Reklama

Reklama

Sandman

(seriál)
  • USA The Sandman
Trailer 3
USA, (2022–2024), 19 h 8 min (Minutáž: 38–64 min)

Predloha:

Neil Gaiman (komiks)

Hudba:

David Buckley

Hrajú:

Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Charles Dance, Boyd Holbrook, Jenna Coleman, Vivienne Acheampong, Sanjeev Bhaskar, Asim Chaudhry, David Thewlis (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(21)

Existuje svět, kam se dostaneme, jenom když zavřeme oči a usneme – říká se mu Snění. A Pán snů Sandman (Tom Sturridge) tam umí zhmotnit naše nejhorší noční můry a představy. Když Sen nečekaně padne do zajetí, ve kterém stráví sto let, vyvolá jeho nepřítomnost dlouhou řadu událostí, které navždy promění svět spících i bdících. Sen se proto vydává na putování mezi světy i v čase a napravuje chyby, které udělal za dobu svojí dlouhé existence, musí znovu prozkoumat, kdo je přítel, a kdo nepřítel, a poznává taky nové bytosti – ať už kosmické nebo ze světa lidí. (Netflix)

(viac)

Recenzie používateľa ScarPoul k tomuto seriálu (12)

Sandman (2022) 

Mám určité výhrady. Bez toho to nejde. Moja najväčšia patrí mojej obľúbenej postave - Smrti, ktorú som si vždy predstavoval, ako mladú babu. Tu mi jednoducho vadila. Ostatné veci ( aj napriek tomu, že tu máme znova veľmi veľa černošských a LGBT postáv) mi zase až tak nevadili, hoci chápem, že niektoré tú pôsobia viac nasilu, ako ostatné. Na druhú stranu je Netflixovský Sandman skvelou ukážkou dobrej adaptácie. Tvorcovia dielo milujú. Citujú z neho rovnakým spôsobom, ako to kedysi robil Snyder pri Watchmenoch a 300. Sturridge ako Sandman fantastický. A aj tí, čo mi zo začiatku trošku vadili (Lucienne) mi nakoniec prirástli k srdcu. Teším sa na druhú sériu. Na peklo. Na ďalšie mikropríbehy. Sandman je pre mňa obrovská satisfakcia. Niektoré myšlienky rezonujú aj napriek zmenenej forme dosť silno. Ak sa tvorcom podarí všetko uzatvoriť a nepokazia to - bude tu seriál, ktorý má potenciál stať sa kultovým a definujúcim jednu dobu. 1.séria - 90% ()

Spánek spravedlivých (2022) (S01E01) 

Nezvyknem hodnotiť jednotlivé epizódy seriálov. Občas to skúsim, potom s tým prestanem a tak sú niektoré seriály mnou načaté, ale nikdy nie dokončené. Tu ale musím spraviť výnimku. A to len z toho dôvodu, že Sandman je srdcová záležitosť a pre mňa najlepšie dielo Neila Gaimana. V prvom rade musím pochváliť Korinťana, ktorého noblesné vystupovanie ma potešilo. Ak to nepokazia je to veľmi elegantný záporák. Rovnako poteší Sturridge v úlohe Morfeusa. Atmosférou sa to trafilo do prvého zošitu a jediné čo môžem naozaj vytknúť je, že je to miestami ešte veľmi opatrné. Čakal som, že seriál trošku odhodí zábrany a bude aj nepríjemný ( čo v niektorých prípadoch Sandman ako komiks, skutočne je). Ale aj napriek tejto výtke z toho zaváňa správna atmosféra. Odklon od predlohy je minimálny a v zásade ospravedlniteľný. Uvidíme, čo príde ďalej, ale ako úvod to za mňa funguje. ()

Nedokonalí hostitelé (2022) (S01E02) 

Viac vecí nad ktorými som musel prižmúriť oči. John Dee je normálny týpek, vôbec nie niekto koho snový kameň pohltil. A Lucienne mi začína trochu liezť na nervy. Táto kvázi starostlivá postava je spravená bohužiaľ bez nápadu. Na druhú stranu oceňujem predstavenie Kaina a Ábela, výborné zobrazenie pravidiel v krajine snov a predstavenie sudičiek, ktoré bolo vizuálne niekde inde. V zásade spokojnosť. ()

Ať se ti o mně zdá (2022) (S01E03) 

Problém tretej časti je u mňa v Constantinovi. Nie je to o tom, čo by chcel fanúšik, ale o tom, čo štúdio potrebuje, aby boli všetky kolonky odfajknuté. Pričom Jenna Coleman nie je vôbec zlá. Len by sa jej žiadalo väčší background. Atmosférou najtmavší diel, ale je tu konečne Matthew a pomaličky postupujeme k veľkým hráčom. Koniec mal srdce. Takže v zásade uspokojilo. ()

Naděje v pekle (2022) (S01E04) 

Zatiaľ najlepší diel. Prechádzka Gaimanovských peklom je zážitok. Ak tvorcovia dodržia svoj sľub a budú pokračovať tak, ako pokračujú doteraz, budem sa tešiť na návrat. A hoci som tu kritizoval Lucienna a Johanu Constantinovú, tu musím povedať, že mi ženská verzia Lucifera prišla viac, ako v pohode. Hold Gwendoline ma charizmu. Inak najkomiksovejší diel seriálu. Zatiaľ. A z pôvodne nemastného a neslaného Johna Dee (Thewlis) sa stáva celkom plnohodnotný záporák. ()

Nonstop (2022) (S01E05) 

Stieranie hranice medzi tým čo je dobré a čo nie. Medzi ľudskosťou a nenávisťou. Je to hra. V komikse sa mi to páčilo viacej. Tu mi absencia viacerých postáv prišla v konečnom dôsledku, ako predohra k sexu a následne k sebadeštrukcií, ktorá pôsobila trošku samoúčelne. Koniec ale funkčný a s myšlienkou, presne ako v predlohe. Takže hodnotím pozitívne. Thewlis si svoju postavu náležite užil. ()

Zvuk jejích křídel (2022) (S01E06) 

Najkrajšie zakončenie Prelúdií a Noctúrn. Bohužiaľ jediná moja výtka ide k Smrti. V komikse bola roztomilá a vyzerala, ako mladšia bláznivá sestra vášho najlepšieho kamoša. Nemyslím si, že je Kirby Howell- Baptiste zlá herečka. Ale keď sa prechádza 14.storočím a zdraví miestnych...Toto sú veci, ktoré nemám rád a ktorým z pozície príbehu neverím. Na druhú stranu je to línia s Hobom Gadlingom a tá je perfektná. Aj putovanie so smrťou má svoje momenty. Pre vývin Sandmanovej postavy a zároveň je to putovanie zobrazené citlivo a nežne. Funguje to. Aj napriek výtke. Jedna kniha sa zakončila. Ideme na druhú. Do domova bábik. ()

Domek pro panenku (2022) (S01E07) 

Vôbec nie také zlé, ako tu píšu. Tá komiksová doslovnosť sa mi v tomto prípade páči a nemám v zásade čo by som vytkol. Možno pomalšie tempo, ale vzhľadom na to, že to bola expozícia pre veci, ktoré ešte prídu, je to viac ako uspokojivé. Vanesa Samunyai ako Rose je výborná. Tá mala hrať Smrť. ()

Hrací dům (2022) (S01E08) 

Mytológia za tým potešila veľmi. Hlavne línia s princeznou Barbarou a Martinom Desať kostí, ktoré tvoria gro príbehu 5 knihy. Sandman je konfrontovaný aj s inými vecami a hlavne so svojim vlastným Egom a Rose konečne putuje po snoch a hľadá a dozvedá sa trochu viac o sebe. Výhodou tohto seriálu je naozaj to, že doslova cituje predlohu. A robí to perfektne. Za mňa obrovská spokojnosť. ()

Sběratelé (2022) (S01E09) 

Konferencia sériových vrahov, Stephen Fry ako Zelený ráj a Korinťan naplno ukazujúci svoj šarm a charizmu. Domov bábok vrcholí a doslovné citácie z komiksu tešia viac než čokoľvek predtým. Ak existuje v súčasnosti adaptácia, ktorá vzdáva poctu svojej predlohe, tak je to Sandman. ()

Ztracená srdce (2022) (S01E10) 

Kocky sú hodené. Pešiaci na šachovnici usporiadaní. Vieme čo skončilo, vieme čo začína a máme tu predzvesť ďalších dejových línií. Či už Pieseň o Orfeovi, Obdobie hmiel alebo Tryzna, keďže sa na scéne objavilo dieťa zrodené v sne. Načrtnuté línie ma ako fanúšika potešili. Tvorcovia chcú vyrozprávať všetko tak, ako sa patrí a sluší. A tie drobné náznaky vo mne znova vytvárajú pocit, ktorý som zažíval, keď som prvýkrát čítal komiks. Obrovská spokojnosť. ()

Sen o tisíci kočkách / Kalliopé (2022) (S01E11) 

Jednak obrovská pocta pôvodnej poviedkovej zbierke a rovnako skvelé napojenie na hlavný príbeh. Sandman je seriálovou udalosťou hlavne preto, lebo je verný svojej predlohe. Vidieť to, do čoho som sa zamiloval, keď som to len čítal, je veľmi zvláštny pocit, ale je príjemný. Ten seriál funguje. Celá prvá séria pre mňa naozaj funguje. Prosím, nech je to len takéto. Bez chýb a zaváhaní. Nech to má možnosť rezonovať. Aj dnes, aj zajtra, aj stále. ()

Súvisiace novinky

Sandman se dočká druhé řady

Sandman se dočká druhé řady

03.11.2022

Tak je to konečně oficiální, a fanoušci už můžou přestat na sociálních sítích bombardovat spisovatele a scenáristu Neila Gaimana dotazy, jestli a kdy Netflix obnoví adaptaci jeho slavného komiksu… (viac)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (viac)

Netflix chystá Sandmana

Netflix chystá Sandmana

01.07.2019

Kultovní komiks The Sandman se v Hollywoodu pekl už pěknou řadu let. Oceňované dílo spisovatele Neila Gaimana zkoušela studia přivést na plátna kin už někdy od počátku devadesátých let minulého… (viac)

Reklama

Reklama