Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Španielsko, 1809. Plukovník Sir Henry Simmerson prichádza so svojim plukom, aby vyhodil do vzduchu most vo Valdelacase. Túto misiu pre Simmersona pripravil sám Arthur Wellesley, ale v obave pred jeho neschopnosťou nariadi Sharpemu, aby na celú záležitosť dohliadol a vykryl prípadné nedostatky. Ako odmena na Sharpeho čaká kapitánska hodnosť, ale Simmerson Sharpeho prítomnosťou nadšený nie je. Zo zlosti nariaďuje Sharpemu vycvičiť jeho mužstvo tak, aby splnilo na prvý pohľad nesplniteľnú úlohu. V prípade neúspechu ho trst neminie, ale Sharpe je úspešný, čo Simmersona popudí ešte viac. Ná druhý deň však prichádza čas realizovať vytýčené plány. Kapitán Lennox má za úlohu zlikvidovať malú francúzsku hliadku pri moste, ale ako sa zdá, francúzska jazdecká záloha je ostražitá... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (14)

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Richard Sharpe a jeho nevycválaná banda má tentokráte za úkol zničit strategicky důležitý most a získat francouzského orla. Do cesty se mu staví neschopný důstojník, uražená stavovská česti i gentlemanská povinnost k dámě. Lepší než první díl a doufám, že vzestupná tendence bude pokračovat. Samozřejmě pořád se jedná o televizní záležitost, ale jako takový je druhý Sharpe víc než jen dobrý. 70% ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,VOJNA JE PRE MUŽA ROVNAKO PRIRODZENÁ AKO... AKO...“ ,,PRIRODZENOSŤ, PANE.“ ,,OH, PRIRODZENÁ PRIRODZENOSŤ.“ __ Pred možno aj štvrťstoročím som v TV videl film obsahujúci bitku medzi Angličanmi a Francúzmi z čias napoleonských vojen, vtedy pôsobivo obohatenú o dymovú kulisu, z ktorej prichádza nepriateľ. Aj po rokoch mi z nej najväčšmi utkvel v mysli orol ako znak francúzskeho vojska – ktorého chceli Angličania získať - a smrť mladého anglického vojaka prebodnutého zozadu bajonetom (Nolan Hemmings – verný klon svoj otca Davida) so slovami, ktoré vravel veliteľ umierajúcemu (,,Povedal som ti, choď od neho čo najďalej“). Celé roky som pátral po názve filmu. Až keď som pred rokmi narazil na sériu o Sharpovi, a práve vďaka kostýmu Seana Beana som vytušil, že som trafil do čierneho. Stačilo už iba správne identifikovať ten správny diel z rozsiahlej série. ,,Sharpov orol“ zo začiatku odkazuje na predchádzajúci prvý diel a následne si ide svojou vlastnou cestou, takže divák, ktorý sa na Sharpa pozerá prvý krát sa vie pomerne rýchlo orientovať v nastávajúcom deji. Ten sa po formálnej stránke nesie v štandarde TV produkcie 90. rokov, odohrávajúci sa prevažne v exteriéroch bez väčšieho komparzu aj v bojových scénach. Obsahovo je akoby rozdelený na dve polovice; prvá s misiou zničenia mosta, druhá s cieľom získať cenného orla ako znak francúzskeho vojska. Celok je doplnený vedľajšou dejovou líniou súperia Sharpa s anglickým dôstojníkom v podaní nerozpoznateľného Daniela Craiga. Výsledok nenudí, je však poznať, že diel musel byť na naplnenie 100 minútovej stopáže posilnený balastom. Hodnotím ho ako čistý priemernú záležitosť, ktorú som videl iba aby som si osviežil spomienky na vyššie zmienené a žiaden z ďalších dielov nemám potrebu vidieť. (337. hodnotenie, 14. komentár k filmu) ()

Reklama

klerik 

všetky recenzie používateľa

Pozvoľnejšia sharpeovka (o niečo slabšia ako prvý diel), ktorá však obsahuje pamätné scény ako výcvik 3 výstrely za minútu, neznesiteľne odporného záporáka z vlastných radov či somotná téma získania orla. Originálna hudba je tiež o čosi odvážnejšia než minule. Škoda, že ide viac o vžťahovku než o akčno-dobrodružný historický film... ()

Yardak 

všetky recenzie používateľa

Druhý díl Sharpa je o něco lepší než úvodní. Příběhově se tento film odehrává na území Španělska. Samozřejmě hlavně jde o vojenskou čest a o porážku Francouzů. Dokáže Sharpe získat francouzského orla?:o) Ve vedlejších rolí tu potkáme Daniela Craiga (ještě v tu dobu neznámého herce) a Briana Coxe. Možná jsem ovlivněn i tím, že jsem spolupracoval na titulkách, ale i tak pěkné 4 hvězdy, když bereme v úvahu, že se jedná o televizní dobrodružný snímek. ()

Wysch 

všetky recenzie používateľa

Obávám se, že v hlavě mám stále relativně nedávno do češtiny přeložený a vydaný původní román téhož jména. Z něj sice film vychází, ve skutečnosti si ale bere jen pár jmen a občas i podobnou zápletku. Ve své podstatě je to ale úplně jiný film a stejně jako první Sharpe movie je k uzoufání okatě levný a okatě televizní. Z lásky k Sharpovi... ne, právě protože mám rád knižní předlohu, tady tentokrát musím jít do průměrných vod. Je mi líto, Richarde, v knize jsi byl borec, tady jsi pajdavej ňouma a za dialogy by si měl někdo nakopat za rohem zadek. Bohužel... ()

Galéria (1)

Zaujímavosti (2)

  • Předlohou pro film je osmý díl ságy Bernarda Cornwella „Richard Sharpe“. Jde o 21dílný seriál příhod vojáka britské armády Richarda Sharpa, prostřednictvím jehož dobrodružných osudů nahlédneme do historie pohnutého období let 1799 až 1820. Je to doba vojenských tažení, dlouhých obléhání a slavných bitev; doba napoleonských válek, ale také bojů britských koloniálních vojsk o ovládnutí Indie. (LaCasita)
  • Natáčení probíhalo kromě Velké Británie také v Portugalsku a na ukrajinském Krymu. (Yardak)

Reklama

Reklama