Reklama

Reklama

Krásna a bohatá blondínka Melanie Daniels prichádza do malého mestečka v severnej Kalifornii za priateľom Mitchom, ktorý tam trávi víkendy. Krátko po jej príchode sa ukáže, že vtáci v oblasti sa správajú veľmi zvláštne. Melanie napadne čajka a v mestečku sa začínajú zhromažďovať tisíce vtákov, ktoré útočia na všetkých, ktorí sa objavia vonku. Jeho obyvatelia musia čeliť neočakávanej a nevysvetliteľnej prírodnej katastrofe. (STV)

(viac)

Zaujímavosti (76)

  • V závere snímky Mitch (Rod Taylor) znáša Melanie (Tippi Hedren), doráňanú po útoku vtákov, z poschodia dole a Lydia (Jessica Tandy) sa vzchopí, aby jej pomohla. Jej utrpenie v nej prvýkrát vyvolá súcit. Mitch dáva Melanii brandy a tá postupne prichádza k sebe. V prvej chvíli rukami máva do prázdna, akoby odháňala imaginárnych vtákov. Mitch jej stlačí ruky a snaží sa ju ukľudniť. Ich pohľady sa stretnú, obaja sa na seba dlho a významne pozrú. Melanie sa uvoľní na pohovke. Stále Mitcha pozoruje a na tvári má výraz hlbokej dôvery. V tomto okamihu sa skrýva posolstvo filmu. Život je neustále odháňanie vtákov a čiastočnú istotu môžeme nájsť len v nadviazaní hlbokého partnerského vzťahu. Záverečná sekvencia, v ktorej hrdinovia prechádzajú popred kŕdeľ vtákov pochmúrny dojem neurčitým a neistým vyznením ešte posilňuje. Neistota je totiž základný obsah snímky. Hitchcock neprichádza so žiadnou lacnou útechou. (Biopler)
  • V scéne, v ktorej pološialená Melanie (Tippi Hedren) búši do vtákov baterkou, ponúka Hitchcock rozpor ako neprimerané sú obranné prostriedky v zrovnaní s tým, čo vtáci predstavujú. Baterka, podobne ako klaksón auta, ktorým sa Melanie predtým tiež pokúšala zahnať vtákov, je rozhodne neúčinná. Telefónna búdka, v ktorej je Melanie tiež uväznená, neposkytuje ochranu a navyše je ako prostriedok komunikácie nepoužiteľná. Všetko sú to predpoklady, na základe ktorých „filmoví Vtáci“ nie sú len filmom o vtákoch ako takých. Skrytým rozmerom zápasu s vtákmi je Melaniin vnútorný konflikt medzi jej rodiacimi sa kladnými vlastnosťami a zúfalou túžbou po skaze. (Biopler)
  • Po útoku vtákov v Lydiinom (Jessica Tandy) dome sú policajtom vypočutí zúčastnení protagonisti. V Hitchcockových filmoch sú policajti vždy vykreslení ako neschopní, sú totiž predstaviteľmi povrchného a neprirodzene vynúteného poriadku v spoločnosti. Podobne ako šerif v snímke Psycho (1960) odmieta možnosť nejakej záhady v Batesovom moteli, ani v tomto diele policajt nepripúšťa, že k útoku vtákov naozaj došlo. (Biopler)
  • Určité gestá a pohyby, ktorými sa Melanie (Tippi Hedren) bráni pred vtákmi pripomínajú akési zmyselné podľahnutie a zrútenie. Je to z jej strany pokus ako uniknúť vlastnej slabosti. Vtáci zbavili Melaniu plytkej kultivovanosti a vypočítavej obratnosti a pod nimi odhalili jej prázdnotu. (Biopler)
  • Film je natoľko organické dielo, že takmer akýkoľvek motív sa dá chápať ako kľúč k významu celého filmu. (Biopler)
  • Atmosféru krehkosti a neistoty, ktorá je esenciou snímky, predznamenáva scéna, v ktorej vtáci narušia oslavu sledom útokov na torty či kartóny s džúsom. Zároveň útočia na deti, čo nie je výsledkom Hitchcockovej túžby po senzácii. Vtáci nemajú dôvod, aby napadli bezbranné deti. Základné emócie diela, zúfalstvo a strach, vzbudzuje teda predovšetkým tým, že obeťami sú deti. Bolo by mylné hľadať v útokoch formu božskej či ideálnej spravodlivosti. (Biopler)
  • V scéne útočiacich vrabcov skrz komín sa nenaplnil režisérov zámer. Dvojexpozícia je príliš nápadná a útok operencov vôbec nevyzerá ako útok. Skôr sa jedná o množstvo vydesených vtákov, ktorí poletujú všade okolo. Protagonisti vyviaznu bez jediného škrabanca, čo nie je náhoda, keď väčšina vtákov je zreteľne zachytená na inom filmovom páse. (Biopler)
  • Masívne „mužské“ zariadenie domu Lydie (Jessica Tandy), hlavne skrz nábytok, je spolu s ukážkovým poriadkom odkazom, ako lipne na minulosti, na predmetoch pripomínajúcich jej manžela. Do toho celého vtrhnú vtáci, pred ktorými sa nie je možné schovať, lebo domu chýba úkryt. Po útoku Lydia upratuje rozhádzané nádoby, ktoré sa rozbili, keď sa Mitch (Rod Taylor) snažil prevrátením stola zabarikádovať krb. Nevníma ľudí, len veci okolo. Melanie (Tippi Hedren) ju pozoruje a divákovi je ponúknutá ich vzájomná podobnosť. Melanie Lydiu pozoruje natoľko uprene, že scéna kladie vizuálne otázky: "Má život nejaký zmysel?" resp. "Aký zmysel má Lydiin život? A čo môj život?" Melanie sa len pozerá ako Lydia starostlivo, no po útoku i roztržito, narovnáva portrét zomrelého manžela. (Biopler)
  • Cesta hlavnej hrdinky Melanie (Tippi Hedren) vzdialene pripomína cestu Marion (Janet Leigh) z filmu Psycho (1960). Obe ženy sa zdajú byť uväznené v určitom vzorci správania, z ktorého sa nevedia vyslobodiť. Nedokážu ho pomenovať a každým ďalším krokom sa v ňom len viac a viac zapletajú. Spracovanie témy určujúce divákov postoj je však v oboch filmoch rozdielne. V prípade Marion je divák vyslovene odkázaný iba na to, čo sám vidí a cíti. V tomto diele je priamy nájazd kamery na detail Melanie vystriedaný prestrihom na statickú panorámu krajiny, snímanú z obrovského nadhľadu. Režisér na stotožnení netrvá a snímka je oveľa otvorenejšia ako Psycho. (Biopler)
  • Vtáci sú konkrétne stelesnenie náhodnosti a nepredvídateľnosti. Vtáci stelesňujú všetko, čo činí ľudský život a ľudské vzťahy vratkými. Je to pripomienka istej krehkosti a nestability, ktorú nemôžeme ignorovať, ani sa jej vyhnúť. Navyše je to pripomienka toho, že život je absurdný a ako takému mu chýba zmysel. Hitchcock o tomto diele prehlásil, že jeho hlavnou témou je samoľúbosť. (Biopler)
  • Scéna, v ktorej Tippi Hedren (Melanie Daniels) pozoruje vtáky útočiace na obyvateľov mesta bola točená v štúdiu v telefónnej búdke. Tréner naučil vtákov, aby prileteli k telefónnej búdke keď herečka otvorí dvere. (Germanotta)
  • Uvažovalo sa o niekoľkých koncoch pre tento film. Jedným z nich, mal byť aj záber na most Golden Gate celý pokrytý vtákmi. (Germanotta)
  • Alfred Hitchcock chcel, aby Joseph Stefano, scenárista filmu Psycho (1960), napísal scenár k filmu Vtáci. Ten však odmietol, pretože ho nezaujal príbeh. (Germanotta)
  • Herečku Tippi Hedren (Melanie Daniels) skutočne poranil vták na tvári v jednom zo záberov, ktorý sa ale vo filmu neobjavil. (Germanotta)
  • Autorka povídky „Ptáci“, tedy předlohy k filmu, Daphne Du Maurier snímek moc ráda neměla. Nejvíce jí vadilo, že bylo změněno místo děje z Anglie do Spojených států. (Eluin)
  • Závěrečná scéna se stovkami ptáků je sestavena z 32 samostatných záběrů. (ClintEastwood)
  • Příběh se odehrává v zátoce Bodega Bay na severu San Francisca. Toto místo Alfred Hitchcock objevil při natáčení snímku Ani stín podezření (1943). V této lokalitě se však točila jen část filmu, většina scén byla vyrobena ve studiích Universalu, kde měl štáb větší klid na práci. (ClintEastwood)
  • Před natáčením byli všichni očkováni proti tetanu. Někteří ptáci byli vycvičeni, aby útočili na lidi, proto poté nemohli být vypuštěni do přírody. (Fenk)
  • Jedná se o druhý případ, kdy Alfred Hitchcock ve svém filmu zmiňuje kalifornské město Santa Rosa. Poprvé tak učinil ve filmu Ani stín podezření (1943), ve kterém děj snímku dokonce do Santa Rosy i zasadil. (PlayEasy)
  • Natáčelo se od 5. března do 10. července 1962 v Kalifornii. (Varan)

Súvisiace novinky

Alfieho Ptáci po bayovsku?

Alfieho Ptáci po bayovsku?

19.10.2006

Šílená představa, řekl by si běžný divák, na jehož názor stejně vysoce postaveni mužové filmařského průmyslu moc nedají. Jenže když je hlavní role v takovém projektu nabídnuta australské krásce Naomi… (viac)

Ptačí zob

Ptačí zob

06.07.2006

Už jsme tu dlouho neměli remake. Těšíte se? Bude to maso. Ale co maso, přímo masochismus (diváků vůči sobě), sadismus (filmařů vůči divákům) a narcisismus (filmařů vůči nim samotným). Ale nebudeme to… (viac)

Remake Vtákov!

Remake Vtákov!

27.04.2005

Nesmrteľný hororový príbeh o agresívnych vtákoch terorizujúcich malé mestečko a jeho obyvateľov dostane nový kabát. Štúdio Universal Pictures totiž pripravuje remake klasiky VTÁCI od majstra filmovej… (viac)

Reklama

Reklama