Reklama

Reklama

Denník rušňovodiča

  • Česko Deník strojvůdce (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Podľa štatistík každý rušňovodič v Srbsku za svoju kariéru neúmyselne usmrtí 15 až 20 ľudí. Neslávny rekord drží Ilja, ktorý má na konte 28 zabití. Rušňovodičom sa stal rovnako ako jeho otec a dedo a na prahu dôchodku predáva štafetu svojmu adoptívnemu synovi Simovi. Sima sa však odmieta zmieriť s faktom, že by sa stal vrahom. Kolegovia mu síce tvrdia, že sa nehode nevyhne, no dni ubiehajú a nešťastia Sima obchádzajú. Ilja začína mať obavy, že sa z jeho syna „poriadny" rušňovodič nestane, a tak berie veci do vlastných rúk... (Itafilm)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (110)

hygienik 

všetky recenzie používateľa

"Ja robím rušňovodiča celý život a zrazil som 35 ľudí. Skutočným rušňovodičom sa staneš, až keď zrazíš prvého samovraha... Nie je to naša vina, je to náš osud." ---- Vtipná bodka za IFFBA 2016. Áno, bol to skôr čierny humor, ako sa na Balkán patrí, ale po týždni depresívnych drám, to bolo oslobodzujúco osviežujúce. ()

sportovec 

všetky recenzie používateľa

I záležitost tak grafikonová, jakou je železnice, doprava z nejekologičtějších, může být humorná a myšlenkově závažná. Ten zvláštní mikrosvět, který je kolem ní, stojí zato poznat blíže. Spolu s poznáním, že naši jihoslovanští bratři točí krásné filmy a dokonce dovedou překonávat své nesmyslné antagonismy. Kupodivu tu přitom všem zbývá i prostor pro lidská životní dramata. Lidí normálních, těch, kterých je vždycky nejvíc. Spojených s hrabalovskou perličkou na dně. ()

Reklama

classic 

všetky recenzie používateľa

Mal by budúci, potenciálny rušňovodič vidieť tento film z bývalých krajín Juhoslávie, ak nemá zmysel pre čierny humor ? Ja ho síce mám, určite som pochopil úvodnú scénu s takýmto jedným pánkom Iljom, ktorý neúmyselne zrazí šesť - člennú skupinku Cigáňov. I na Slovensku je veľa úmyselných samovrahov, ktorí sa vrhajú pod idúci vlak, a keď ten rýchlik cvála 150 km/hod. , tak je veľmi pravdepodobné, že z mysliteľného samovraha, bude potom už iba mastná fašírka, s odťatými končatinami, ktoré sa budú rozprestierať na kilometre štvorcové, lebo pokiaľ ten vlak zastaví, tak nie je ťažké si domyslieť, kde všade sa „Ferko Mrkvička” nachádza... ? Neviem, ako sú na tom slovenskí rušňovodiči, ktorí taktiež zažívajú podobné trampoty, ako Ilja v Srbsku, ktorý pre zmenu - nejde tak brutálne rýchlo, ako extrémne hladná šelma za korisťou. Sledovanie tohto snímku, fakt nie je jednoduché, pretože toto nie je rýdzi výmysel ( zúfalí jedinci to robia stále... ) scenáristu Miloša Radoviča, ktorý zároveň sedí i na režisérskej stoličke, a ako vidieť na mojom hodnotení, scenár funguje v niektorých prípadoch oveľa lepšie ( najmä scény, ktorých obsah je nasiaknutý povestným čiernym humorom ), ako vedenie jednotlivých aktérov na pľaci, ktorí podávajú väčšinou príšerné herecké výkony, ktoré zaváňajú totálnou absurditou ! Možno som príliš krutý, akou je hlavná myšlienka - krutá, ale pri pozeraní sa na to, som sa koľkokrát zamýšľal, že táto kinematografia je moc amatérska ? Nie je to až také hrozné, ako sa moja výstižná recenzia ksichti ? ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Čierny humor tomuto filmu fakt nechýba. Už na začiatku prekvapí drsnosťou, ale to je premyslený zámer, a krátko na to prekvapí kontrastom v ľudskosti a pekných medziľudských vzťahoch. Túto absolútne netradičnú železničiarsku komédiu nemôžem ohodnotiť inak ako na silné štyri hviezdy. –––– Keby si niečo potreboval alebo niekoho zrazil, tak ma zobuď. –––– Človek môže byť šťastný, aj keď pracuje na železnici. Ale len vzácne. ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Strojvůdce, ten těžký chleba má. Žije s řadou pomyslných křížků lidí, kterým jeho hnací monstrum sebralo život. Stárnoucí Ilija se snaží, aby chlapec Sima prchající z dětského domova nedopadl stejně. Jednou totiž u něj přespí, a ač není schopen chlapci v průběhu let vyjádřit lásku, už v jeho skromném příbytku zůstane až do maturity. Vzhlédne se v Ilijově povolání, ten ovšem nechce slyšet o tom, že by i hoch žil s údělem svého zaměstnání. Na jedné straně tedy chladný chlap ze staré školy, přímý a neústupný, na druhé snílek, který touží po laskavém slovu i pochopení. Vyprávění je to rozpustilé, herci jsou přesní, nechybí nadsázka, ironie i několik milých momentů. Zamrzelo každopádně, že si snímek nedrží po celou stopáž stejnou kvalitu. V určitý moment se humor jakoby zastaví, i příběh lehce zmonotónní. Tři až čtyři kousky. ()

Galéria (117)

Zaujímavosti (2)

  • Zástupcovia Srbska zvolili tento film za svojho kandidáta na Oscara za rok 2017 v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)
  • Film vznikl i ve verzi seriálu o třech dílech po 50 minutách. Herecké obsazení seriálu je stejné. (PavelSm)

Reklama

Reklama