Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 1
USA / Poľsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvorcovia:

Lauren Schmidt

Predloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrajú:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(4) / Epizódy(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenzie používateľa Milano33 k tomuto seriálu (8)

Zrnko pravdy (2021) (S02E01) 

Na úvod nám tvorcovia nadelili úctyhodné spracovanie poviedky Zrnko Pravdy, ozaj krásne sa podarilo zachytiť jej hlavnú myšlienku. Pohľad na devastujúce následky bitky priniesol vybičované emócie a frustráciu. Spoľahlivo ma zaháčkovali prvotné pohnutlivé okamžiky i prežitok domnelej straty Yennefer z perspektívy Geralta a Tissaiay. Moje puto k postavám je veľmi silné a intímnejší prístup ma skutočne uhranul. Vzťah Geralta a Ciri má dozaista väčšiu hĺbku, než len previazanosť osudom. Konečne prišlo aj na prekrútenú verziu rozprávky Kráska a zviera, po ktorej vám zaručene ostane trpká pachuť. Ciri bola do poviedky vynikajúco zakomponovaná. Zasnežený svet dýcha z každého záberu zaklínačskou atmosférou, akonáhle sa však ukáže Braxa, ide o umenie, o hru svetla, tieňa a jej mrazivých pohybov. ()

Kaer Morhen (2021) (S02E02) 

Uznávam, že to prevedenie mohlo byť spravené o dosť lepšie, ale stále to má množstvo skvelých momentov. Geralt a Ciri konečne vstupujú do starobylej hradnej pevnosti Kear Morhen, kde sa stretávajú aj s ostatnými zaklínačmi zo školy Vlka. Predovšetkým sa nám predstavil Geraltov mentor Vesemir, ktorý je herecky excelentne obsadení. Len pár dialógov postačilo na to, aby sa nám perfektne načrtol vzťah, ktorý panuje medzi nim a Geraltom. A vidieť ich stať bok po boku proti Lešijovi bolo jednoducho epické. Akčná stránka bola neskutočne nápaditá, hlavne kvôli podareným hrátkam s kamerou. Aj Geralt a Ciri majú veľmi čarovné puto a moment, kedy Geralt podáva Ciri meč do rúk, ma úprimne zahrial u srdiečka. Čo sa týka Yen, tá si prešla psychologickými až snovými stavmi a dokonca aj stratou mágie. ()

Ztráty (2021) (S02E03) 

Do príbehu nám vo veľkom vstupuje politika, intrigy a mocenský boj. Utvorila sa významná aliancia medzi Nilfgaardom a elfmi, ktorý si nárokujú právo na mesto Xin'trea. V Aretuze sa Tissaia postavila do opozície voči Stregoborovi, ktorý účelovou manipuláciou poštval všetkých proti Yennefer. Znovu stretnutie Yen s Tissaiou bolo mimoriadne senzitívne, rovnako ako každý ich rozhovor. Neskutočne sa mi páči, akú veľkú slabosť si k nej Tissaia vytvorila, ako sa na ňu citovo naviazala. Taktiež sa veľmi vydarila Cahirova poprava, ktorá nakoniec ani neprebehla, keďže ho Yen oslobodila. Ciri medzičasom aktívne trénuje, prechádza si fyzicky náročným zaklínačským výcvikom, ktorý si vyžiadal daň na jej hebkej tváričke. Cirillina jasnozrivosť doviedla Geralta k Lešijovi a následne nato aj k Viyovi. ()

Tajné zprávy z Redanie (2021) (S02E04) 

Pozrime sa na to, kto poctil svojou návštevou Kear Morhem. Triss bola naprosto senzačná, nakoľko vniesla veľmi osviežujúcu atmosféru do týchto chladných zaklínačských siení. Očné kontakty a upriamené pohľady medzi Geraltom, Ciri a Triss dokázali povedať viac ako milión slov. A ako Ciri hľadela svojimi zvedavými očkami na Geralta v nádeji, že sa o nich dvoch dozvie niečo viac, ma očarilo. Tiež padne reč aj na Cirinu jasnozrivosť i skutočnosť, že v jej žilách prúdi staršia krv. Keď sa presunieme k Yennefer a Cahirovi, tak zistíme, že oboch ich spoločný útek zavedie do podzemných kanálov. Zrazu však Yen narazí na povedomú tvár i hlas, na nášho milovaného barda Marigolda. Áno, legenda sa vrátila! Ich dojímavé opätovné stretnutie som vrelo uvítal. Cahir takisto získal na svojom charaktery. ()

Ukaž jim záda (2021) (S02E05) 

Hudobný podkres tejto epizódy bol naozaj výrazný a opäť tu bol záber na Marigoldov melodický spev. Yennefer oplatila Marigoldovu predošlú láskavosť tým, keď ho sofistikovane vyslobodila zo zajatia Rienceom. Ich následný útek bola tá zábavnejšia časť, keďže som si ich vzájomnú interakciu náramne užíval. Geralt medzitým skúma záhadou oplývajúci monolit, z ktorého sa dozvedá nové skutočnosti týkajúcich sa Konjunkcie sfér a pôvodu monštier. Taktiež ho zasiahne správa, že Yennefer je nažive. Triss vstúpila do najhlbších vrstiev Cirillinho vedomia, aby odkryla to, čo bolo pred ňou ukryté. Takisto sa úspešne podarí vytvoriť z Cirinej krvi zaklínačský mutagén, ktorý ma poslúžiť na tvorenie ďalších zaklínačov. Avšak skôr než ho Ciri mohla na sebe odskúšať, Geralt ju v ten pravý moment zastavil. ()

Milý příteli (2021) (S02E06) 

Geralt a Cirilla sa vydali navštíviť svätyňu Melitelé v Ellanderu, kde sa Ciri má oboznámiť so svojimi schopnosťami a užívaním mágie. Neskôr ich však zastihne nečakaná návšteva zo strany Yennefer, ktorá sa konečne stretla s Geraltom. V momente, kedy sa Geralt opatrene pootočil a neveriac vlastným očiam uzrel Yennefer do očí, akoby sa čas zastavil. Táto prekrásna scéna mala neuveriteľnú intenzitu a emocionálnu precítenosť. Toto privítanie však trvalo iba do okamžiku, kým ich Ciri nevyruší. Ústredné trio, naša rodinka, sú konečne pospolu a všetko sa aspoň na chvíľku javí byť v perfektnej rovnováhe. Aj keď mi moje obľúbené knižné momenty medzi Yennefer a Ciri budú istotne chýbať, nakoľko krásne vykreslili výcvik, výchovu a ich vzájomný vzťah, čoby matky a dcéry. Tak v seriálovom ponímaní Yenneferina snaha ukradnúť Ciri dáva relatívny zmysel. Ako sa nám ukázalo, podpáliť polovicu Nilfgaardskej armády si vyžiadalo na jej mágii vysokú daň, aj nadmerné užívanie mágie má svoje následky, a teraz je zúfalá z toho, aby ju získala späť. Akčná sekvencia na konci ponúkla tiež množstvo nápaditých kamerových pohybov a hrátok, vskutku celkové to nasnímanie bojového pola vyrážalo dych! ()

Voleth Meir (2021) (S02E07) 

Marigold si veselo pospevuje a vedie úsmevné konverzáciu s myšami. Avšak cesty nášho zaklínača a barda sa opäť skrížia, keďže Geralt vyslobodí Marigolda z väzby, načo nasledovalo vrele objatie a uspokojivé udobrenie. Nezhody z minulosti boli hodené za hlavu a plne sa sústredia na ich spoločnú misiu. Po ceste narazia na trpaslíkov, medzi ktorými bol aj dobre nahláškovaný Yarpen. Yennefer hnaná svojou vnútornou potrebou získať späť mágiu, ktorá jej bola odoprená, pokračuje v manipulácii Ciri. Yen sa síce nakoniec spamätá, ale to už bolo neskoro a stráca Geraltovu aj Cirillinu dôveru. Taktiež dôjde k vyslobodeniu démonickej pramatky Voleth Meir, ktorá posadne Ciri. Tu žiaľ nastáva zreteľný odklon od knižnej predlohy. Tissaia zradí dôveru Triss, keď vyzradí jej tajomstvo o Cirinom pôvode. ()

Rodina (2021) (S02E08) 

Veru srdce mi láme hovoriť o Zaklínačovi v negatívnom svetle, nakoľko sa považujem za skalného fanúšika Sapkowskeho sveta, a ako jednému z mála sa mi nesmierne páčila aj 1. série, tu budem asi v menšine. Ale tento umelo vykonštruovaný príbeh, ktorý sa na môj vkus až príliš výrazne odklonil od predlohy, ma v niektorých aspektoch celkom sklamal. Posadnutá Ciri pustoší priestory v Kear Morhen, po jednom podrezáva zaklínačov, otvára portály do sfér, z ktorých vyliezajú Bazilišky, nemá to ani hlavu, ani pätu. Na druhú stranu efekty, kamera, strih i samotný priebeh akčných scén boli prvotriedne zvládnuté. Ciri je vnorená do ilúzie, v ktorej je nútená zvádzať vnútorný boj. Yen sa snaží vykúpiť tým, že na seba vezme Voleth Meir. A na úplnom konci uzrieme prízraky Mörhoggu, Divoký hon. Odhalenie Empyra si mohli tiež nechať radšej napotom. ()

Súvisiace novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (viac)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (viac)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (viac)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (viac)

Reklama

Reklama