Reklama

Reklama

Apokalypsa: Stalin

(seriál)
  • Česko Apokalypsa Stalin (viac)

Epizódy(3)

Obsahy(1)

Boľševik, profesionálny revolucionár, gangster, terorista, masový vrah - ale kto bol naozaj " Muž z ocele" ?  Kto bol Stalin, ktorý súc zaskočený Hitlerovými plánmi, napokon porazil najväčšieho vojnového štváča sveta a stal sa najobávanejším mužom planéty? Ako sa dokázal dostať k moci a ako si ju dokázal tak dlho udržať? Tvorcovia úspešných historických dokumentárnych sérii Apokalypsa Druhá svetová vojna a Apokalypsa Hitler prichádzajú s ďalším fascinujúcim portrétom diktátora, ktorého sochy dominovali námestiam miest nielen celého Sovietskeho zväzu, ale aj východnej a strednej Európy. S pomocou doteraz nepublikovaných archívnych materiálov vám autori dokumentu priblížia obdobie vlády Josifa Visarionoviča Stalina v tridsiatych a štyridsiatych rokoch minulého storočia - s dôrazom na obdobie Druhej svetovej vojny. (STV)

(viac)

Recenzie (38)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Už po prvej časti vidím, že ide o mimoriadny dokument, ktorý ma dokázal zaujať pútavým rozprávaním historických faktov, hoci aj o jednom z najväčších vrahov celej histórie. A aj po mnohých desaťročiach od ukončenia kultu jeho osobnosti, a priznaní chýb samotnými komunistami, sa aj tu v komentároch nájdu exoti, čo dokážu tvrdiť, že to tak nebolo, a to len západní kapitalisti očierňujú Stalina vo filmových dokumentoch. Viacerí tu vyčítajú dokumentu, že rozprávanie nie je chronologické a často sa vracia k Stalinovej mladosti. Tvorcovia to tak ale museli urobiť, lebo z rokov 1878 až 1914 nie sú absolútne žiadne filmové zábery a keďže sa vyhli hovoriacim hlavám, tak by sme sa museli prvú hodinu pozerať len na tých niekoľko zachovaných fotiek z mladosti. To by asi nebolo to pravé orechové a tak je zvolený spôsob rozprávania na preskáčku dobrým riešením. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

1. Zrodenie démona 2. Červený 3. Pán sveta. Celosvetové archívy sa otvárajú a tak historici majú stále prístup k novým informáciám. Aj tento dokumentárny cyklus nám predstavuje čiastočne nové informácie, ale z veľkej časti sú využité dokumenty všeobecne známe. Ja sa zameriam na obdobie vojny, kde hral Stalin veľmi dôležitú úlohu. Jeho obrovským šťastím bolo, že mal pri sebe takého vynikajúceho vojvodcu ako bol maršal Georgij Konstantinovič Žukov. V tridsiatych rokoch Stalin s cieľom podrobenia si celej armády začal robiť čistky a nechal zlikvidovať väčšinu schopných a skúsených dôstojníkov, ktorých nahradil síce politicky spoľahlivými ale úplne neskúsenými dôstojníkmi. V roku 1939 bol hlavným aktérom podpisu Zmluvy o neútočení medzi hitlerovským Nemeckom a ZSSR (Pakt Ribbentrop Molotov), čo znamenalo rozdelenie časti Európy na sféry vplyvu a vojenské obsadenie. Nasledovalo (17.9.1939) násilné obsadenie časti Poľska a rozmiestnenie vojsk v Estónsku, Lotyšsku a Litve. (Fínsko sa tejto anexie odmietlo zúčastniť). Nasledovalo napadnutie Fínska (30.11.1939) tzv. zimná vojna. ZSSR bol napadnutý priateľskym Nemeckom. Stalin tomu nechcel veriť, sovietska armáda nemala dostatok schopných veliteľov a nebola pripravená na konflikt takýchto rozmerov. Protivník postupoval až k Moskve a v tejto kritickej chvíli povolal Stalin Žukova a jeho oddýchnuté dobre vycvičené a vyzbrojené jednotky zo Sibíri. Potom nastal zlom vo Veľkej vlasteneckej vojne. To všetko za cenu veľkého počtu obeti, hrdinstva obyčajných vojakov a civilného obyvateľstva ale aj vďaka zahraničným dodávkam vojenského materiálu. Vďaka tomuto víťazstvu získal Stalin povesť veľkého vodcu. ()

Reklama

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Dokumentárnímu seriálu můžete nebo nemusíte věřit. Stalin jako zrůda, jak ho líčí západní média nebo jako dobrodinec, vlastenec a geniální vůdce, jak ho líčí Rusové. Tento francouzský třídílný seriál je celkem dobrý, pokud jde o historické záběry a některé nestranné informace. Co se týče pravdy o Stalinovi, budu ovšem věřit vždycky Rusům, kteří ho zažili, než Francouzům, Američanům, Němcům a podobným teoretikům. Takže za francouzské vymývání mozků a propagandu hodnotím seriál jako průměr. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Vojnové seriály z radu "Apokalypsa" si držia vysokú kvalitu. Tvorcovia si zaslúžia pochvalu, hlavne za zreštaurovanie a kolorovanie dobových materiálov. Vďaka farbe je dokument o čosi bližší rozmaznanému mladému divákovi. Stalinovi sú venované 3 diely. Obsahujú vzácne a zásadné zábery pre pochopenie vtedajšej situácie. Samozrejme nevenujeme sa len samotnému "diablovi" , ale aj ďalším jeho verným "pekelníkom" - Lenin, Berija, Trockij... Jeden dokument o Stalinovi som už videl a bol rovnako dobrý, možno ešte lepší. V "Apokalypse" o Stalinovi mi chýbal ten veľmi zaujímavý záber, kde Stalin nesie Leninovu rakvu. Ako dokument podáva takmer vyčerpávajúce informácie, dostanete takmer všetko potrebné, chýbal mi tam však jeho samotný koniec prípadne Stalinov pohreb. S dokumentom mám len jeden vážny problém. Informácie nepodáva chronologicky, tak ako sa stali, ale neustále preskakujeme z roku 1942 do 1917, potom 1933 a zase do roku 1878 keď sa Stalin narodil a tak je to až do konca. Ja sa orientovať viem, ale z pohľadu študenta, ktorý sa chce vzdelávať, to nie je celkom v poriadku. Preto nemôžem dať plný počet, hoci si ho dokument zaslúži. 80%. ()

Forsberg11 

všetky recenzie používateľa

Je neuveriteľné čo si musel (nielen) Ruský ľud vytrpieť pod týmto tyranom. A je až mrazivo šokujúce, že sa v jednej historickej perióde vyskytol tento úlisný Gruzinec spolu s druhým monštrom, Hitlerom. Európa a svet si už lepšiu kombináciu ani priať nemohli... Francúzi opäť odviedli skvelú dokumentaristickú prácu a po prvej svetovej vojne, druhej svetovej vojne a Hitlerovi priniesli vo svojom cykle Apokalypsa aj portrét neobmedzého sovietskeho vodcu. Obdivuhodné sú najmä tony veľmi vzácneho a nevýdaného, historického obrazového materiálu, ktorý bol skutočne kvalitne upravený a okolorovaný, čo mu dodáva ešte väčšiu desivosť a autentickosť. V takýchto obrazoch už tá doba nepôsobí tak vzdialene. Za zmienku stojí aj niekoľko nových, alebo menej známych informácií, ktoré mi tento dokument poskytol. Som maximálne spokojný a každému fanúšikovi histórie odporúčam. Ale nie len tomu. Toto by malo byť povinné pozeranie pre každého, pretože dnes si už málokto uvedomuje aký hrôzostrašný a krvilačný bol onen režim. Režim, ktorý má stále na svete veľa prívržencov a sympatizantov. Bohužiaľ... 100 %!! ()

Galéria (54)

Reklama

Reklama