Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Faraón starovekého Egypta Kufu (Jack Hawkins) je posadnutý zlatom a plánuje si ho vziať všetko so sebou do svojho "druhého života". Na to si zaistí pomoc Vaštara (James Robertson Justice), architekta, ktorého ľudia sú v Egypte otrokmi. Dohoda znie - vystavať hrobku odolnú proti vykradnutiu a za odmenu budú Vaštarovi ľudia oslobodení. Počas rokov výstavby pyramídy sa stane faraónovou druhou manželkou cyperská princezná, ktorá strojí úklady proti Kufuovi, aby si po smrti nevzal svoj poklad so sebou. A snaží sa dosiahnuť jeho odchod čo najskôr... (matriosa)

(viac)

Recenzie (18)

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Nadherny historicky velkofilm zo Starovekeho Egypta, ktory sa venuje faraonovi menom Chufu /hovno Kufu, v starovekom Egypte sa vyznam, a takyto faraon nejestvoval, ide jednoznacne o Chufu, v europskom slova zmysle o Cheopsa 2551 - 2528 pred Kristom vladol/. Scenaristicky film je dost o nicom - jeden clovek ma za ulohu postavit hrobku faraonovi + treba riesit intrigy vo vladnom palaci. No ale exteriermi, kulisami a dialogymi je tento film doslova genialny, a tuna mne osobne Howard Hawks /Balls of fire, El Dorado, Rio Lobo/ dokazal, ze pravom patri medzi velikanov svetovej kinematografie. Herci ako vyborny Jack Hawkins /Zvony Smrti 1971, Maky jsou take kvety/, Joan Collins /Volani Vlku 1975/, Dewey Martin /Nejdelsi den 1962, Big Sky 1952/ a James Hayter /Lawrence z Arabie/ filmu suverenne vladnu, takze nejeden filmovy diviak si pride aj na herecke vykony. Su tu a su obdivuhodne. Mylujem Staroveky Egypt, a preto si mozem dovolit napisat, ze ide o vyborny a nepravom podceneny film tuna. 95 % ()

wosho 

všetky recenzie používateľa

Historicky to není kdoví jak věrné, ale Howar Hawks byl prostě starej machr a natočil tu svou pohádku natolik svižně, že si jí pamatuji hlavně jako zábavnou podívanou, s kvalitní výpravou a triky-zvláště závěr, kdy se piramida navěky uzavírá i s proradnou manželkou. Zaráží mě zde však označení drama. ()

Reklama

M.E.J.L.A. 

všetky recenzie používateľa

Ani scenáristická účast Williama Faulknera Hawksovi nepomohla roslousknout základní problém: "I didn't know how a Pharaoh talked." Hawks zkrátka tápal, jak historický film ze starověkého Egypta uchopit - většinu času sledujeme zoufale nápadné americké obličeje pronášející anglické věty ve studiových interiérech. Co zbývá? Samotná stavba pyramidy, která, zdá se, Hawkse zajímala nejvíc. Zůstává tak nejpůsobivější částí filmu, k němuž měl jeho režisér vztah asi jako Kubrick ke Spartakovi. 2 1/2 ()

classic 

všetky recenzie používateľa

„Krajina faraónov” , kde konkrétne sídli ? No, predsa, nikde inde, než v Egypte, kde kvantum otrokov, či ešte poprípade platených robotníkov, hádam aj pyramídy v Gíze postavili... ? A v útrobách "cheopsovky" potom zomretého "vládcu Khufua" do sarkofágu pochovali, cez spletitú cestu labyrintom až nadol v hrobke nakoniec skončil, obklopený samým z-l-a-t-o-m, alias rozprávkovým bohatstvom, ktoré počas svojej uhrančivej existencie nazbíjal, aby v "posmrtnom živote" nedajbože neživoril, a k tomu mu samozrejme dopomôže najmä jeho druhá manželka, cyperská princezná Nellifer, ktorá sa musí najskôr svojej sokyne striasť, alebo taktiež ďalšie zlomyselné plány zosnovať. No, ale vôbec nemá ani najmenšiu páru, že Ing. arch. Vaštar má obdivuhodné myslenie, pretože sa dopredu poistil s vymyslením a zdokonalením istého mechanizmu, ktorý extrémne skomplikuje už iba pomyslenie na to, že sa niekoho zbaviť, ešte automaticky neznamená - prísť k závratnému majetku ! Ani kňazi s odrezanými jazykmi vlastne vôbec nikomu nič nevyzradia, veď kvôli tomu ich majú beztak zrezané, aby držali jazyk za zubami, keď ani žiadny v podstate nemajú. Všade panujú intrígy, rituálne vraždy, až som mal trochu nepríjemný pocit, čo narobí s človekom vidina potenciálneho blahobytu ? / Je to až príliš neatraktívny, historický (veľko)film, než aby sa stal neskoršie uctievanou klasikou. Vyniká nezaujímavým, hereckým obsadením, ktoré mi neprirástlo k srdcu, i keď Jacka Hawkinsa som si potom obľúbil v Moste cez rieku Kwai, za to budúca hviezdička mydlovej opery Dallas, čiže Joan Collins, bola ako mladica, podobná hocakej cigánočke odvedľa. Ansámbel robí svoje, a preto jeden z kameňov úrazu, spočíva najviac práve v ňom ! To obsadenie naozaj oku veľmi nelahodí. Inak, väčšinou stále všestranne nadaný režisér Hawks, sa asi už i trochu precenil !? Zaujme aspoň formát "CINEMASCOPE" vo farbách Warneru, Tiomkinova, majestátna hudba a Traunerova výprava, ktorá ponúka naprosto exkluzívny pohľad na stavanie prevelice náročného cieľa, do podoby ihlana. Napokon, skúste to risknúť, pretože to nie je až také zlé, ako to na prvý pohľad môže vypadať, ale zase nič svetoborné od toho radšej ani nečakajte. ()

Han22 

všetky recenzie používateľa

Hawks uměl nadprůměrné filmy, ale tohle je čistý průměr. Hezká kamera, pěkné davové scény, ale první část je zoufale o ničem - faraon posedlý posmrtným životem dává budovat pyramidu. A buduje se a staví a lidi u toho zpívají, skoro jako v českých budovatelských filmech té doby. V druhé půlce se rozjede sice trošku zajímavé drama o hamižné a intrikující druhé manželce, ale zas tomu chybí aspoň trošku zajímaví herci. Co se mi nejvíce líbilo byl celý mechanismus pyramidy, jinak to nebyla blbost, ale ani žádný zázrak. Nulová konkurence a historický film roku 1955. ()

Galéria (43)

Reklama

Reklama