Reklama

Reklama

The Punisher

(seriál)
  • USA Marvel's The Punisher
Trailer 3
USA, (2017–2019), 23 h 2 min (Minutáž: 47–58 min)

Tvorcovia:

Steve Lightfoot

Predloha:

Gerry Conway (komiks), Ross Andru (komiks)

Hudba:

Tyler Bates

Hrajú:

Jon Bernthal, Ebon Moss-Bachrach, Ben Barnes, Amber Rose Revah, Jaime Ray Newman, Kelli Barrett, Paul Schulze, Jason R. Moore, Deborah Ann Woll (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(26)

Bývalý mariňák, který jde po zločincích odpovědných za vraždu svojí rodiny, se ocitne v pasti armádního spiknutí. (Netflix)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (14)

The Punisher (2017) 

Punisher je asi najtemnejšia „hlavná“ postava, akú Marvel za desaťročia svojej megaaktívnej činnosti vytvoril. Rozporuplný a kontroverzný Frank Castle po ťažkej rodinnej traume berie spravodlivosť do vlastných rúk a vy sa možno budete pýtať, kde sa končí férová odplata a kde sa začína vulgárny terorizmus. Bernthalovo stvárnenie kultovej postavy bez problémov zatlačilo do úzadia verzie Thomasa Janea, Raya Stevensona a Dolpha Lundgrena. V druhej sérii Daredevila patril k tomu najlepšiemu, preto som od jeho spin-offu nečakal málo. A, nuž, dostal som málo. Akcie je málo a to, čo tu je, je až na výnimky (vysporiadanie sa s bandou arogantných stavbárov + Frankova likvidačka v Microvej centrále) slabučké. Punisher je skvelý a drží divákovu pozornosť i v momentoch, kedy nikoho nezabíja. Problém je vo všetkom ostatnom – zvyšné postavy (až na sympaťáčku Karen) nie sú zlé, ale zároveň sú veľmi nudné. To sa dá aplikovať i na vzťah Micra a Punishera: na jednej strane kvalitne prepracovaný, na strane druhej rozvláčny. Seriál sa netopí ani tak v krvi, ako skôr v dialógoch, ktorých je fakt more a sú zbytočné. A len čo sa prestane kecať... začne sa v ďalšej scéne ZNOVA kecať. Ďalším mínusom je tradičné negatívum marveláckych seriálov a tým je nedostatočný rozpočet; miestami som až neveril, v akých prázdnych newyorských (!) uliciach sa postavy pohybujú. Ak by to malo o polovicu menej dielov, asi by šlo o pecku. Takto je to ale nepochopiteľne moc naťahovaná nuda s niekoľkými svetlými, či skôr riadne temnými, okamihmi. Zhodnotil by som to podobne, ako Defenders a Lukea Cagea: výborný, perfektný začiatok, naťahovaný stred a nakoniec ste radi, že to smeruje do finišu. ()

Ve tři ráno (2017) (S01E01) 

Wow. Po obrovskom sklamaní z Defenders a Iron Fista (s ktorým sme to s pani manželkou zabalili po prvej časti) obrovské prekvapenie zo strany marveláckych seriálov. Bojím sa, že vysoká kvalita nevydrží po zvyšok série, ale každopádne prvá epizóda je super. Skvelý ústredný (anti?)hrdina je veľmi zaujímavý a drží našu pozornosť aj v neakčných momentoch (čo sa o nudnom Iron Fistovi povedať nedalo). Akčných scén je tu minimum, ale keď už tu sú, sú riadne tvrdé a miestami pani manželka odvracala pohľad. Vlastne aj ja. Scenár je pomerne veľké klišé (skutočne tak dlho žil v premakanom utajení, aby sa nechal tak ľahko vyprovokovať kvôli týpkovi, čo mu dal sendvič resp. bagetu?). Ale ako vravím, Joe Bernthal má postavu v malíčku a musím sa priznať, že tohto herca začínam mať čoraz radšej. Myslím, dúfam, že ho čaká veľká budúcnosť. ()

Dva mrtví muži (2017) (S01E02) 

"Sme tu len my dvaja. A pravda." Drsné a temné, ale i ľudské a dojemné. Občasná zmienka o "dokonalej krajine menom Amerika" sa dá zniesť bez ujmy na psychickom zdraví. Je to také dobré, že sa to v pohode zaobíde bez väčšej akcie. Niečo tu je, ale sú to skôr také chuťovečky na oživenie ležérneho (ale nie nudného!) tempa. Začína sa to zaujímavo zaplietať. A pár cameí z Defenders univerza určite nemôže byť nikdy na škodu veci. ()

Kandahár (2017) (S01E03) 

Oproti prvým dvom dielom jednoznačný prepad kvality dole. Je pravda, že zápletka sa vďaka viacerým flashbackom stáva prehľadnejšou, ale strata tempa je očividná a, pravdupovediac, dosť bolestivá. Micro a Punisher budú podľa všetkého dobrá dvojka, ale inak je to proste dosť solídna nuda. Najviac ma zabolelo akčné finále, ktoré je strašne blbo zostrihané a veľmi zvláštnym spôsobom nakrútené. Vinou toho sa z potenciálne najlepšej akčnej televíznej scény roka stala hovadina. ()

Doplnění zásob (2017) (S01E04) 

"Radšej byť nasratý, ako posratý." Ach jaj a tak dobre sa Punisher začal. A potom prišlo po dvoch super častiach vytriezvenie (dúfam, že dočasné, ale bojím sa, že nie) v podobe ďalších dvoch. Bernthal je OK, ale tak to samo osebe samozrejme nemôže stačiť. Znova ma irituje (pre marvelácke seriály už typická) vyľudnenosť ulíc a nízkorozpočtová výprava. Takisto linky s políciou a mladým vojakom sú strašne nudné. Neviem, prečo Marvel tak tvrdohlavo trvá na príliš vysokom počte epizód svojich seriálov. Vinou toho klesá úroveň jednotlivých epizód a niektoré sú potom vyložene zbytočné. ()

Gunner (2017) (S01E05) 

Je to dobré. Nie výborné, ale po sklamaní z posledných dvoch dielov rozhodne kvalita stúpa. Epizóde pomáha nielen vydarená buddy scéna v dodávke (viac takých scén do konca seriálu!), jednak opätovný návrat sympatickej Karen a v neposlednom rade vcelku zručne zvládnutá finálna found footage akcia v pochmúrnom jesennom lese. ()

Jidášská koza (2017) (S01E06) 

Má to dobré, aj horšie a nudnejšie momenty. Opäť sa skrátka ukazuje, že to Marvel nepochopiteľne preháňa s prehnane vysokým počtom dielov. Pokojne sa mnohé epizódy dali zostrihať na pár minút a síce by sme mali o polovicu kratší seriál, ale aspoň by každý diel bol úderný. Ale sex potešil :-) A konečne začína dávať zmysel linka s vojnovým veteránom (hoci v konečnom efekte zrejme pôjde takisto o časť, bez ktorej by sa seriál ako-taký pokojne zaobišiel). 50% ()

Na mušce (2017) (S01E07) 

A naťahujeme čas a naťahujeme čas a naťahujeme čas a ak je to pre vás otravné čítať, som zvedavý, či to pre vás nebude otravné skoro hodinu pozerať. Vzťah Punishera a Micra je zaujímavý (no nezabúdajte, ako v komiksoch zvyknú končievať kedysi najlepší priatelia...), ale o žiadny buddy klenot každopádne rozhodne nejde. Na siedmej časti sa (opäť!) prejavujú trademarky série - nízkorozpočtovosť (vojenská megazákladňa vyzerá skôr ako... nebudem urážať) a nelogika (prečo sa Billy zúčastnil prepadovej akcie? Čo ak by mu Punisher strhol kuklu?). ()

Chladná ocel (2017) (S01E08) 

Stále nuda, ale pár bodov dávam za "veľký ako kôň" a za smrť istej postavy. Inak stále nič nové - stagnácia, rutina, občas menší vtip a pôsobivý nápad. Ale ako celok zadýchané, strašne nudní zlosynovia, akcia mizerná, predvídateľný scenár... ()

Čelem k nepříteli (2017) (S01E09) 

"37?" - "O toľkých vedia, ale bolo ich viac." Začína to dostávať grády. Nechápem, kde sa u Američanov berie toľká nenávisť a posadnutosť zbraňami a armádou. Taktiež ma uráža počúvať hlášky typu "žijem v najlepšej krajine na svete". Inak ale deviaty diel má spád a hoci sa línia s traumatizovanou agentkou snaží unudiť nás k smrti, mimo scén s ňou to má dostatočné napätie. Nakoniec sa nebodaj ukáže, že spočiatku otravná línia s pošahaným mariňákom bude tou najzaujímavejšou príbehovou linkou série. Plus pár bodov navyše epizóde získava sympaťáčka Karen. Inak je to dosť aktuálne (bombové útoky plánované nepredvídateľnými a bezpečnostnými zložkami štátu nemonitorovanými osamelými vlkmi). ()

Ctnost zlých (2017) (S01E10) 

"Ak dobrého psa príliš často mlátiš, zmení ho to." Tak nie, zas to nie je ani len na 70%. Možno ak by sa to zhustilo na 6 dielov a nie smrtiacich 13, fungovalo by to. Lenže takto je to príliš často nuda. Postavy sú na jednej strane zaujímavé a dobre napísané, na strane druhej často nudia. A akcia je slabučká, čo je fakt tragédia, keďže sa bavíme o Punisherovi. Tento diel je každopádne zaujímavý scenárom, niečo ako film Uhol pohľadu: jedna tragédia ukázaná z pohľadu viacerých postáv. ()

Nebezpečí nablízku (2017) (S01E11) 

S prižmúrenými očami 70%, pretože dve veci. Prvá: Micro a dcéra. Druhá: Punisher likviduje. Kto uvidí, pochopí. Nie je to seriálová udalosť roka, ale tieto dve pasáže sú veľmi silné, dobré. Akurát mi nesedelo, že Micro podľa vlastných slov už ako decko zašíval zvieratá, ale keď minule Franka zašíval jeho kamoš z vojny a Micro mu asistoval, takmer odpadol už pri pohľade na krv. ()

Doma (2017) (S01E12) 

"Môj priateľ umiera." Spoilery. Fakt mi tam pár vecí brutálne nesedelo (tak čo vlastne Billy Russo chcel? Zabiť Rawlinsa? Ak áno, prečo to neurobil sám? Ak nie, prečo prerezal putá Frankovi? Nie, prepáčte, ale vážne to nedáva zmysel.), ale ako celok príjemný, ľahký nadpriemer. Zatiaľ jednoznačne najkrvavejšia pasáž prvej série, miestami je toho naozaj už moc a doslova sa to topí v krvi. Zvláštne mystický punc tomu dodávajú scény s manželkou. "Som doma." ()

Memento mori (2017) (S01E13) 

Spoilery. Priemerné zakončenie. Posledný diel si koledoval o monumentálnu akciu a dojemné scény, ale ničoho z toho sme sa nedočkali, len ďalšieho nudného naťahovania času s nudným Billym Russom (ak by tento meganudný týpek bol nebodaj hlavným zlosynom pre druhú sériu, asi ju nebudem pozerať). K tomu zvláštne nápady (kokos to čo ten kolotoč mal 300 metrov štvorcových, že sa tam jeden pred druhým tak geniálne schovávali?) a WTF momenty (kde sa v príbehu preboha "odrazu" vzal agentkin otec-lekár?). A ak aj vy budete čakať aspoň na drobné napojenie na Defenders, zabudnite. ()

Súvisiace novinky

Nicolas Cage jako noirový Spider-Man?

Nicolas Cage jako noirový Spider-Man?

18.02.2024

Hvězdný Nicolas Cage nedávno zazářil v komedii To se mi snad zdá, zároveň se ale nechal slyšet, že plánuje svou filmovou kariéru i po tomto oslavovaném výkonu pověsit na hřebík a pouze dodělat… (viac)

Daredevil nabírá nové tvůrce

Daredevil nabírá nové tvůrce

29.10.2023

Nedávno vyšla zpráva, že Marvel kompletně překopává svoji televizní strategii a uchýlí se nyní k tradičnímu formátu pilotů, showrunnerů a tzv. writer’s room (menších skupinek scenáristů, kteří mají… (viac)

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (viac)

Netflixovské seriály od Marvelu dorazí na Disney+

Netflixovské seriály od Marvelu dorazí na Disney+

24.02.2022

Před pár týdny přišla zpráva, že Netflix stahuje své marvelovské seriály jako Daredevil nebo Punisher ze svých serveru. To samozřejmě rozjelo spekulace o tom, kde asi seriály, jež se teprve nedávno… (viac)

Reklama

Reklama