson (kniha)

Hrajú:

Antonio Banderas, Cynthia Erivo, Johnny Flynn, Geoffrey Rush, Samantha Colley, Alex Rich, Seth Gabel, Kelvin Harrison Jr., Aaron Pierre, Clémence Poésy (viac)
(ďalšie profesie)

Série(4) / Epizódy(36)

Obsahy(1)

Génius je antologická séria zameraná na osobné a profesionálne príbehy najvplyvnejších géniov sveta. Prvá sezóna rozpráva o živote Alberta Einsteina, geniálneho nemeckého fyzika. Druhá sezóna nás zavedie do Španielska medzi obrazy Pabla Picassa. V tretej sezóne nazrieme do života Arethy Franklinovej - kráľovnej soulu. (Disney+)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (11)

Albert Einstein (2017) (S01) 

Pre mňa bol seriál, resp. séria o Einsteinovi, sklamaním. Už od prvej epizódy bolo jasné, kam sa asi bude uberať, resp. na čo sa bude zameriavať a v ďalších častiach sa to bohužiaľ iba naplnilo. Zo životopisného diela sa stalo výpravné dielo s kopou romantického i iného balastu a nadbytočných tém s cielom zapáčiť sa čo najväčšiemu množstvu divákou, prehliadajúc holé fakty. Tzv. tendenčná hollywoodčina. Einsten, hoci typologicky výborne obsadený, je premúdrelý, rebelujúci až nesympatický chlapík, ktorý nepasuje do svojej doby a neformuje ho okolie, ale on sám a jeho ego. Ani chaotické skákanie z jednej etapy života do druhého nepovažujem za šťastlivé, upresnostnil by som konzervatívny, t.j. kontinuálny dej. Oceňujem aspoň hodnoverne vyzerajúce historické zasadenie, do ktorého však postavy zapadajú len veľmi obtiažne. ()

Kapitola prvá (2017) (S01E01) 

Prvý diel a hneď sklamanie. Do istej miery som čakal, že zo života začínúceho vedca spravia výpravé dielo, v ktorom Enstein je už od počiatku inteligentný mladý chlapec, a prešpikované romantickými či inými vzťahmi, ale takúto tendečnú hollywodčinu som až nečakal. Einsten, hoci typologicky výborne obsadený, je premúdrelý, rebelujúci až nesympatický chlapík, ktorý nepasuje do svojej doby a neformuje ho okolie, ale on sám a jeho ego. Ani chaotické skákanie z jednej etapy života do druhého nepovažujem za šťastlivé, upresnostnil by som konzervatívny, t.j. kontinuálny dej. Oceňujem aspoň hodnoverne vyzerajúce historické zasadenie. ()

Kapitola druhá (2017) (S01E02) 

Bohužiaľ, druhý diel pokračuje v takom nastavení ako diel prvý a Enstein miesto svojej milovanej fyziky rieši romantické vášne. Strieda partnerky viac ako svoje fyzikálne teórie. Pritom prostredie univerzity si priam pýtalo zabŕdnuť do tajov štúdia oveľa viac. K fyzike len toľko, či tvorcovia išli iba po ohúrení diváka zahltiac ho spŕškou slov, nehladiac na vtedajšie fakty. Aspoňže sa už neskákalo v etapách Einsteinovho života. ()

Kapitola třetí (2017) (S01E03) 

Zatiaľ najslabšia časť. Dosť mi vadí, že takmer všetky postavy sa chovajú liberálne a pokrokovo, ako keby ani nežili pred sto rokmi, ale v dnešnej dobe. Tento fakt, ktorý nevytvára autentickú atmosféru, neguje aj tie dobré vlastnosti seriálu. ()

Kapitola čtvrtá (2017) (S01E04) 

Dobrá časť hlavne kvôli Einstenovým myšlienkovým experimentom a trochu aj kvôli tomu, že rodinné pozadie sa trochu utriaslo. Stále si však myslím, že v 4. časti mal byť dej už ďalej ako len pri Einsteinovom špeciálnej teórii relativity. ()

Kapitola pátá (2017) (S01E05) 

Opäť podpriemerná epizóda, v ktorej tvorcovia sa za každú cenu snažia byť zaujímavý a s Einsteina robia sukničkára, ktorý strieda partnerky viac ako vynachádza svoje nové teórie. Mínusom sú aj exkurzy do budúcnosti, v ktorých má Einsteinov syn (de)mentálne problémy so sebou samým i so svojim otcom. ()

Kapitola šestá (2017) (S01E06) 

Priemerná epizóda, ktorá je v závere ozvláštnená politickou situáciou v Rusku. Einsteina napádajú prevratné myšlienky, ktoré sú však predostrené iba v sekundách, zatiaľčo rodinné či milenecké problémy sú rozbabrávané v desiatkách minút. Navyše sa obe hlavné postavy (až príliš modernisticky) zdôverujú svojim známym aj s tými najsúkromnejšími vecami. Tvorcovia zjavne varia z vody a vytvárajú čoraz vyhrotenejšie vzťahy. ()

Kapitola sedmá (2017) (S01E07) 

Lepšia epizóda, ktorá sa venuje pokrokom vo vede, nielen Einsteinovým, ale u ostatných nemeckých vedcov v tom období, a tiež rôznym prístupom k vojne. Dobovo je dobre ztvárnený indiskrétny rozvodový súd. Akurát ten 4-ročný skok s výmenou herca v roli Einsteina tvorcovia nezvládli. Z pomerne aktívnej hlavnej postavy sa behom pár málo rokov stal pomalý prešedivelý starec. ()

Kapitola osmá (2017) (S01E08) 

Jedna z tých lepších epizód, aj keď namiesto ďalších fyzikálnych teórii, na ktorých Einstein naďalej pracoval, sa seriál venuje iba politike. V tomto prípade nástupu nacizmu a schvalovacom výsluchu pred odchodom do USA. ()

Kapitola devátá (2017) (S01E09) 

Konečne sa dostávame k atómovke, to trvalo. Okrem toho si náš starý sukničkár a novopečený Američan Einstein užíva s komunistkou "Tatianou", ale mimo sovietskych pohlavných chorôb si musí dávať bacha, aby ho nešpiclovala. Ku cti tejto slabšej epizódy slúži, že sa zároveň venuje aj výskumu nacistickej atómovky. ()

Kapitola desátá (2017) (S01E10) 

Až záverečná epizóda splnila prísnejšie krítéria a vytrhla seriál z priemeru, alebo lepšieho premeru. Bola tam fyzika a chuť na nej pracovať i uvedomenie so svojich zlyhaní. Aj keď ani teraz nevyhlo tomu zveličovaniu, ako si na neho každý našliapol. Celkovo ma seriál sklamal, čakal som od neho oveľa viac. ()

Súvisiace novinky

Z DiCapria bude da Vinci

Z DiCapria bude da Vinci

14.08.2017

Leonardo DiCaprio si konečně vybojoval Oscara, vůbec to ale neznamená, že by opustil ambiciózní projekty. Jeho další rolí by totiž měl být Leonardo da Vinci, jehož si zahraje v adaptaci nové… (viac)

Probíhá festival budoucnosti AFO

Probíhá festival budoucnosti AFO

28.04.2017

V úterý 25. dubna 2017 započala již 52. kapitola příběhu vědy a filmu. Pro festival vědeckých snímků Academia Film Olomouc (AFO) bude srdce moravské metropole tepat až do neděle 25. dubna. Cenu za… (viac)

Reklama

Reklama