Reklama

Reklama

32 utajovaných strán - správa z pekla

  • Česko 32 utajovaných stran_zpráva z pekla (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Námetom filmu je útek z vyhladzovacieho tábora, ktorý sa odohral v apríli 1944. Správa dvoch utečených Čechoslovákov, Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera, dvoch židov, nenašla u spojencov patričnú odozvu a masová vražda pokračovala. Ich informácie mohli prispieť k zastaveniu deportácií maďarských židov. Utečenci sa po troch týždňoch dostali do Židovskej obce v Žiline. Tam na nich čakal šok: neverili im. Nakoniec Vrba a Wetzler napísali 32-stranovú správu, ktorá sa dostala do Vatikánu k pápežovi, prezidentovi Rooseveltovi, premiérovi Churchillovi a novinárom. V máji o Osvienčime, aj správe informovala britská BBC, v júni New York Times. Ale prišiel ďalší šok. Nič sa nestalo. Spojenci nepodnikli nič, aby deportácie zastavili. Tu príbeh utečencov končí, ale rozvíja sa iný, ktorému sa začalo hovoriť "sprisahania ticha". (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (14)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Ja už roky čakám kedy niekoho napadne zfilmovať tento útek, je to skvelý námet na film. Útek Vrbu a Wetzlera historici označujú za jeden z najväčších útekov všetkých čias. Povedzme si ale na rovinu, že v našich končinách na to nemáme ani financie ani talent v podobe režiséra. Dokument Jána Nováka nám približuje ich príbeh a hlavne ťažký osud ich 32 stranovej správy, ktorej mnohí neverili alebo nechceli veriť. Režisér nám ponúka klasickú kombináciu dobových záberov, hraných scén a rozhovorov s historikmi. Kto čítal Vrbovu knihu "Utiekol som z Osvienčimu" ako ja by si mohol myslieť, že mu dokument nemá čo ponúknuť, ale predsa. Netušil som, že Vrba mal v USA súdny spor, ktorý prehral!! Takýchto dokumentov nebude nikdy dosť, pretože súčasná mladá generácia, ktorá žije v mobilnej a internetovej bubline by to rozhodne potrebovala naštudovať. 80%. ()

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Ach jaj, tak už aj k nám dorazil ten nešťastný trend hraných scén a "sprievodcov" dokumentárnym filmom, ktorí objavujú jeho tému spolu s divákom! Bože, prečo!? Prečo sa musím pozerať na nejakých dvoch študákov-pátračov, ktorých z neviem akého dôvodu namontovali do filmu a ktorí sa snažia vylúdiť na svojich tvárach celú škálu emócií, pričom mňa rozčuľujú, seba strápňujú a ten silný príbeh, o ktorom sa pojednáva, degradujú ? Osudy dvojice V+W za druhej svetovej vojny patria k tým silným príbehom o vôli, odvahe a vynaliezavosti ľudského ducha v túžbe po slobode a spravodlivosti, ktoré fascinujú a oduševňujú už len ako samotné holé fakty. Ale tri štvrtiny obrazovej zložky tohoto filmu je úplne zbytočná hmota, nič, prázdno, čo je škoda už len preto, že informačná časť nie je na zahodenie a prináša aj zaujímavé a prevažne neznáme poznatky, ako cesty troch kópií správy k západným spojencom alebo vyjednávanie maďarskej židovskej obce s Adolfom Eichmannom či horký kanadský súdny proces s popieračom holokaustu, v ktorom Vrba neuspel. No, podobne ako Bebjakova SPRÁVA, ani tento film  neprezentuje V+W tak, ako by si zaslúžili. Snáď do tretice. ()

Reklama

Gmisiycs 

všetky recenzie používateľa

Místo dokumentu jen propagandistické žvásty a nonstop kroucení hlavou (hrané) hlavních protagonistů ve stylu: Je toto možné... Dozvěděl jsem se cca 3 nová fakta, jinak to byla záměrná agitka proti popíračům holokaustu v kvalitě skoro studentského filmu. Aby bylo jasno. Nemám rád ani jeden z těchto směšných táborů. Rád bych se konečně dozvěděl pravdu. Jako správný český zoufalec ji očekávám v dokumentech. Vida mou infantilitu, nereflektujte můj názor. ()

mira007 

všetky recenzie používateľa

Musel jsem dát tenhle dokument, abych se ujistil, kolik potenciálu promrhal Peter Bebjak zpracováním slavného útěku z Osvětimy Vrby a Wetzlera ve svém filmu Zpráva a ikdyž je tenhle dokument formou jednoduchý a místama dost hloupý jak pro dětský pořad nebo ročníková práce studenta FAMU viz. účinkování průvodců, kteří koulí nevěřícně očima nad známými fakty, ale i tak to má několik dechberoucích info a perfektně vysvětluje proč byli vybráni tihle dva, jak provedli útěk, jak prchali na Slovensko, jak je na Slovensku vyslýchali, než jimaspoň trochu uvěřili - to vše bylo víc strhující než Bebjakův film vůbec nastínil. Pak je tam několikvěcí zbytečně navíc, ale třeba přehled uprchlíků a jejich zpráv o Osvětimy bylo plusem a jako perlička soudní proces v osmdesátých letech, kde Vrba prohrál s popíračem holocaustu ( WTF?). ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Pro mě neznámá část historie. Napínavý příběh o útěku z koncentráku , překvapivé cesty a ignorování zprávy o vyhlazování, takže mimo jiné zahynulo 600 tisíc maďarských Židů a v závěru krkolomné uvažování historiků proč nebyly příjezdové cesty do koncentráků nebo některé budovy bombardovány. V závěru dokumentu překvapí teorie o Osvětimské lži, které někteří lidé po roce 1945 věřili... ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (1)

  • Časť filmu (rozhovor so zástupcom Ústavu pamäti národa) sa natáčala v knižnici Goetheho inštitútu na Panenskej 33 v Bratislave. (andykanadan)

Reklama

Reklama