Reklama

Reklama

VOD (1)

Mistr napětí vykresluje v tomto psychologickém thrilleru fascinující portrét psychicky narušené ženy a muže, který se ji snaží zachránit. Marnie (Tippi Hedren), notorická zlodějka a lhářka, pracuje jako sekretářka Marka Rutlanda (Sean Connery) a snaží se ho okrást. Mark impulzivně požádá nemocnou krásku o ruku a snaží se dopátrat příčin její posedlosti. Když se vinnou strašné nehody Marnie dostane až na samý okraj smrti, Mark ji v nevyhnutelném šokujícím závěru donutí postavit se čelem svým démonům i minulosti. (Magic Box)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (170)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Pokiaľ má niekto zafixovaného Hitcha iba ako dokonalého trilerového majstra, tak mu doporučujem Marnie ako dôkaz, že bol aj dokonalým psychológom. Spolu s hlavnou Conneryho postavou sa tu púšťa do lúštenia tajov ženskej duše, čo sťažuje ešte fakt, že táto nie je tak úplne normálna. Ako vydanie sa do labyrintu so slepými uličkami, ale s červeným stredom. Niečo spoločné s tým bude mať sexualita, vzťah matky a dcéry, dávne zabudnuté tajomstvo, potlačované túžby a absencia lásky. Nič podobné v reáli na žene neskúšajte, Mark je filmová postava a môže sa spolahnúť na istoty filmového scenára. Nakoniec zistí, že to s Marnie nebolo márne. Vy sa v skutočnosti podobným ženám vyhnite a keď chcete vedieť niečo o ich psychológii, prečítajte si Freuda. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Keby si cely film držal napätie ako poslednú polhodinku, nebolo by čo riešiť. Ale ono to bolo celé až veľmi rozvlečené, monotónne, fádne a na Hitcha aj pomerne tažkopádne. Samozrejme herci za to nemohli, akurát Tippi Hedren mi prišla trošku veľmi prehrávajúco. Rovnako ako v predchádzajúcich 'The Birds'. Thrillerová atmosféra má na začiatku veľmi dobré zázemie nato, aby sa začala rozvíjať hneď od začiatku, namiesto toho sa nám ponúka holá dráma so štipkou romantiky, ktorá okrem hereckých výkonov nemá čo ponúknuť. Snaha o analýzu ťažkých psychologických čŕt hlavnej postavy totiž unikla tvorcom niekde uprostred filmu a skvelý záver to už nezachraňuje. 60%. ()

Reklama

Rocky62 

všetky recenzie používateľa

Obsahově nadprůměrné, avšak z hlediska formální stránky se jedná o tuctový film. V první řadě škodí filmu neúčast Grace Kelly, jejíž atraktivita spolu se znamenitým herectvím by prezentovala Marnii na odlišné úrovni, než tomu je v případě Tippi Hedren. Ne, že bych chtěl její projev nějak hanit, ale na mě působí poměrně nesympaticky. Ze scénáře je cítit mimořádná schopnost skloubená se zkušeností a výtvarná stylizace zkvalitňuje vizuální stránku, o čemž mě přesvědčil tento moment. Herrmanova hudba neztrácí ani po tolika letech nic ze svého půvabu a nápaditosti. Závěrečná retrospektiva objasňující minulost hlavní představitelky má za jisté svou sílu, bohužel to je však jediná pasáž, která mi utkvěla v paměti. Přes určitá pozitiva považuji tedy Marnii za snímek ryze průměrný. 70% ()

codeas 

všetky recenzie používateľa

Marnie - takový je název filimu a zároveň jméno hlavní hrdinky. K přechodu mezi záběry jsou dosti používané prolínačky. Pohyb kamery není moc velký, avšak také všechny záběry nejsou jenom statické. Velmi důmyslné je zabarvení obrazovky do červené barvy, tu totiž hlavní hrdinka přímo nesnáší. Výkonný hlavních herců v takto laděném psychologickém filmu jsou velmi důležité. Proto vybraní Tippi Hedren a Sean Connery je velmi dobrým krokem k dobrému snímku. ()

GodComplex 

všetky recenzie používateľa

Wow, tak tohle je necekane jeden z nejlepsich Hitchcocku, klasicky prehlizeny, podcenovany, ale o to prekvapivejsi masterpiece, ktery me totalne odzbrojil a ve kterem vsechno dokonale klape. Naprosto bozske herecke duo Tippi Hedren-Sean Connery, tradicne vyborna Cock-rezie (scena vykradani sejfu je uzasne natocne napinave zradlo), skvely Bernard Herrmann a jeho posledni soundtrack pro Hitchcocka a detailni psychoanalyticky rozbor. Alfred byl v tomhle filmu hodne nadcasovy a v dane dobe se film shledal s nepochopenim (podle zdejsiho hodnoceni to nepochopeni ocividne stale trva), ale je videt, ze o podobna temata se i po 50ti letech snazi borci jako David Cronenberg s novou Dangerous Method a v porovnani s Marnii selhavaji. Hitchcock byl v top forme, spanila jizda Vertigo->North by Northwest->Psycho->The Birds je vylozene legendarni a Marnie ji zavrsuje. Pri nataceni Marnie se Hitch zamiloval do Tippi Hedren (coz chapu), ktera ho odmitla a slavneho Hitchcocka to vzalo natolik, ze jeho filmy uz nikdy nemely takovy lesk. Podle jeho znamych byla Marnie poslednim filmem na kterem si dal Hitch skutecne zalezet a je to uzasne zavrseni jeho zlate ery. "I don't need to read that muck to know that women are stupid and feeble and that men are filthy pigs! In case you didn't recognise it, that was a rejection. You've got a pathological fix on a woman who is not only an admitted criminal but who screams if you come near her!" 9/10 ()

Galéria (139)

Zaujímavosti (22)

  • Hitchcock se ve filmu ukáže ve velkém záběru v hotelové chodbě. (Němi)
  • Louise Latham (filmová matka Marnie) byla navržena scénáristou Jayem Pressonem Allenem - oba byli spolužáky na internátní škole v Texasu. (facojurka)

Reklama

Reklama