Reklama

Reklama

Príbeh Katherine G. Johnsonovej (Taraji P. Hensonová), Dorothy Vaughanovej (Octavia Spencerová) a Mary Jacksonovej (Janelle Monáeová), troch geniálnych Afroameričaniek, ktoré pracovali v NASA a svojimi matematickými výpočtami pomohli vyslať astronauta Johna Glenna na obežnú dráhu. Výrazne tak pomohli zamiešať poradím americko-sovietskeho súboja v dobývaní vesmíru. Trojica vizionárok nedbala na rasové či rodové predsudky, viedla boj za rovnaké práva a príležitosti a stala sa veľkou inšpiráciou pre ďalšie generácie. Misiu Apollo pozná každý. Okamžite sa nám vybaví zoznam odvážnych astronautov, ktorí vykonali prvé obrovské kroky pre ľudstvo vo vesmíre - John Glenn, Alan Shepard a Neil Armstrong. Katherine G. Johnsonová, Dorothy Vaughanová a Mary Jacksonová sú však mená, ktoré sa nevyučujú v školách a väčšina ľudí o nich dokonca nikdy nepočula - hoci ich odvážne a nenahraditeľné úlohy takzvaných "ľudských počítačov" v NASA významne pomohli k vyslaniu prvého amerického kozmonauta na obežnú dráhu. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (16)

  • Napriek tomu, že dej filmu sa odohráva v americkej Virgínii, tak celé jeho filmovanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Georgia. Natáčalo sa od marca do mája 2016. (MikaelSVK)
  • John Glenn (Glen Powell) měl ve skutečnosti 41 let během startu, zatímco Powell, měl během natáčení 27 let. (griph)
  • Taraji P. Henson zjistila, že Katherine Johnson absolvovala střední školu ve věku 14 let a vysokou školu v 18. (griph)
  • Před natáčením v Atlantě režisér Theodore Melfi a herečka Taraji P. Henson navštívili 98letou Katherine Johnson v domě ve Virginii, kde se bavili a prohlíželi fotoalba s dětmi a vnoučaty. Katherine několikrát řekla: „Nevím, proč děláte film o mně. Dělala jsem jen svou práci. (griph)
  • Scenáristka Allison Schroeder věděla něco o NASA, jelikož vyrostla u Mysu Canaveral, její prarodiče pracovali v NASA v době, kdy byl film natočen, dokonce jako teenager internovala u NASA. (griph)
  • Film je umístěn do NASA v roce 1961 a zobrazuje oddělení segregovaných zařízení, jako je jednotka West Computing Unit, kde černí matematici byli nuceni používat samostatné jídelní prostory a koupelny. Ve skutečnosti se Dorothy Vaughan stala první černošskou nadřízenou v Národním poradním výboru pro letectví (NACA) v roce 1949 a oddělení segregovaných zařízení bylo zrušeno v roce 1958. (griph)
  • Všechny děti Katherine Johnson (Taraji P. Henson) byly ve skutečnosti teenageři v době manželství s Jimem Johnsonem (Mahershala Ali). (ČSFD)
  • Výroba a autorizovaná distribuce filmu podpořila více než 13 000 pracovních míst. (BMW12)

Súvisiace novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (viac)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (viac)

Reklama

Reklama