Reklama

Reklama

Krásna a bohatá blondínka Melanie Daniels prichádza do malého mestečka v severnej Kalifornii za priateľom Mitchom, ktorý tam trávi víkendy. Krátko po jej príchode sa ukáže, že vtáci v oblasti sa správajú veľmi zvláštne. Melanie napadne čajka a v mestečku sa začínajú zhromažďovať tisíce vtákov, ktoré útočia na všetkých, ktorí sa objavia vonku. Jeho obyvatelia musia čeliť neočakávanej a nevysvetliteľnej prírodnej katastrofe. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (626)

Oskar 

všetky recenzie používateľa

Věřili byste, že původně jsem tak skvělému filmu udělil pouhé tři hvězdičky? Považuju to za jednu ze svých největších chyb na ČSFD. :-) Ale vím, čím to bylo. O Ptácích se všude píše a mluví jako o horroru a tím tak docela nejsou. Hitchckock netočil ani tak horrory, jako krimithrillery s psychologickým přesahem. Ptáci se tomu vymykají tím, že antagonistickou sílu nezosobňuje žádný člověk s čitelným zločinným motivem, ale hejno opeřenců, kterým ruplo v bedně. Takže tu máme iracionální prvek a proto zavádějící označení horror. Přitom v tom filmu nejde (JEN) o to, co na nás odkud vybafne, jako spíš o to, jak zamíchá přírodní pohroma životy a vztahy jednotlivých postav, které nám byly před tím tak důkladně představeny (k prvnímu útoku dojde až po hodině filmu). Takže nečekejte horror, ale katastrofický thriller uzavřeného prostředí. 100% ()

tron 

všetky recenzie používateľa

"Už viem, prečo v tomto meste nechodí pošta." Diabolský film. Hitchcock sa s postavami (ani s nami) nemazná. Chudák Veronica Cartwright, najskôr toto a potom votrelec. Snímke spočiatku dominuje pomalá, ale o to napínavejšia atmosféra. Tušíme, vieme, že sa na nás a na postavy chystá čosi príšerné a strašné a vidíme občasné zlovestné náznaky, vinou čoho je atmosféra napnutá na prasknutie. A potom sa rozpúta peklo.  Hitch mal podobný prístup v obľube, podobne boli ladené i Psycho a Okno do dvora, ktoré vyzerali ako dialógové roztopašné komédie a zrazu sa preklopili v nervy trhajúcu jazdu. Jasné, s odstupom desaťročí to zostarlo, ale nepoznám film, ktorý by nezostarol. Na mnohých miestach ale možno až príliš na povrch presiaka režisérova záľuba v nekonečne dlhých dialógoch, ktoré sa síce skvele počúvajú a herci si ich zjavne užívajú, tak ale od hororu človek predsa len čaká možno menej kecania a viac hororu. Či? Sranda je, že z dobrej, ale nevýnimočnej poviedky Daphne Du Maurier vo filme ostalo len prímorské mestečko a útoky operencov na ľudí; všetko ostatné je nové. ()

Reklama

Superpero 

všetky recenzie používateľa

Všechno, kromě sympaticky napsaných dialogů a půvabu Tippi Hedren, na tomhle filmu brutálně zestárlo. Atmosféra se vytrácí ve zbytečně dlouhých scénách a útoky ptáků by chtěly podpořit nějakou údernou hudbou. Nejvíc mě ale zklamal useklý konec, ze kterého se člověk nedozví zhola nic, ani se nic nevyřeší, no prostě konec na prd. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

V čase vzniku snímku to musela byť hororová, atmosferická bomba, vôbec sa nečudujem, že sa Vtáci stali takým kultom. Zub času ale už z celkového pozitívneho dojmu niečo nahlodal. Z môjho pohľadu je tu pár naivnejších scén a vadila mi aj istá "kečupovitosť". Útok vtákov bol však zvládnutý veľmi dobre, napätie tu fungovalo a tiež ma očarila záverečná apokalyptická scéna. Môžem len odporučiť. 80/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Galadriel 

všetky recenzie používateľa

Možná jsem naprostý kulturní barbar, možná jsem otrlý divák odchovaný krváky 90.let, který vyrží všechno, ale "Ptáci" mě prostě nestrašili, nebála jsem se, neměla jsem žádnou hrůzu z jejich štěbetání a ve filmu jsem našla právě jednu sugestivní scénu - kdy Melanie sedí před školou, kouří a čeká na děti a na prolézačku za ní se začínají slétávat vrány připravené zaútočit... Zbytek mě skutečně zanechal naprosto chladnou, naopak některé pasáže mi přišly tak trochu k smíchu. Nemůžu upřít skvělou práci se zvukem, ale ta k hutné hororové atmosféře prostě nestačí. Přitom existují horory, u kterých sedím přikovaná v křesle a napětím skoro ani nedýchám, ale "Ptáci" se mezi ně ani náhodou nezařadily. Mimochodem - nevím, jestli to byla jenom chyba v českém překladu, ale jak si může někdo plést vránu s kosem? ()

Galéria (146)

Zaujímavosti (76)

  • Mitch Zanich, majitel restaurace "The Tides", slíbil režisérovi, že v podniku může natáčet, pokud po něm pojmenuje hlavní mužskou postavu a dá mu roli, která promluví. Hlavní hrdina se tedy jmenuje Mitch a sám Zanich hraje muže, který se ho ptá, co se stalo, když Melanii napadne racek. (Morien)
  • Určité gestá a pohyby, ktorými sa Melanie (Tippi Hedren) bráni pred vtákmi pripomínajú akési zmyselné podľahnutie a zrútenie. Je to z jej strany pokus ako uniknúť vlastnej slabosti. Vtáci zbavili Melaniu plytkej kultivovanosti a vypočítavej obratnosti a pod nimi odhalili jej prázdnotu. (Biopler)
  • Atmosféru krehkosti a neistoty, ktorá je esenciou snímky, predznamenáva scéna, v ktorej vtáci narušia oslavu sledom útokov na torty či kartóny s džúsom. Zároveň útočia na deti, čo nie je výsledkom Hitchcockovej túžby po senzácii. Vtáci nemajú dôvod, aby napadli bezbranné deti. Základné emócie diela, zúfalstvo a strach, vzbudzuje teda predovšetkým tým, že obeťami sú deti. Bolo by mylné hľadať v útokoch formu božskej či ideálnej spravodlivosti. (Biopler)

Súvisiace novinky

Alfieho Ptáci po bayovsku?

Alfieho Ptáci po bayovsku?

19.10.2006

Šílená představa, řekl by si běžný divák, na jehož názor stejně vysoce postaveni mužové filmařského průmyslu moc nedají. Jenže když je hlavní role v takovém projektu nabídnuta australské krásce Naomi… (viac)

Ptačí zob

Ptačí zob

06.07.2006

Už jsme tu dlouho neměli remake. Těšíte se? Bude to maso. Ale co maso, přímo masochismus (diváků vůči sobě), sadismus (filmařů vůči divákům) a narcisismus (filmařů vůči nim samotným). Ale nebudeme to… (viac)

Remake Vtákov!

Remake Vtákov!

27.04.2005

Nesmrteľný hororový príbeh o agresívnych vtákoch terorizujúcich malé mestečko a jeho obyvateľov dostane nový kabát. Štúdio Universal Pictures totiž pripravuje remake klasiky VTÁCI od majstra filmovej… (viac)

Reklama

Reklama