Reklama

Reklama

Smrť Ľudovíta XIV.

(festivalový názov)
  • Česko Smrt Ludvíka XIV. (festivalový názov) (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

V jednom z najvýznamnejších a najmajstrovskejších diel kinematografie sa obrazoborec stretáva s obrazom. Vo filme Smrť Ľudovíta XIV. vizionársky katalánsky filmár a umelec Albert Serra výborne obsadil legendu francúzskej novej vlny Jeana-Pierra Léauda do úlohy starnúceho Kráľa Slnko na sklonku života. Je to úchvatný dobový film, osvetlený sviečkami, ktorý sa zväčša odohráva v Ľudovítovej versaillskej komnate v auguste 1715, keď kráľ trpí pokročilým štádiom gangrény. Monarchovo utrpenie a pomalá smrť pripomínajú divadlo odohrávajúce sa pred očami publika zloženého zo suity služobníctva, lekárov a Ľudovítových verných psov; či si už skúša klobúk, hryzie keksík, alebo sŕka sladké víno, je každý pokus či gesto chorého kráľa pod drobnohľadom úzkostlivých pozorovateľov, hľadajúcich akékoľvek známky nepravdepodobného uzdravenia. (MFFK Febiofest)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (14)

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Pomalý dej, ktorý sa mení v nudu, zišlo by sa to ešte prestrihať a teda skrátiť, ale čo sa dá čakať vo filme o umieraní najväčšieho francúzskeho kráľa? Nakrútiť umieranie nie je ľahká vec a vyžaduje si veľa trprezlivosti od diváka pri sledovaní. Ide o celkový dojem, o zážitok, kde si treba len a len vychutnávať bravúrne herectvo Léauda, ktorý umierajúceho kráľa stvárnil tak, že som sa fakt ocitol akoby aj ja, čoby len divák, pri jeho smrteľnej posteli. Treba vychutnávať i Serrovu réžiu, atmosféru sviečok a zvlášť kompozíciu vo viacerých záberoch keďže sa zväčša ocitáme v jednej izbe. ()

liborek_ 

všetky recenzie používateľa

Velký film, jenž zprostředkovává velké dějiny skrze bohatost těch nejmenších detailů. Serra přišel s novým pohledem, jak dělat historický film, aniž by nás zahltil faktografií a přitom byl maximálně přesvědčivý i esteticky povznášející. Dokonalý Jean-Pierre Léaud jako Král Slunce v posledních týdnech života; krásná šerosvitová kamera čarující živé obrazy, od nichž nelze odtrhnout oči. Svou formou sice film vyžaduje vyšší divácké nároky, které jsou však odměněny výjimečným zážitkem a pocitem, že jste součástí scény. ()

Reklama

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Ak by som mal nájsť aspoň jednu paralelu k tvorbe Alberta Serru, napadol by ma len ďalší (pre mnohých obdobne neprekúsnuteľný) solitér európskeho artového filmu - Bruno Dumont a jeho film Ospalá zátoka.__ Nálady vo festivalovom publiku vyvolávajú zhruba rovnaké - väčšina ľudí pri filmoch trpí, nechápe, odmieta, odchádza, nadáva, na konci ostane len zlomok z pôvodného zaplnenia sály. __ Dumont aj Serra sa vyžívajú v riedkom distribuovaní informácií, banálnych prehovoroch postáv, vyprázdnených záberoch, v úžasne dotiahnutom observačnom štýle a štylizovaní záberov po vzore malieb zo 17. a 18. storočia. __ Diela oboch autorov navyše neskrývajú silný ľavičiarsky podtón. Akurát Serrovo divácke trýzniteľstvo, vyžívanie sa v statike a nemohúcej strnulosti (ktorá tu úžasne simuluje zdravotný stav hlavnej postavy) sa u Dumonta zamieňa s vášňou pre retardovanú výstavbu situácií a silný slapstickový odér.viac na: http://25fps.cz/2017/smrt-ludvika-xiv/ (lebo v úmornosti je rozkoš) ()

Soldier_666 

všetky recenzie používateľa

Snímek bravurně zobrazuje posledních několik dní Ludvíka XIV. Bohužel to je i jediné téma a dá se tudíž říct že se vleče smrtelně pomalu, na druhou stranu chvílemi jsem měl pocit jako bych přihlížel skonu krále z bezprostřední blízkosti, takovou zde mají moc kostýmy a herecké výkony. Komu nevadí potemnělá nálada může si klidně přidat k hodnocení onu pátou hvězdu. Musím říct že i přes dlouhou stopáž jsem po shlédnutí měl pocit určité vyrovnanosti a klidu, což je veliké plus, za mě to ale na pět hvězd není. ()

solisoli odpad!

všetky recenzie používateľa

Tento projekt je pojem. Koho by to napadlo, že niekto dokáže splodiť niečo takéto. Poukázať na absolútnu hlúposť intelektuálnej šľachty, to by šlo. Ale takto ? Dokázať vytvoriť takéto filmové monštrum je naozaj výnimočné a absurdné. Toto umelecké dielo priam nariekalo od bolesti, kde ďalší komentár by bol pojem trápnej sprostosti. ()

Galéria (15)

Reklama

Reklama