Reklama

Reklama

Bobby

Veľká Británia, 2016, 97 min

Réžia:

Ron Scalpello

Kamera:

Baz Irvine

Hrajú:

Bobby Moore (a.z.)
(ďalšie profesie)

Recenzie (1)

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Anglický futbal je niečím zvláštny a jedinečný. Legendy z trávnikov si na Britských ostrovoch vedia značne ctiť a vážiť, nezabúdajú na ich víťazstvá a stavajú ich na piedestály. To je aj prípad Bobbyho Moora, na ktorého sa tak spomína dodnes. Ako však tento dokument ukazuje, Moorov život neboli len sladké víťazstvá, ale aj mnohokrát aj tvrdé pády a ťažké životné lekcie, ktoré ho značne poznamenali. Samozrejme, že to, čo sa s jeho menom najviac spája, je stále jediné anglické víťazstvo vo finále Majstrovstiev sveta v roku 1966. Vtedy ho Angličania uzurpovali na domácej pôde na štadióne Wembley a Moore bol jedným zo strojcov tohto pamätného momentu. V dokumente, ktorý sa pridržiava typickej žánrovej šablóny, má tak divák možnosť vidieť aj rozhovory s ľuďmi blízkymi Moorovi, ale takisto aj mnohé dobové zábery. Či už zo samotných zápasov, ale aj zo súkromného života hráča s číslom 6. Osobne som bol prekvapený, že niektoré z nich sú divákovi ponúknuté vo farbe a prekvapivo solídnej kvalite, čo je jedna z vecí, ktorá sa mi na dokumente najviac páčila. Z obsahové hľadiska som sa však, bohužiaľ, nedozvedel nič nové, keďže som už predtým mal prečítanú Moorovu biografiu "The Man in Full" a všetko, čo sa v dokumente spomína, je zhrnuté aj v knihe. Alebo naopak, ak chcete. Bobby je z môjho subjektívneho pohľadu priemerným dokumentom, ale to len kvôli tomu, čo som spomenul o riadok vyššie. Ak ste však nič o Bobbym Moorovi nečítali a jeho život vás zaujíma, potom je tento film skvelou voľbou, pretože dokonale sumarizuje a zhŕňa život a kariéru tohto futbalistu. Všetky víťazstvá, všetky pády. A obidvoch bolo v jeho živote požehnane. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (2)

  • K roku 2017 je anglické víťazstvo na Majstrovstvách sveta 1966 stále ich jediným celkovým triumfom na tomto podujatí. (GTS_PUNK)
  • Bobbymu Moorovi v roku 1964 diagnostikovali rakovinu semenníkov. Na základe toho mu musel byť jeden semenník odstránený, aby sa choroba ďalej nešírila. S touto skutočnosťou sa nikdy nedokázal úplne zmieriť. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama