Reklama

Reklama

Sofie a vycházející slunce

  • USA Sophie and the Rising Sun
Trailer

Snímek, který se odehrává v roce 1941 v rybářské vesnici Salty Creek v Jižní Karolíně, vypráví dramatický příběh rasově smíšeného mileneckého páru, smeteného bouřlivým proudem dějin. Zatímco v Evropě zuří druhá světová válka, ve městě se za záhadných okolností objeví zraněný Japonec - pan Ohta. Sofie, rodačka ze Salty Creek, je panem Ohtou rychle uhranuta a jejich přátelství, které se zrodilo ze vzájemné lásky k umění, brzy přeroste v delikátní a zakázanou známost. Jak se jejich utajovaný vztah vyvíjí, válka tragicky eskaluje. Po bombardování Pearl Harboru město zaplaví vlna pošetilého patriotismu, zaslepenosti a násilí, která ohrožuje Ohtův život. Tři ženy, každá obtěžkaná vlastním tajemstvím - Sofie společně s představitelkou místní komunity a její hospodyní – se postaví proti zákonu a dobrým mravům a riskují své životy, aby muže zachránily. (Cinemax)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (11)

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Dle hodnocení některých uživatelů jsem čekal originální příběh ze druhé světové války. Nakonec jsem byl ale zklamán průměrnou romancí, která mi nenabídla nic, čím by mě dokázala zaujmout. ()

terunka003 

všetky recenzie používateľa

Poklidné, nenásilné, japonské, americké, válečné, zamilované, osudové, zahradnické, přátelské. Takový klidný nenásilný film o přátelství, o lásce, předsudcích a válečné historii Ameriky. Chvílemi děj drhnul, občas nějaké dramatické scény. Nejhezčí bylo asi shledání s přítelkyní. Skvělý výkon Margo Martindale. A asi první film, který relativně skončil pozitivně. ..jelikož jsem prý citově plochá, tak je možné, že jsem tento film dostatečně dobře nepochopila.. ()

Reklama

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Nádherný film, odehrávající se v Jižní Karolíně ve čtyřicátých letech. Je to film o lásce dvou mladých opuštěných lidí, rasizmu a předsudkům. Amerika čtyřicátých let obzvláště na jihu byla stále silně zatížena nevraživostí bílého obyvatelstva vůči černým a žlutým, což se neslo ještě z dob občanské války. A jakoby toho nebylo málo, Japonsko napadlo Pearl Harbor a být Japoncem v USA bylo velice nebezpečné i když člověk byl papírově občanem USA a Američan. Jsem mile překvapen, že dnes má někdo potřebu točit takto krásný film na téma, které je mimo mainstream a přeci tak aktuální. Zpracování bylo dokonalé, divák se dokonale octne v roce 1941 na jihu v kraji lagun a klasických bílých domů kdysi bohatých otrokářů. Jsem okouzlen. 5 krabů. * * * * ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Celkovo som nakoniec spokojný. "Sophie And The Rising Sun" v jadre asi moc orginálnym filmom nie je. Je to príbeh zakázanej lásky, ktorej budú ľudia brániť a súčasne príbeh o rasovej nenávisti. Je to staré a moc nového to neponúka. Na druhú stranu ale si viem predstaviť aké boli v Amerike 40-te roky. A hoci si neužili také devastovanie, aké prežila v tomto období Európa, tak predsa len sa nejaké udalosti odohrali, najmä čo sa týka boja s Japonskom. A keď sa v malom mestečku pred udalosťami z "Pearl Harbor" objaví mladý zranený japonec, držia si bieli počestní kresťanskí američania svoje rasistické myšlienky viac-menej na uzde. No po tom čo sa udeje sa situácia rapídne otočí. A zrazu nenávisť bude narastať a nikto nemá problém s tým, že sa ho niekto pokúsi aj zabiť. Ak mám byť úprimný, tak mi to nevadilo. Najmä vďaka faktu, že naši hlavní hrdinovia sú veľmi dobrí, sympatickí a ukážu tie správne vlastnosti. No samozrejme nie všetci to vnímajú takto a musím povedať, že madam Ruth v tomto smere bola absolútne odporná. A pripomenula mi prečo nemám rád myslenie Amerického národa a prečo tak veľmi nesúhlasím s tým, že by sme sa mali vrátiť k myšlienkam nenávisti a rasizmu a najnovšie ešte aj proti škaredým ľuďom čo podporuje súčasný prezident (v čase, keď bol tento komentár písaný). S filmom som spokojný. Romantické momntky sú pekné, láska je úprimná a fandil som im. Z historických romantických filmov je podľa mňa hodný aspoň jednoho zhliadnutia. Hodnotenie: B ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film nám ukazuje skutočne stret dvoch kultúr na začiatku 40- tych rokov. Rasistická Amerika verzus Americký Japonec. Najskôr ho zbijú a okradnú v New Yorku a pošlú ho autobusom do Kalifornie. Situácia sa rapídne zhoršila po vstupe USA do 2. svetovej vojny. Ale v tejto, do značnej miery, rasovej vojne nešlo len o Japoncov, segregácia bola patrná vo všetkých amerických jednotkách. Mnoho bielych odmietalo slúžiť s černochmi, nakoľko v boji sa vojak musí vedieť spoľahnúť na svojho spolubojovníka a väčšina belochov to nedokázala.Veď až v roku 1946 bol koniec oddelených jedálni ale aj separácie v kasárenských objektoch. A až v roku 1951 bol základný výcvik, vo všetkých amerických ozbrojených silách, plne integrovaný.Takže zhrnutie, film nám jednoznačne ilustruje účinky rasizmu v malom južnom meste, ale skutočnou silou tohto filmu bol vyrozprávaný príbeh, jeho sila a vzťah medzi troma ženami Sophie, Anne a Salome. Doporučujem si ho pozrieť. ()

Galéria (13)

Reklama

Reklama