Reklama

Reklama

Tel Aviv v plameňoch

(festivalový názov)
  • Česko Tel Aviv v plamenech (festivalový názov) (viac)
Trailer 3

Obsahy(1)

Osviežujúca komédia o neuveriteľnej situácii. Geniálna satira Sameha Zoabiho je o palestínskom scenáristovi telenovely a izraelskom ochrankárovi, ktorý sa snaží zasahovať do jej deja. Už samotné Zoabiho zobrazenie telenovely, ktorá sa tiež volá Tel Aviv v plameňoch, je majstrovským dielom, v ktorom sa reprodukujú všetky výstredné dejové zvraty a vizuálne excesy žánru. Odohráva sa na pozadí nostalgického špionážneho príbehu na začiatku Šesťdňovej vojny, keď sa herečka Manal stáva tajnou agentkou Ráchel, ktorá má zviesť izraelského generála Jehudu, aby sa infiltrovala do nepriateľského prostredia a hlásila jeho plány svojmu milencovi, palestínskemu bojovníkovi odporu Marwanovi. Telenovela zaznamenala obrovský úspech na oboch znepriatelených stranách a producent Bassam chce, aby to tak zostalo aj naďalej. Prijme preto svojho nepriebojného synovca Saláma (Kais Nashef), ktorý má hercom pomôcť s hebrejčinou, aby telenovela nestratila početných izraelských divákov, hoci dej má jednoznačne protisionistickú agendu. (Art Film Fest)

(viac)

Videá (3)

Trailer 3

Recenzie (16)

wege 

všetky recenzie používateľa

Já se většinově tlemil. Zároveň ten film v té humoristické formě přesně ukazuje, kde je problém v oblasti. Na obou stranách. I přes tu blízkost jsou postaveny hluboké bariéry (nejen ty hmatatelné), které prostě nelze překonat. To by někdo musel překročit svůj stín a zejména na jedné straně je to prostě nemyslitelné. To opovržení k dohodám z Osla je neskutečné. Přitom to z principu byla dobrá věc, jen nebyla ochota ji dotáhnout do konce. Moc jsem u toho filmu vzpomínal, jak jsme jeli přes checkpoint, jak jsme se ztratili na Západním břehu a v podstatě měli strach, jak jsme jedli v Jerichu nejlepší hummus našich životů, ke kterému se už nikdy z toho, co jsem později měl, nic ani náznakem nepřiblížilo. Krásné časy. ()

simon84 

všetky recenzie používateľa

Jako neni to vylozene treskute vtipny, ale spis takove absurdne usmevny. Ale i tak me to teda hodne bavilo. Konflikt Izrael vs Palestina na pozadi palestinske telenovely. Ten vztah ustredni dvojice palestinsky spisovatel s izraelskym kapitanem checkpointu je vybornej. Je to na Netflixu, dejte si. 8/10. ()

Reklama

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Perfektný námet, aj prostredie, v ktorom sa celý príbeh odohráva. Už tieto dva parametre boli základom pre obrovský potenciál. Akurát finálne spracovanie zas až tak úchvatne nevyznelo, čo je podľa mňa dosť škoda. Spočiatku sa to rozvíjalo veľmi sľubne, bolo to nápadité s jemnou esenciou svojského humoru, no po čase to už začalo byť strnulé a ťažkopádne. Prvotný komediálny nádych takmer zanikol v zbytočnom pseudo-pátose izraelsko-palestínskeho konfliktu. Škoda toho, lebo toto malo určite na viac! ()

freddy 

všetky recenzie používateľa

Ano, i v Izraeli se natáčejí romantické seriály pro ženy dychtící po vztahových seriálech. Jenže co když do toho začne kecat vedoucí izraelsko palestinského pásma, kterým musí každý den projíždět scénárista tohoto seriálu? Tahle netypická komedie je originální, nápaditá a dokázala mě na mnoha místech rozesmát, ale i přesto jsem měl pocit, že mnohdy jen klouže po povrchu a mohla by být ještě ostřejší, ještě vygradovanější, ještě ujetější, protože místy výrazně ztrácela dech. Ale závěr byl vtipný a svým způsobem skvěle vypointovaný, o tom žádná. Na to, že jsem nevěděl, co od toho mám čekat, mohu film označit za příjemné překvapení někde mezi třema a čtyřma. A možná bych si i v reálu nějakou romantiku z Izraele jen tak ze zvědavosti pustil, abych okoukl, jestli tam fakt mají stejně blbý seriály, jako u nás. Tak třeba to někdy vyjde. [27. Art Film Fest] ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Horiaci Tel Aviv je dlhodobým snom arabských pokrvných bratov židov a je naozaj paradoxné, že tisíce rokov sa nenávidia národy so spoločným otcom Abrahámom. Je to film, ktorý ak budete pozerať s titulkami, okamžite dostanete chuť na salám, nakoľko ich tu spomínajú nepretržite. A ozaj sa aj zabavíte, pretože to hranie sa na vážno pritom vyslovujúc vtipné repliky je niečo, čo sa u blízkovýchodných národov nevidí každý deň. Najmä ak si aj židia sami robia srandu zo sionizmu či holocaustu, samozrejme len vo vymedzených hraniciach. Inak odporúčam poľský dabing, ten vás rozosmeje ešte viac ako samotný film. Dobrý výrok: „Ja tiež mám pracovnú inšpiráciu. Vidinu najbližšej výplaty.“ ()

Galéria (37)

Súvisiace novinky

46. ročník LFŠ odhaluje program

46. ročník LFŠ odhaluje program

11.07.2020

Od pátečního poledne 7. 8. až do středeční noci 12. 8. 2020 nabídne Letní filmová škola plnohodnotný program, vedle historických a současných filmů se dostane i na divadla, koncerty a další… (viac)

Reklama

Reklama