Reklama

Reklama

Psy

(festivalový názov)
  • Slovensko Psy (festivalový názov) (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dramatický triler odohrávajúci sa v hornatej oblasti Rumunska. Roman, mladý muž z mesta prichádza do odľahlej dedinky neďaleko ukrajinskej hranice, aby predal pozemky, ktoré tu zdedil po svojom dedovi. S prekvapením zisťuje, že majetok je obrovský a takmer celkom izolovaný od civilizovaného sveta. Kým Roman zariaďuje predaj, všíma si, že miestni sa mu vyhýbajú a že na jeho pozemku sa každú noc schádzajú podozriví chlapi v autách. Premkýna ho pocit všeobecného strachu, ktorý sa však neprejavuje ničím konkrétnym. Romanov nepokoj a zraniteľnosť sa ďalej zvyšuje, keď na neohlásenú návštevu príde jeho priateľka – nie azda preto, že by jej hrozilo priame nebezpečenstvo, ale skôr preto, že sa stáva nevítanou svedkyňou jeho neschopnosti dostať situáciu pod kontrolu. Navzdory všetkým odporúčaniam Roman uskutočňuje svoj zámer predať majetok. No hoci svoj útek pripravuje do detailov, nie je schopný odhadnúť skutočnú povahu zla ľudí, s ktorými má do činenia. (IFF Bratislava)

(viac)

Videá (4)

Trailer 2

Recenzie (11)

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Uhrančivá filmařina, ve který hlavní postavy nepotřebují tuny zbytečných dialogů k vykreslení jejich charakterů. Sázka na rumunskou filmařskou školu se mě opět vyplatila. ()

jakeer 

všetky recenzie používateľa

Z môjho blogu k MFF 2016: Film, ktorý jeden z užívateľov ČSFD vtipne a pritom výstižne označil za európsky eastern. Roman z Bukurešti zdedí po svojom dedkovi rozľahlý pozemok na pohraničí s Ukrajinou. Pozemok je vzhľadom na svoju obrovskú rozlohu až podozrivo nevyužitý. Roman sa neskôr dozvedá smutnú pravdu aj o svojom dedkovi a napriek veľkému nebezpečenstvu pokračuje v úsilí predať svoje dedičstvo. Je to jeden z mnohých festivalových filmov, ktoré vlastne nemajú pointu, či nejaké zrejmé vyústenie. Ako v prípade mnohých balkánskych tvorcov sa aj v tomto prípade zameriavame na kritiku porevolučného stavu krajiny. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Poriadny európsky eastern vždy poteší, nevznikajú totiž ako na bežiacom páse. Takže áno, osamelý hrdina prichádza niekde do riti, kde zmení status quo miestnych drsných vidlákov. Časom príde aj jeho krásna žena, aby mal koho chrániť. Miestny šerif za veľa nestojí, podplácanie totiž robí svoje. Pustatina je to riadna, cesta k susedom zaberie veľa času. A záverečná "poloprestrelka", alebo jej moderná variácia, celkom stojí za to. Kladivo je niekedy šikovnejší nástroj, lepšie si ním vybijete zlosť. Záver sa uberie iným smerom, ako klasické westerny, prinesie nejaké to prekvapenie. Celkovo sa to ale berie až tak smrteľne vážne, aj napriek drobným fórikom, že som tomu tú snahu o akúsi žánrovú artovosť neuveril. Občas sa to aj dosť vlečie. ()

teplic 

všetky recenzie používateľa

Pozoruhodný post-socjaľizm western so všetkým, čo k tomu patrí. Skeptický old-time CSI:Cluj-Napoca šeriff a jeho natvrdlý pomocník, ničnetušiaci homogringo a tučný diabolský klint ístvúd s krízou stredného veku; šíre pláne rumunského vidieka; ennio morricone s taktovkou z radiátora. Mysteriózne, krvavé, ba dokonca sem-tam aj humorné. Táto kinosála pre nás dvoch nie je dosť veľká. A samozrejme musím napísať, že som to videl na IFF Bratislava, pretože je to extrémne dôležité. ()

PEZ 

všetky recenzie používateľa

Celovečerný debut Bogdana Miricu, ktorý si hneď odniesol tohtoročnú cenu FIPRESCI z Cannes. Ocenenia získal aj v Sarajeve, Štokholme a v domovskom Rumunsku. Mirica natočil western odohravájúci sa na vidieku v súčasnosti. Mal som silný pocit, že takéto niečo by sa mohlo odohrať aj niekde u nás. Super atmosféra, parádna kamera, perfektné herecké výkony (najmä Gheorghe Visu a Vlad Ivanov!). Scéna, kde vyšetrovateľ doma pri večeri vyberá polohnilú odrezanú spodnú časť chodidla neznámej obete z topánky a ponožky dala zabrať aj tým otrlejším. Niektorí odvracali zraky, iný sa nervózne krútili na sedačkách a jeden človek dokoncal opustil sálu. :) Mne sa tento kus veľmi páčil, i keď záver mohol byť vydarenejší, prepracovanejší. I tak, rumunská kinematografia získala rázom u mňa jedno veľké plus. (IFF Bratislava 2016) ()

Galéria (21)

Reklama

Reklama