Reklama

Reklama

Viac ako 140 osobností zo sveta česko-slovenskej aj zahraničnej hudobnej scény, unikátne archívne materiály zachytávajúce nielen atmosféru festivalu, ale aj scenérie Bratislavy posledných troch desaťročí minulého storočia. A k tomu neopakovateľné zážitky i polemiky, ktoré sa vynárajú v spomienkach na medzinárodný hudobný festival Bratislavská lýra. Toto všetko ponúka nový 10-dielny cyklus dokumentov pod názvom Zlatá lýra, ktorý sa už v septembri 2016 objaví na televíznych obrazovkách. Jeho uvedenie je v tomto roku viac ako symbolické. Znelka Medzinárodného festivalu tanečných piesní, ktorý o dva roky zmenil názov na Bratislavskú lýru, zaznela prvýkrát pred 50 rokmi, 23. júna 1966. Hneď po prvom ročníku sa festival dostal do pozornosti európskej hudobnej scény a stal sa rovnocenným partnerom ostatných európskych festivalov populárnej hudby združených vo Federation of International Festivals Organization. Od svojho vzniku v roku 1966 bol v socialistickom Československu vždy akýmsi závanom slobody, keďže na ňom účinkovali nielen najlepší československí interpreti, ale aj celý rad zahraničných hviezd prvej veľkosti. Popri výpovediach známych osobností – organizátorov, spevákov, skladateľov a textárov, pracovali tvorcovia aj s veľkým množstvom filmového archívneho materiálu, fotografiami, bulletinmi, zápisnicami. Práce na tvorbe samotného cyklu trvali viac ako tri roky, avšak kompletizácia informácií o Bratislavskej lýre trvala dramaturgovi Robovi Valovičovi takmer 10 rokov. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (22)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Výborná prehliadka, kedy si človek pomyslí, fúha, to je ale staré a častokrát nasiaknuté socializmom. V deväťdesiatkach potom prišli moderné zlaté hity. A potom si človek uvedomí, čo za zvratky sa za populárnu hudbu považuje dnes a jasne zhodnotí, kde je kvalita. Táto seriálová verzia je lepšia než dosť zostrihané torzo prezentované toho istého roku. ()

janesX 

všetky recenzie používateľa

Toto je naozaj kvalitka z ktorej sa úprimne teším. Krásne spomínanie. Vidno, že to robili veľkí profíci a zasvätení ľudia, ktorí vedia ako, vedia čo, dobre to prestrihali a tým pádom to ani chvíľu nenudí. Navyše je pre mňa tento dokument obsahovo každým dielom stále lepší, keďže ja mám najradšej roky osemdesiate. Ale kvalitu to má stabilnú od začiatku do konca, snáď len s malými chybičkami (napríklad k pesničke od Modern Talking z osemdesiatych rokov použili o dvadsať rokov novší videoklip). No a dôležité je aj to, že tvorcovia jednotlivým epizódam našťastie zvolili minutáž hodnú slovného spojenia dokumentárny film, z čoho mám tiež opäť konečne raz radosť. Ja túto drobnosť musím pri tých našich dokumentoch pripomínať neustále. 86%. ()

Reklama

Olík 

všetky recenzie používateľa

Miluji tohle čétéčkářský šťourání se v historii tuzemské hudby.....a když přijde na věc, je mi jedno jestli jde o dřevný underground nebo Kornovo šaškování v Ein Kessel Buntes. Připomenout (těm dříve narozeným) a nebo seznámit (nás, které Lýra minula nebo jenom lízla) diváky s ve své době nejpopulárnějším československým festivalem považuji za poděkování hodný nápad. Za sebe mohu pouze: "Jen houšť podobných programů". ()

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Dokumentárny seriál Zlatá lýra predstavuje bohaté obhliadnutie sa za vyše tridsiatimi rokmi hudobného festivalu Bratislavská lýra, ktorý sa postupne vypracoval na najväčšie podujatie podobného typu v niekdajšom socialistickom Československu, pričom naň pravidelne prichádzali zahrať aj zahraničné mená, vrátane tých spoza takzvanej Železnej opony, zo Západu. Speváci, skupiny, muzikanti, skladatelia, textári, organizátori, diváci a ďalší, ktorí v dokumente dostávajú priestor, spomínajú na jednotlivé ročníky a zaujímavo približujú dianie a pozadie festivalu, vďaka ktorému získala slovenská aj česká populárna hudba mnoho hitov, ktoré prežili s poslucháčmi niekoľko ďalších desaťročí. Práve vďaka rozprávaniu "z prvej ruky", doplneným bohatým množstvom archívnych záberov z jednotlivých ročníkov Bratislavskej lýry, je dielo z produkcie RTVS atraktívnym kúskom aj pre mladšieho diváka, respektíve diváka, ktorý nemal Lýru možnosť osobne zažiť. Zlatá lýra tak v sebe spája hudobnú a historickú zložku, zachytávajúc nielen umeleckú stránku života od šesťdesiatych po deväťdesiate roky, ale aj tú spoločensko-politickú, bez ktorej nemožno dané obdobie v žiadnom prípade vnímať. ()

BOURQUE 

všetky recenzie používateľa

Základná myšlienka super, podobne ako aj to, že sa nezabúda ani na iné žánre hudby (predovšetkým na rock). A samozrejme, aj faktor nostalgie hrá dôležitú rolu. Odporúčam to sledovať v kruhu rodičov. Škoda však toho, že miestami tá koncepcia nie je jednotná (napríklad, keď je venovaný diel k rocku, tak by pop mal dostať menej priestoru). Osobné hodnotenie: 75% (***) ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (2)

  • Archívne záznamy popových hviezd Boney M. a Drupiho, tvorcom poskytol kameraman Marián Sloboda, ktorý emigroval do Západného Nemecka a roky mal tieto nahrávky v pivnici. (Zdroj: časopis Eurotelevízia) (krasomama)
  • Róbert Valovič o televíznom cykle uvažoval viac ako 10 rokov, avšak spracovať 30 rokov festivalu nebolo jednoduché. Paradoxne mu pri zostavení dokumentárneho cyklu pomohli materiály, ktoré mali pôvodne skončiť v odpadkovom koši. Zlomový moment prichádza vtedy, keď ktosi v rozhlase vypratal kanceláriu po Pavlovi Zelenayovi, spoluorganizátorovi lýry. Tesne predtým, než mali byť zložky zlikvidované, Valovič zisťuje, že skrývajú kompletné materiály k tomu, čo chcel spracovať. (krasomama)

Reklama

Reklama