Reklama

Reklama

VOD (1)

Dr. Philip Zimbardo (Billy Crudup), profesor psychológie na Stanfordovej univerzite, v roku 1971 najal 24 psychicky zdravých a bezúhonných vysokoškolských študentov, aby počas dvojtýždňového experimentu hrali úlohy väzňov a dozorcov v kulisách väzenia vybudovaného v podzemí univerzity. Väzni v celách sa mali podvoliť zdanlivo miernym pravidlám a dozorcovia mali udržiavať poriadok bez použitia fyzického násilia. Napokon stačilo len šesť dní, aby prepuklo také brutálne a nezvládnuteľné násilie medzi oboma skupinami, že výskumný projekt sa zrútil a musel byť predčasne ukončený... Stanfordský väzenský experiment patrí medzi najslávnejšie experimenty modernej psychológie. Dr. Philip Zimbardo, vedúci centra pre štúdium psychológie terorizmu na Stanfordovej univerzite, chcel v roku 1971 preskúmať vplyv získanej moci či podriadenosti na konanie obyčajných, neagresívnych, psychicky zdravých ľudí. Výsledky boli šokujúce. Ukázali, že ak je psychicky zdravý človek vystavený extrémnym podmienkam, môže radikálne zmeniť svoje správanie už v rekordne krátkom čase. Aj normálni ľudia, vystavení extrémnym podmienkam, sú schopní páchať extrémne zlo. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (177)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

O slávnom Stanfordskom väzenskom experimente sme tu mali už viacero filmov, či už nemecký Das Experiment (2001) alebo americký The Experment (2010), no oba boli odosť lepšie ako tento snímok. Nemecká verzia bola pre mňa TOP, americká z roku 2010 priemerná, no v porovnaní s týmto stále kvalita. Táto verzia 2015 ma teda vôbec neoslovila, hoci herecké obsadenie a prvotná atmosféra sa mi naozaj pozdávali. Ale v konečnom dôsledku dosť slabé, a pre mňa osobne sklamanie. Odporúčam radšej spomínanú nemeckú verziu z roku 2001. ()

TheEvilTwin 

všetky recenzie používateľa

Zajímavě zfilmovaný experiment, který roku 1971 během pouhých šestí dnů změnil životy několika lidí a o kterém by měl dnes slyšet určitě každý. Filmařsky zručně natočený, realisticky věrně podaný a herecky solidní (snad každého herce tady známe ze známějších filmů - za to palec nahoru). Intenzivní a nepříjemný film, kteremu by slušelo ubrat 20 minut, ale jinak k němu nemám co vytknout. Když už ne z filmového hlediska, tak určitě z hlediska všeobecného rozhledu zajímavý film o tehdy psychologicky přínosném experimentu, který by v dnešním světě neměl šanci být ani schválen, natož tak proveden. ()

Reklama

venison 

všetky recenzie používateľa

Film "The Stanford Prison Experiment" stojí zejména na pevných základech příběhu na základě pravdy.. Standfordský vězeňský experiment je sám o sobě velmi zajímavý a pokud režisér svou práci úplně nepokaňhá, tak se zaručeně bude jednat o velmi zajímavý filmový počin.. Naštěstí se tak nestalo a mohl vzniknout hodně obstojný dramatický thriller :-) Obsazení mne bavilo velmi a celý snímek je protkán zajímavými charaktery v příjemném hereckém podání.. Pro všechny milovníky psychologických zajímavostí :-) ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Niekoľko rokov som od jedného z mojich profesorov na výške počúval o tomto filme. Až som sa odhodlal si ho pozrieť. Ale ono Vás to už ani nebaví, keď dopodrobna poznáte celý dej a záver. Pevne však verím, že kniha musela byť lepšia. Ak však viete, kam sa kedy pozrieť, čo si kedy pomyslieť a aký k tomu zaujať postoj, film Vás zasiahne. A nie je to len o tom, že dajte ľuďom moc. Celá tá psychológia sa od niečoho odráža a niečo nám prostredníctvom tohto experimentu chce ukázať. Treba uznať, že sa jej to podarilo. 4 z 5 ()

Duoscop 

všetky recenzie používateľa

Během experimentu je skupina dobrovolníků rozdělena na dvě skupiny. Vězně a dozorce. Experiment má trvat 14 dní a při sebemenším náznaku fyzického násilí má být ukončen... The Stanford Prison Experiment je můj třetí film na toto téma a ani tentokrát mě nezklamal. Není sice nejlepší (experiment 2001) ale i tak tady názorně uvidíme co se stane, když dáte člověku moc a volnou ruku. ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (4)

  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama