Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 4
USA / Poľsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvorcovia:

Lauren Schmidt

Predloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrajú:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(4) / Epizódy(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenzie používateľa Trevor k tomuto seriálu (11)

Série 1 (2019) (S01) 

Pre fanúšikov či už knižnej alebo hernej predlohy je seriál nepochybne sklamaním. Nielen výber Henryho Cavilla do úlohy Geralta z Rivie ale aj protagonista Marigolda či Mišilova skrátka svoje úlohy príliš nezvládali, ale to by nebol jediný problém prvej série. Epizódy, v ktorých sa autori držia knižnej predlohy sú zvládnutné viac ako dobre ( na motívy príbehov poslední želáni či Hranice možnosti z druhej knihy Meč osudu), ale v dejovej línii ktorá je aj v samotnej knihe obsiahnutá iba strohým spôsobom skrátka trochu strácajú niť, respektíve ju rozvíjajú dosť nešťastným spôsobom. Celkovo sa nedočkáme ani nijako výnimočne epických zobrazení jednotlivých osád, v ktorých sa dej odohráva (ani mestá nie sú bohužiaľ výnimkou), príšery by mohli mať tiež o niečo lepšiu grafiku ale najmä Geralt by nemusel celú sériu dostávať na frak a možno by nezaškodilo ani trochu viac vedľajších príbehov (osobne ma aj v knihe aj v hre bavily viac príbehy/questy mimo hlavnú dejovú líniu). Tábor fanúšikov sa zrejme rozdelí na dve skupiny - spokojnú, ktorá doteraz netušila kto je Geralt z Rivie a sklamanú, ktorá ho pozná lepšie ako seba. Svedčí o tom aj skóre na Rotten Tomatoes, kde to je 57% od kritikov versus 87% od divákov. Ostáva veriť, že druhá séria sa vydarí o poznanie lepšie. ()

Začátek konce (2019) (S01E01) 

Pre fanúšikov kníh o Geraldovi z Rivie, či pre niekoho, kto povedzme Zaklínača 3 prešiel od predu do zadu a naopak na dvoch rozdielnych platformách bude zrejme prvá epizóda sklamaním, pretože ani samotný Gerald ani ostatné postavy nemali to šťastie, aby im pri castingu vybrali lepších protagonistov. Prostredie je zatiaľ veľmi dobré, rovnako tak hudba, avšak samotný príbeh je prekopaný takmer od základu a tak to bude zrejme chcieť dlhšiu dobu, aby si človek na nového Zaklínača zvykol. ()

Čtyři marky (2019) (S01E02) 

Na scéne sa objavujú Yennefer a Marigold. V epizóde sa Geralt vyskutuje iba minimálne, trápne pesničky v podaní Marigolda (zvolil som český dabing a ľutujem, na druhej strane knihy Sapkowského som čítal v češtine, české titulky boli v Zaklínačovi 3 takže to bola logická voľba) a putovanie Ciri, bieleho dievčatka ktorého pred nebezpečím zachráni Elf - černoch. Áno priatelia, Elf je afroameričan...Netflix, liberál, Spojené štáty a tak ďalej...Zaklínač Geralt v podstate pernamentne dostáva na frak, znamenie v doterajšom priebehu zoslal asi raz, nijako neboli vysvetlené napriek tomu že seriál sa snaží osloviť aj publikom ktoré o Zaklínačoch netuší vôbec nič. Podareným bol úvod, v ktorom "sviňku" kúpi čarodejka za 4 groše, ale za prasiatko si sedliak vypýtal 10 grošov, to bol jeden z mála vydarených momentov epizódy. ()

Zrádce měsíc (2019) (S01E03) 

V doterajšom priebehu jednoznačne najlepšia epizóda, Yennefer sa stáva Yen a jej premena v bratstve čarodejov (lóže čarodejníc sa dočkáme zrejme neskôr) je pastvou pre oči aj pre náročnejšieho diváka, rovnako tak v podstate prvý výraznejší úspech zaklínača pri snímaní kliatby. Dočkali sme sa doteraz najlepšieho boja v podaní Geralta a rovnako tak sa Ciri priblíži do lesa, v ktorom sa v Meči osudu spozná s Geraldom. Po slabšom úvode sa predsa len Witcher z Netflixu začína podovať viac na toho, ktorého všetci fanúšikovia Sapkowského poznajú. ()

O hostinách, parchantech a pohřbech (2019) (S01E04) 

Epizóda, ktorá objasní udalosti na kráľovskej hostine, počas ktorej kráľovná Calanthé dostane ponuku k sobášu svojej dcéry Pavetty od rytiera Dunyho, zvaného aj Ježko, ktorý je...to by boli výrazné spoilery. Geralt sa teda spolu s Marigoldom ocitá na kráľovskej hostine, zatiaľ čo sa Yennefer snaží ochrániť dieťa, ktoré jej bolo zverené do opatery a Ciri sa vzdeláva v elfskom lese. Najlepšie boli spracované portály, ktoré využíva Yennefer, naproti tomu hostina u kráľovnej Calanthé nebola až na tak dobrej úrovni, aby mi to vyrazilo dych, ale zrejme budú seriál inak vnímať fanúšikovia ktorý prečítali knihy či strávili pár dní pri hraní Divokého honu či Vrahovia kráľov a inak náhodný fanúšikovia, ktorý matne vedia o tom, že nejaký zaklínač je. ()

Touhy v láhvi (2019) (S01E05) 

V epizóde je spracovaný najmä príbeh Poslední přáni z prvej knihy o Zaklínačovi s rovnomenným názvom, čo opäť fanúšikov poteší. Na druhej strane z elfského lesa sa Ciri snaží odviesť Myšilov, aj keď...Zapracovanie ďalšej z množstva postáv a druhov bytostí zo série poteší, ale prečo sa práve Myšilov stáva obeťou Dopplera ostáva záhadou. Je možné, že tvorcovia prídu s dobrým nápadom, ale veľké šance tomu nedávam. Marigold je od epizódy k epizóde trápnejší, respektíve skôr jeho protagonista. ()

Vzácný druh (2019) (S01E06) 

Epizóda je spracovaním príbehu Hranice možností, ktorý je prvým v druhej knihe o Geraldovi z Rivie s názvom Meč osudu. Neznámy cudzinec Tři kavky po úspešnom splnení zakázky na baziliška osloví Geralda so žiadosťou o pomoc pri love na legendárneho tvora, v ktorého existenciu neverí ani samotný zaklínač a okrem Marigolda stretne aj záhadnú Yennefer...ktorá bojuje prevažne mečom, kúzli minimálne, legendárny drak by zniesol aj lepšiu animáciu. Ozrejmí sa aj osud Myšilova a putovanie Ciri sa uberá opäť iným smerom. V epizóde potešil najmä slovník trpaslíkov, ich český dabing bol jednoducho veľmi dobrý. 6 epizód a zatiaľ ani jedna na plný počet. ()

Před pádem (2019) (S01E07) 

Yennefer sa vracia do miest, kde sa z nej zo "sviňky" stala Yen, Geralt vidí hrozbu, ktorú predstavuje Nilfgard pre Cintru a chce Ciri odviesť do bezpečia, ale...ale Geralt skrátka vojaka, ktorý by mu mohol pomôcť pri objasnení toho, kam Ciri odviedli chladkokrvne zabije, použiť Axie mu pripadá zrejme zbytočne. Aj keď sa občas rozhoduje impulzívne aj v knihách, skôr je známy svojim stoickým pokojom aj v ťažkých situáciach. Tu sa ukazuje že pokiaľ sa Netflix nedrží knižnej či hernej predlohy a dostane o čosi viac priestoru, stráca pôdu pod nohami a dej v ich podaní je síce možno sčasti pre televíznych divákov atraktívny, ale na druhej strane pre čitateľov Shapkowského je obrovským sklamaním. Ale, ruku na srdce, koľko divákov a predplatiteľov Netflixu z USA jeho knihy prečítalo??? Rovnako tak scéna s "obliehaním" v podaní Nifgaardského vojska nebola vôbec využitá. ()

Něco více (2019) (S01E08) 

Síce sa v komentári opakujem, ale ak dostane Netflix nad dejom voľnejšiu ruku tak to nezvykne dopadnúť dobre. Obrana čarodejok pred vojskom Nilfgaardu je na jednej strane celkom pekná, na druhej strane jej chýba logika, najmä keď pri obrane ostane iba 22 ľudí, ale decká pomáhajú pri obrane ostošesť, aby napokon pod vplyvom čarodejnice na strane Nilfgaardu ničili vlastné rady. Nuž, nikoho z obrancov nenapadlo pokúsiť sa deti ochrániť. podotýkam deti, nie teenagerov ktorý by sa s ohľadom na dobu v akej sa dej odohráva už do bojov zapájali. Ak sa obrovskej kritike nevyhla obrana Zimohradu v GoT tak táto bitka stála na ešte krehkejších nohách. A Geralt celú epizódu preleží na voze. Predtým, ako sa na pohrebisku pustí do bitky s ghoulíkmi ho opäť ani nenapadne zosielať znamenia či užiť zaklínačské elixíry. Ale akosi sa stretne s Ciri a to je hlavné a snáď sa druhá séria vydarí podstatne lepšie. ()

Ztráty (2021) (S02E03) 

V prvej sérii som zaujal rovnaký postoj ako väčšina recezentov a príliš som sa sústredil na porovnávanie s knihou či hrami o Zaklínačovi. Je porozuhodné že práve dnes som po debate s mladým (nielen) filmovým fanúšikom, ktorý ako to v tomto býva zvykom kupoval darčeky pre členov rodiny deň pred Štedrým dňom, zaujal rovnaký postoj ako on: po prvé, od uvedenia druhej série som si držal trochu odstup a nepustil sa do nej hneď po jej uvedení. Po druhé rozhodol som sa ju neporovnávať so spomínymi predlohami. A svojim komentárom mi toto rozhodnutie potvrdil aj Cheeter. Naozaj treba sa na to pozerať ako na iný príbeh a dá sa to vytiahnuť aj na 4*, inak by to bolo za 2... ()

Cena chaosu (2023) (S03E08) 

Dúfam že Henry Cavill obviní režisérku z rasizmu, nakoľko vždy dostáva cez pitchu iba od červenoarmijcov :-D. Srať nato ako veľmi zohyzdili knižné predlohy, aj keď keď niekto mne takto šliape po Kingovi pením rovnako, prípadne ešte viac, ale pri prechode mýtom ten multikulti diverzný pár nemal chybu a tak musel konečne aspoň niekomu - úplne nečakane skupinke bielych mužov - nakopať zadky. Že je príbeh plný rasizmu (elf, trpaslík, ĽUDIA) ešte neznamená že to museli liberálny psychopati z Netflixu prekrútiť takto... ()

Súvisiace novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (viac)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (viac)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (viac)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (viac)

Reklama

Reklama